Skip to main content

Βίλα Πετρίδη: Από την αβεβαιότητα και την παρακμή στην αξιοποίηση

Άρθρο στη Voria.gr του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Εφραίμ Κυριζίδη, για το παραδοσιακό κτήριο της οδού Αναγεννήσεως, στη Θεσσαλονίκη

του Εφραίμ Κυριζίδη*

Προκαλούν αισθήματα έκπληξης σχετικές αναφορές στον ηλεκτρονικό Τύπο και στα social media πρώην αντιδημάρχου, που ανακαλύπτει σκιές και αστοχίες εκεί όπου δεν υπάρχουν, καθώς το παρελθόν είναι πρόσφατο και άπαντες γνωρίζουν τα δεδομένα.

Για όσους γνωρίζουν, ο Δήμος Θεσσαλονίκης σχεδιάζει να αξιοποιήσει το παραδοσιακό κτήριο της οδού Αναγεννήσεως κατά τον προσφορότερο τρόπο. Με επιλογές που θα αποφέρουν στην πόλη πολλαπλασιαστικά οφέλη σε αντίθεση με τα ισχύοντα κατά το παρελθόν, όταν το εν λόγω ακίνητο παρέμενε αναξιοποίητο.

Το εμβληματικό κτήριο στη συμβολή της Αναγεννήσεως, της Καζαντζάκη και της Ταντάλου, απέναντι από το Δικαστικό Μέγαρο, σχεδιάζεται να παραχωρηθεί στο Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας, στο πλαίσιο του προγράμματος της Διοίκησης Ζέρβα για αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής μέσα από τη διαμόρφωση ακόμη ενός πόλου δημιουργίας και δραστηριότητας στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η απόφαση να αρθεί η παραχώρηση της χρήσης του κτηρίου στο «Δημοτικό Κέντρο Μουσικής και Χορού Θεσσαλονίκης». Εξάλλου, όπως είναι γνωστό, η βίλα Πετρίδη είναι απολύτως ακατάλληλη για την οργάνωση εκδηλώσεων που προσελκύουν μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων για λόγους στατικότητας, ενώ είναι ανέφικτη και η χρήση του εξωτερικού της χώρου.

Αυτή ακριβώς η αδυναμία πραγματοποίησης εκδηλώσεων, εξάλλου, ώθησε τη Διοίκηση του Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης να ζητήσει την ανάκληση της παραχώρησης του κτηρίου, ώστε να μην επιβαρύνεται αναίτια με λειτουργικά έξοδα. Για την πραγματοποίηση εκδηλώσεών του, όποτε το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, το Κέντρο Πολιτισμού έχει ήδη έλθει σε συνεννόηση με την Κάζα Μπιάνκα.

Κατά το χρονικό διάστημα που ο κ. Κουράκης διετέλεσε καθ’ ύλην αρμόδιος αντιδήμαρχος της προηγούμενης διοίκησης είχαν δημοσιοποιηθεί με τρόπο πληθωριστικό σκέψεις και σχέδια, που ποτέ δεν έλαβαν χώρα, αλλά έμειναν επί χάρτου. Παραθέτοντας μερικά εξ αυτών, θα βρει κανείς σχέδια για μουσείο φωτογραφίας, μουσείο αφίσας, μουσείο κόμικς ή και αξιοποίηση της βίλας Πετρίδη ως βιβλιοθήκης ξενόγλωσσων ινστιτούτων.

Και μπορεί η πόλη να μην απόλαυσε αυτά τα σχέδια, καθώς έμειναν στα συρτάρια ή στη σκέψη πολλών αρμοδίων, το ίδιο όμως το μοναδικής αισθητικής και αρχιτεκτονικής αξίας κτήριο υπέστη φθορές κι έφτασε μέχρι του σημείου να γεμίζει νερό στους υπόγειους χώρους.

Αν προσεγγίσει λοιπόν κανείς συγκριτικά την υπόθεση, θα δει από τη μία σχέδια επί σχεδίων, πληθωρισμό εξαγγελιών, αέναες συζητήσεις και προτάσεις χωρίς καμία προϋπόθεση υλοποίησης και από την άλλη ένα ρεαλιστικό σχέδιο αξιοποίησης. Είναι ως εκ τούτου έωλη και παντελώς αβάσιμη η τοποθέτηση του κ. Κουράκη –αδυνατεί ίσως να αντιληφθεί πως η πόλη μπορεί να προχωρήσει μόνον μέσα από εφαρμόσιμες, υλοποιήσιμες πρωτοβουλίες που αξιοποιούν το κτηριακό απόθεμα, εξοικονομούν πόρους, ενισχύουν την εξωστρέφεια και προωθούν τη συνεργασία. Είναι λογικό ορισμένοι να επιθυμούν την αδράνεια, την ακινησία, το διαρκές αναμάσημα, όμως αυτό δεν συνιστά δική μας επιλογή.

Στόχος δικός μας είναι η ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Θεσσαλονίκης, η αξιοποίηση του κτηρίου, η επαρκής συντήρησή του και η ικανοποίηση ποικίλων αναγκών. Αφήνουμε σε άλλους τις εκθέσεις ιδεών λυκειακού επιπέδου και προχωράμε στην υλοποίηση.

Αυτός είναι ο πυρήνας της δικής μας πρότασης.

*Ο Εφραίμ Κυριζίδης είναι αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Θεσσαλονίκης