Skip to main content

Ξεκίνησαν τα σχολικά γεύματα, εκτός μένουν δύο δήμοι της Θεσσαλονίκης

Με δύο εκκρεμότητες ξεκίνησε χθες η διανομή σχολικών γευμάτων στους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε συνολικά 221 σχολεία της Κ. Μακεδονίας

Με δύο εκκρεμότητες οι οποίες αφορούν σχολεία στους δήμους Αμπελοκήπων Μενεμένης και Νεάπολης Συκεών, ξεκίνησε χθες η διανομή σχολικών γευμάτων στους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε συνολικά 221 σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρο Κόπτση “η διανομή των σχολικών γευμάτων φέτος ξεκίνησε νωρίτερα από οποιαδήποτε άλλη χρονιά”. Ουσιαστικά πρόκειται για επέκταση του προγράμματος το οποίο ίσχυε ως το τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, το οποίο παρατάθηκε ως το τέλος του 2020.

Συνολικά η διανομή γευμάτων απευθύνεται σε 185.311 μαθητές σε 1.227 σχολικές μονάδες 74 δήμων της χώρας οι οποίες έχουν επιλεγεί βάσει καθορισμένων κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων. Η διανομή των γευμάτων ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από την Αττική και από χθες εντάχθηκε σε αυτό και η Κεντρική Μακεδονία.

Από το σύνολο των 259 σχολείων της Κεντρικής Μακεδονίας τα οποία περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διανομής γευμάτων που αντιστοιχούν σε περίπου 42.000 μαθητές δημοτικού, τα περισσότερα, 205 ανήκουν στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, 35 είναι στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου, 28 στο δήμο Παύλου Μελά, 24 στο δήμο Νεάπολης Συκεών, από 20 στους δήμους Θεσσαλονίκης και Λαγκαδά, από 16 στους δήμους Δέλτα και Χαλκηδόνας, 14 στο δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης και από 7 στους δήμους Θερμαϊκού και Ωραιοκάστρου. Τα υπόλοιπα 54 σχολεία προέρχονται από τις περιφερειακές ενότητες Ημαθίας (16), Πέλλας και Πιερίας (από 15) και Σερρών (8).

Πρόβλημα σε δύο δήμους

Μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει στην Κεντρική Μακεδονία αφορά τα σχολεία στους δήμους Αμπελοκήπων Μενεμένης και Νεάπολης Συκεών. Σύμφωνα με τον κ. Κόπτση η εκκρεμότητα οφείλεται στο γεγονός ότι στους διαγωνισμούς οι οποίοι αφορούσαν τους συγκεκριμένους δήμους υπήρξαν προσφυγές και ενστάσεις μεταξύ των υποψηφίων αναδόχων οι οποίες εκκρεμούν ακόμη. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, “μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να κλείσει το θέμα των προσφυγών και θα αρχίσει η διανομή γευμάτων και σε στους δύο αυτούς δήμους”. Μάλιστα, εξ αιτίας αυτού του λόγου, στους συγκεκριμένους δήμους δεν είχε γίνει διανομή σχολικών γευμάτων ούτε πέρυσι.

Μιλώντας στην Voria.gr ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης τόνισε πως “για μια ακόμη φορά τα λάθη και οι καθυστερήσεις των ανθρώπων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του ΟΠΕΚΑ οδηγούν σε ένα τραγικό αποτέλεσμα. Χιλιάδες παιδιά που προέρχονται από οικογένειες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα δεν θα έχουν το φαγητό που δικαιούνται. Θα ζητηθούν ποτέ ευθύνες πολιτικές, ποινικές και πειθαρχικές γι' αυτό που συμβαίνει;”. Ο κ. Δανιηλίδης προσθέτει ότι “απαιτούμε άμεσα, εντός της εβδομάδας οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε όλα τα παιδιά να τροφοδοτούνται με φαγητό”.

Ανάλογη εμπλοκή είχε υπάρξει πέρυσι και για άλλους τρεις δήμους της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, τους δήμους Κορδελιού Ευόσμου, Θερμαϊκού και Ωραιοκάστρου. Στους δύο τελευταίους τα σχολικά γεύματα άρχισαν να διανέμονται τον περασμένο Μάρτιο, δηλαδή λίγο πριν να κλείσουν τα σχολεία λόγω της πανδημίας, ενώ στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου ξεκίνησε τελικά μόλις χθες.

Υπενθυμίζεται ότι η υλοποίηση των σχολικών γευμάτων πραγματοποιείται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), σε συνεργασία με το εποπτεύον υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς και το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Διοικητικά, την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος έχει ο ΟΠΕΚΑ, από τον προϋπολογισμό του οποίου καλύπτεται και το κόστος.