Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020
x

WSJ: ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΙΝΑΣ - ΚΑΜΠΟΤΖΗ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ

Η συμφωνία, η οποία κλείστηκε την άνοιξη αλλά δεν έχει δημοσιοποιηθεί, δίνει στην Κίνα εκτενή πρόσβαση σε τμήμα της ναυτικής βάσης Ριμ της Καμπότζης.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν μια ναυτική βάση στην Καμπότζη, βάσει μιας «μυστικής» συμφωνίας που συνήψαν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, έγραψε η εφημερίδα The Wall Street Journal χθες Κυριακή. Η συμφωνία, η οποία κλείστηκε την άνοιξη αλλά δεν έχει δημοσιοποιηθεί, δίνει στην Κίνα εκτενή πρόσβαση σε τμήμα της ναυτικής βάσης Ριμ της Καμπότζης, στον Κόλπο της Ταϊλάνδης, κατά το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η οποία επικαλείται αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ και συμμάχων τους που έχουν ενημερωθεί για τους όρους της.

Αυτή η διευθέτηση θα προσφέρει στην Κίνα μεγαλύτερες δυνατότητες να αναπτύσσει δυνάμεις σε περιοχές όπου έχει εδαφικές διεκδικήσεις και οικονομικά συμφέροντα, στη Νότια Σινική Θάλασσα, αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ. Αξιωματούχοι των κυβερνήσεων της Κίνας και της Καμπότζης πάντως αρνήθηκαν ότι έχει συναφθεί τέτοια συμφωνία, διευκρίνισε η Τζέρναλ. Σε ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προέτρεψε την Καμπότζη να μην εφαρμόσει καμία τέτοια συμφωνία, σημειώνοντας πως η κυβέρνησή της έχει ως εκ του Συντάγματος «υποχρέωση στον λαό της να ασκεί ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ