Skip to main content

Τσεχία: Ημέρα εθνικού πένθους το Σάββατο – Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του μακελειού στο πανεπιστήμιο

Ανατριχιαστικές οι λεπτομέρειες του μακελειού που έρχονται στο φως - Σε σοκ η Ευρώπη

Η Τσεχική Δημοκρατία έχει κηρύξει τη σημερινή ημέρα, Σάββατο 23/12, σε ημέρα εθνικού πένθους για τους νεκρούς στη μαζική επίθεση της Πέμπτης στο πανεπιστήμιο της Πράγας. Οι σημαίες στα επίσημα κτίρια κυματίζουν μεσίστιες και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή το μεσημέρι.

Σε δήλωσή του, ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα είπε ότι η χώρα είχε σοκαριστεί από αυτή την «τρομερή πράξη».

«Είναι δύσκολο να βρεις λόγια για να εκφράσεις την καταδίκη από τη μια και, από την άλλη, τον πόνο και τη θλίψη που νιώθει ολόκληρη η κοινωνία μας αυτές τις μέρες πριν από τα Χριστούγεννα», ανέφερε.

Οι λεπτομέρειες που έρχονται στο φως για τη φρικτή μαζική δολοφονία, που έχει σοκάρει όλη την Ευρώπη, είναι ανατριχιαστικές. Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία οι Αρχές φαίνεται να ψάχνουν τον δράστη για να τον ακινητοποιήσουν, «ορμώντας» μέσα στο κτήριο αλλά τελικά τον βρίσκουν νεκρό. Φωνάζουν σε κόσμο να φύγει και τον βοηθούν να το κάνει με ασφάλεια. 

 

 

Η Τσεχία πενθεί την μεγαλύτερη ένοπλη επίθεση στην σύγχρονη ιστορία της χώρας με 14 νεκρούς. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο 24χρονος φοιτητής, δράστης σκότωσε 13 ανθρώπους και τραυμάτισε 25 στην Σχολή Καλών Τεχνών και έχει ταυτοποιήσει τους νεκρούς.

Πριν «γαζώσει» τους πάντες έστειλε μήνυμα στη φίλη του

Σύμφωνα με τις Αρχές ο δράστης ήταν «μοναχικός λύκος», δεν είχε ποινικό μητρώο και είχε άδεια οπλοχρησίας. Όσοι τον γνώριζαν τον περιγράφουν ως έναν εσωστρεφή «σπασίκλα» που γοητευόταν από τα όπλα και μισούσε τον κόσμο. Ο δράστης, ο οποίος ήταν μεταπτυχιακός φοιτητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, είχε ολοκληρώσει την προπτυχιακή του διατριβή για την Πολωνική ιστορία του 19ου αιώνα.

Ο 24χρονος φέρεται να έστειλε μήνυμα στη φίλη του για να της πει ότι θα αυτοκτονήσει, με αποτέλεσμα να ελέγχεται το αν έπαιξε και εκείνη κάποιο ρόλοστην επίθεση.

Φέρεται να είχε εμπνευστεί το μακελειό από παρόμοια επίθεση που είχε πραγματοποιήσει μια 14χρονη στη Ρωσία. “Επιτρέψτε μου να συστηθώ, το όνομά μου είναι David. Θέλω να προχωρήσω σε ένοπλη επίθεση σε σχολείο και ίσως σε αυτοκτονία. Η Alina Afanaskina με έχει βοηθήσει πάρα πολύ“, ανέφερε μεταξύ άλλων σε μήνυμά του στο Telegram.

 

 

 

Οι Αρχές πιστεύουν ο δράστης των μαζικών πυροβολισμών σκότωσε τον ίδιο του τον πατέρα νωρίτερα μέσα στην ημέρα, καθώς και έναν άλλο άνδρα και τη δύο μηνών κόρη του στις 15 Δεκεμβρίου. Η τσεχική αστυνομία, που ερευνά το σπίτι του, επιβεβαίωσε ότι ένα όπλο που βρέθηκε στο κατάλυμα χρησιμοποιήθηκε για να πυροβολήσει τον πατέρα και το μωρό του, γράφει η Daily Mail.

Κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του, η αστυνομία βρήκε επίσης μια αυτοσχέδια βόμβα στο κελάρι. Αστυνομική πηγή είπε στη La Stampa ότι η αυτοσχέδια βόμβα αποτελούνταν από «κύλινδρο, πυρομαχικά, πυροτεχνικό υλικό και χημικές ουσίες».
Η έρευνα συνεχίζεται εν αναμονή και των αποτελεσμάτων της βαλλιστικής.

Πηγές: ΕΡΤ, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP Photo/Denes Erdos