Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τον Ιανουάριο αρχίζει η κατασκευή του Παιδιατρικού Νοσοκομείου στο Φίλυρο

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα είναι έτοιμο τον Νοέμβριο του 2026

Τον Ιανουάριο του 2024 αναμένεται να ξεκινήσουν οι κύριες εργασίες της κατασκευής του νέου Παιδιατρικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης, το οποίο αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, το νοσηλευτικό ίδρυμα θα είναι έτοιμο τον Νοέμβριο του 2026.

Ήδη η κατασκευάστρια εταιρεία ΑΒΑΞ προχωρά σε προπαρασκευαστικές εργασίες και τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η κατασκευή της περίφραξης στο οικόπεδο για την εγκατάσταση του εργοταξίου.

Σύμφωνα με τα σχέδια, το νοσοκομείο θα εκτείνεται σε δύο οικόπεδα και έχει σχεδιαστεί με τη φιλοσοφία του campus.

Μεταξύ των δύο οικοπέδων υπάρχει η οδός Κωνσταντινουπόλεως, με τα δύο οικόπεδα να συνδέονται μεταξύ τους με μια πεζογέφυρα, η οποία θα είναι για χρήση των ασθενών, και δύο υπόγειες διαβάσεις για το προσωπικό. Στο βόρειο τμήμα θα κατασκευαστεί το κυρίως μέρος του νοσοκομείου και η μονάδα ψυχικής υγείας, ενώ στο νότιο τμήμα θα κατασκευαστεί το κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης και το κέντρο ενέργειας που θα τροφοδοτεί το σύνολο του συγκροτήματος. Να σημειωθεί ότι για τις ανάγκες κατασκευής του πάρκου μέσα στο όποιο θα συνυπάρχουν τα δύο κτήρια θα φυτευθούν πάνω από 700 δέντρα και εκατοντάδες μικρότερα φυτά.

Image

Το νοσοκομείο θα διατεθεί 247 κλινικές θέσεις από τις οποίες οι 20 θα είναι στη μονάδα ψυχικής υγείας και 33 στη μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα εφόσον χρειαστεί να μετατραπούν άλλες τόσες κλίνες σε ΜΕΘ.

Επιπλέον θα διαθέτει 5 χειρουργικές αίθουσες και ένα υβριδικό χειρουργείο για ρομποτική χειρουργική και διαγνωστικά εργαστήρια. Όλος ο ιατρικός εξοπλισμός θα είναι υπερσύγχρονος, ακριβής και εξαιρετικής ποιότητας ενώ έχει εξασφαλιστεί ότι θα είναι της τελευταίας τεχνολογίας κατά την στιγμή της παραγγελίας του.

Να σημειωθεί ότι στο χώρο όπου θα βρίσκονται τα επείγοντα περιστατικά θα υπάρχει και ελικοδρόμιο.

Κατά την παρουσίαση του έργου που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο δημοτικό γυμναστήριο του Φιλύρου ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Σταύρος Δρακόπουλος υπογράμμισε ότι το έργο έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία για την κατασκευή του. "Το έργο αυτό θα γίνει ένα ορόσημο όχι μόνο για την Θεσσαλονίκη όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη γενικά", τόνισε ο κ. Δρακόπουλος.

Image

Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι η χώρα μας είναι διαχρονικά συνδεδεμένη με τους δωρητές και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει γραφτεί πλέον στην ιστορία με τη συνεισφορά του στον χώρο της υγείας. "Η δωρεές αυτές σηματοδοτούν το πουν θα πρέπει να είναι η υγεία την επόμενη ημέρα", σημείωσε.

Μιλώντας σαν γιατρός εξήρε την τύχη των συναδέλφων που θα δουλεύουν σε νοσοκομεία τα οποία «θα είναι αντάξια των καλύτερων νοσοκομείων σε παγκόσμιο επίπεδο».

Για το παιδιατρικό νοσοκομείο είπε ότι θα αποτελέσει έναν φάρο για την παροχή βοήθειας στα παιδιά.

Ο δήμαρχος Πυλαίας - Πανοράματος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης ανέφερε ότι "κάποτε θαυμάζαμε νοσοκομεία που υπήρχαν σε μεγάλες χώρες "ένα τέτοιο νοσοκομείο θα κατασκευαστεί εδώ στο Φίλυρο και θα το θαυμάζει όλος ο κόσμος. Εδώ χτίζεται το μέλλον της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης της Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας".

Αναφερόμενος στο έργο της κατασκευής υδροδότησης του νοσοκομείου, ύψους 8 εκατ. ευρώ, που έχει αναλάβει ο δήμος, σημείωσε ότι έχει ήδη εγκατασταθεί ο ανάδοχος και θα είναι έτοιμο πριν την ολοκλήρωση της κατασκευής του νοσοκομείου.

Να σημειωθεί ότι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει προχωρήσει σε δωρεές στον τομέα της υγείας που φτάνουν το 1 δισ. ευρώ.