Skip to main content

Τζιτζικώστας: Επισκέψιμο το μνημείο του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη το 2022

Ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας τόνισε ότι οι καθυστερήσεις θα καλυφθούν και το υπ. Πολιτισμού διαβεβαιώνει ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα.

Δεν θα υπάρξει άλλη καθυστέρηση στην Αμφίπολη και το μνημείο θα είναι επισκέψιμο από το 2022. Αυτό τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο περιφερειάρχης τόνισε πως αυτές είναι οι διαβεβαιώσεις που δίνει πλέον το υπουργείο Πολιτισμού για το έργο στην Αμφίπολη, απαντώντας σε σχετική τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία», Χρήστου Παπαστεργίου.

«Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τόσο σε δημόσιες δηλώσεις της, όσο και σε προσωπικό επίπεδο, έχει διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου, αλλά και ότι επιταχύνονται οι εργασίες, προκειμένου ο στόχος που είχε αρχικά τεθεί για να είναι επισκέψιμο το μνημείο του Τύμβου Καστά το 2022, να επιτευχθεί», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο κ. Παπαστεργίου επισήμανε πως υπήρξε προφορική δέσμευση του περιφερειάρχη ότι το 2021 θα ήταν επισκέψιμο το μνημείο. Απαντώντας ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι δεν είπε ποτέ πως το 2021 θα είναι επισκέψιμο το μνημείο της Αμφίπολης. «Ανέκαθεν λέγαμε ότι το 2022 έχουν καθορίσει οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού ως την ημερομηνία που θα ανοίξει το μνημείο».

Ο κ. Παπαστεργίου έθεσε και θέμα καθυστερήσεων στην υλοποίηση του έργου, για τις οποίες άλλωστε έχει κάνει λόγο στο παρελθόν και ο περιφερειάρχης. «Η Αμφίπολη έχει αναπτυξιακή και εθνική σημασία και κάθε είδους ισχυρό συμβολισμό και πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.

Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι «σε ό,τι αφορά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι πληρωμές γίνονται στην ώρα τους. Αναγνωρίζω ότι οι όποιες καθυστερήσεις, που όμως δεν αφορούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οδήγησαν σε εκτροχιασμό του χρονοδιαγράμματος. Ωστόσο, η επιτάχυνση για την οποία δεσμεύτηκε το υπουργείο Πολιτισμού, θα καλύψει την καθυστέρηση και θεωρώ ότι θα επιτευχθεί ο στόχος να είναι επισκέψιμο το ταφικό μνημείο το 2022».

Ο περιφερειάρχης δήλωσε μάλιστα θετικός στην πρόταση του κ. Παπαστεργίου για την εξέταση σκέψεων και δημιουργικών προτάσεων οι οποίες θα βοηθήσουν ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την απορρόφηση και διαχείριση των πόρων από το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Λογοδοσία

Η σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου είχε ως κεντρικό θέμα πάντως τη λογοδοσία της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η λογοδοσία εγκρίθηκε, με την υποβολή της σχετικής έκθεσης πεπραγμένων του 2020 και του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Αθηνά Αηδονά, επισήμανε ότι η Οικονομική Επιτροπή πέρσι συγκάλεσε 58 συνεδριάσεις και έλαβε 1.701 αποφάσεις, ενώ το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους συγκάλεσε 26 συνεδριάσεις και έλαβε 687 αποφάσεις.

Οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής αφορούσαν μεταξύ άλλων σε συντηρήσεις οδών του επαρχιακού και εθνικού δικτύου, σε αντιπλημμυρικά έργα, στο έργο της μεταφοράς μαθητών, στην αναβάθμιση του εξοπλισμού νοσοκομείων σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, σε χρηματοδοτήσεις της έρευνας κτλ.