Skip to main content

Βρετανία: Η αντίστροφη μέτρηση 45 ημερών της παραίτησης Λιζ Τρας

Η Λιζ Τρας παραιτήθηκε σήμερα και εγκατέλειψε το τιμόνι της χώρας μετά από μια άκρως ταραχώδη πρωθυπουργία

Στις 13:33 η Λιζ Τρας στέκεται έξω από την χαρακτηριστική πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ. Μέσα σε ένα λεπτό, στις 13:34, έχει ήδη ανακοινώσει την παραίτησή της: «Ενημέρωσα την Αυτού Εξοχότητα Βασιλιά Κάρολο ότι παραιτούμαι από την πρωθυπουργία της χώρας».

Δεν μπορεί κανείς να πει ότι πέφτει από τα σύννεφα. Ήδη από τις 5 Σεπτεμβρίου οπότε η Λιζ Τρας ανέλαβε δεν ξεκίνησε και ιδιαιτέρως αισιόδοξα. Παρά την εκλογή της από τα μέλη του κόμματος των Τόρις, οι περισσότεροι βουλευτές είχαν ήδη κάνει γνωστή την προτίμησή τους για τον αντίπαλό της Ρίσι Σούνακ, ενώ τρεις μέρες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας ο θάνατος της Βασίλισσας Ελισσάβετ επισκίασε την νίκη της και έθεσε σε παύση τα πολιτικά της σχέδια.

Και στη συνέχεια το βαθύτερο χάος. Η ανακοίνωση του μίνι – προϋπολογισμού του πρώην υπουργού Οικονομικών Κούασι Κουαρτένγκ έφερε την καταστροφή για τη νεοσύστατη συντηρητική κυβέρνηση. Από τότε μέχρι σήμερα οι Βρετανοί πολίτες βλέπουν την αποσταθεροποίηση της χώρας: με την πτώση της λίρας, την αύξηση του κόστους δανεισμού, το ρόλερ – κόστερ του χρηματιστηρίου και βέβαια πολιτικά τη σταθερή διάλυση του κυβερνώντος κόμματος. Ό,τι και να έκανε από εκεί και έπειτα η Λιζ Τρας για να σώσει την κατάσταση έμοιαζε ανεπαρκές. Υπενθυμίζεται ότι προέβη σε τεράστια κωλοτούμπα, κυρίως στην οικονομική της πολιτική της μείωσης των φόρων ενώ μόλις πριν από πέντε ημέρες έδιωξε τον υπουργό Οικονομικών της βάζοντας στην θέση τον Τζέρεμι Χαντ, υποστηρικτή του Ρίσι Σούνακ.

Τίποτα δεν διορθώθηκε διά μαγείας

Οι δηλώσεις της παρόλα αυτά δίχαζαν όλο και περισσότερο το κόμμα. Χθες ήρθε η παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών Σούελα Μπρέιβερμαν, μετά από κατηγορίες ότι έκανε bullying σε συναδέλφους της. Βέβαια, οι συνθήκες απομάκρυνσής της από την κυβέρνηση παραμένουν ακόμα ερωτηματικό καθώς στην επιστολή παραίτησης άφησε ξεκάθαρες αιχμές προς την Λιζ Τρας: «Το να προσποιούμαστε ότι δεν κάναμε λάθη, να συνεχίζουμε σαν να υποθέτουμε ότι κανείς δεν τα είδε, ελπίζοντας παράλληλα ότι διά μαγείας θα διορθωθούν, δεν είναι σοβαρή πολιτική. Έκανα λάθος, αναλαμβάνω την ευθύνη, παραιτούμαι.», έγραψε χαρακτηριστικά.

Λίγο αργότερα ήρθε η ψήφιση εντός της Βουλής του νόμου περί fracking (μέθοδος που χρησιμοποιείται για εξόρυξη πετρελαίου) όπου σύμφωνα με πληροφορίες βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος (Tories) πιέστηκαν να ψηφίσουν υπέρ, ώστε να αποδείξουν την εμπιστοσύνη τους προς την Λιζ Τρας, «διαφορετικά θα υποστούν συνέπειες». 

Ώρες αργότερα και εντονότερα σήμερα το πρωί πάνω από δέκα Συντηρητικοί βουλευτές ζήτησαν ανοιχτά την παραίτηση Τρας, ώστε να ανακάμψει το κόμμα από ένα ομολογουμένως «ντροπιαστικό» κλίμα, όπως σχολιάζουν σήμερα πολιτικοί αναλυτές, δημοσιογράφοι αλλά και πολιτικοί. Μετά απ’ όλα αυτά μπορεί κάποιος να μην ξαφνιάζεται από την κατάληξη, όμως δεν μπορεί να παραβλέψει ότι η Λιζ Τρας βρίσκεται μόλις 45 ημέρες στην πρωθυπουργία και ότι μέχρι το τέλος του μήνα η χώρα θα υποδεχτεί τον τρίτο της πρωθυπουργό για φέτος!

Αβέβαιη η διαδοχή στην πρωθυπουργία

Ο πρόεδρος της επιτροπής 1922 (της επιτροπής που είναι αρμόδια για την εφαρμογή του καταστατικού του Συντηρητικού Κόμματος) Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, δήλωσε λίγο μετά την παραίτηση της Τρας ότι ο νέος ηγέτης των Τόρις θα βρίσκεται στη θέση του μέχρι την επόμενη Παρασκευή. Το θέμα είναι πως ακόμα και οι ίδιοι δεν γνωρίζουν πώς θα γίνει τόσο γρήγορα η διαδικασία ανάδειξής του καθώς στην παραίτηση Τζόνσον τον Ιούλιο η κούρσα διαδοχής κράτησε κάτι παραπάνω από ενάμιση μήνα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης από την άλλη ζητούν να γίνουν εθνικές εκλογές εδώ και τώρα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Εργατικών Σερ Κιρ Στάρμερ τόνισε ότι «πρέπει να γίνουν άμεσα εθνικές εκλογές καθώς αυτή η σαπουνόπερα των Συντηρητικών καταστρέφει την χώρα και τον βρετανικό λαό». Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον στο ίδιο μήκος κύματος δήλωσε ότι «είναι αναγκαιότητα για τη δημοκρατία να γίνουν εθνικές εκλογές».

Ήδη ακούγονται ονόματα για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, με επικρατέστερο εκείνο του Ρίσι Σούνακ, όμως χαρακτηριστικό του χάους που επικρατεί είναι ότι ένα ακόμα όνομα που ακούγεται είναι εκείνο του Μπόρις Τζόνσον.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

Πηγή: Deutsche Welle