Skip to main content

Υπόθεση Μενέντεζ: Στο μικροσκόπιο του FBI και οι υπηρεσίες πληροφοριών της Αιγύπτου

Στόχος της έρευνας είναι να διαλευκανθεί το κατά πόσο Αιγύπτιοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών ή συνεργάτες τους προσπάθησαν να αποκτήσουν πρόσβαση στον Μενέντεζ μέσω της συζύγου του

Στο μικροσκόπιο του FBI φαίνεται να έχει τεθεί η πιθανή εμπλοκή των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών στην υπόθεση των κατηγοριών για δωροδοκία σε βάρος του Αμερικανού γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ και της συζύγου του, δήλωσαν στο NBC News πηγές με γνώση του θέματος.

Στόχος της έρευνας είναι να διαλευκανθεί το κατά πόσο Αιγύπτιοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών ή συνεργάτες τους προσπάθησαν να αποκτήσουν πρόσβαση στον Μενέντεζ μέσω της συζύγου του, Ναντίν, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Οι κατηγορίες κατά Μενέντεζ είχαν ως συνέπεια την προσωρινή απομάκρυνσή του από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, ο Μενέντεζ κατηγορείται ότι δέχθηκε δωροδοκίες ώστε να στρέψει την πολιτική του θέση προς όφελος της αιγυπτιακής κυβέρνησης και μιας ομάδας Αιγυπτιοαμερικανών επιχειρηματιών που θεωρούνται συγκατηγορούμενοι.

Αυτοί οι τρεις επιχειρηματίες που έχουν έδρα το Νιου Τζέρσεϊ κατηγορούνται ότι δωροδόκησαν τον Μενέντεζ με «εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια» σε ράβδους χρυσού και μια Mercedes-Benz αξίας άνω των 60.000 δολαρίων. Πρόκειται για τους Wael Hana, Jose Uribe και Fred Daibes.

Ο πρώτος εμφανίστηκε ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης και δήλωσε αθώος.