Skip to main content

Ζαχαράκη: Άμεσα στον αέρα το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» για 12.500 κατοικίες

Η υπουργός αναφέρθηκε στα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής που τρέχει το υπουργείο

Στα επιμέρους προγράμματα στεγαστικής πολιτικής που υλοποιεί το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με στόχο την εξασφάλιση προσιτής και ποιοτικής στέγης σε νέους, νέα ζευγάρια και οικογένειες, αναφέρθηκε αναλυτικά η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη σε συνέντευξή της στα Παραπολικά FM.

Η κ Ζαχαράκη σημείωσε ότι για πρώτη φορά έχει εκπονηθεί ουσιαστική και συνεκτική στεγαστική πολιτική, η οποία μάλιστα αποτελεί βασικό πυλώνα του Εθνικού Σχεδίου για το Δημογραφικό το οποίο αναμένεται να παραδοθεί στον πρωθυπουργό στις αρχές Μαΐου.

Αναγνωρίζοντας ότι στην Ελλάδα το κόστος στέγασης είναι το υψηλότερο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και η πίεση αφορά κυρίως τους νέους, τις οικογένειες με παιδιά και τα ευάλωτα νοικοκυριά, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναφέρθηκε με στοιχεία στις παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Όπως είναι το πρόγραμμα «Σπίτι μου» με δικαιούχους νέους μέχρι 39 ετών.

‘Ήδη μέσω του προγράμματος 2.596 νέα ζευγάρια βρήκαν το σπίτι τους και εκταμιεύθηκαν δάνεια συνολικού ποσού 246.806.615,05 €. Έχουν γίνει συμβάσεις για 3.822 δάνεια ύψους 356.669.469,35€. Οι προεγκρίσεις έφτασαν τις 23.756 και οι υπαγωγές τις 9.766 που ανέρχονται σε 1δις ευρώ.

«Ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Σπίτι μου» ύψους 1 δις εξαντλήθηκε αμέσως και αυτό δείχνει ότι είναι πετυχημένο» ανέφερε η υπουργός τονίζοντας ότι για πρώτη φορά νέοι άνθρωποι με μέσο όρο ηλικίας 34 ετών και μέσο εισόδημα 24.000 ευρώ έλαβαν δάνειο εντός μόλις 4 μηνών.

Η κ. Ζαχαράκη ανέφερε επίσης ότι άμεσα θα βγει στον αέρα και το πρόγραμμα «Ανακαινίζω- Νοικιάζω» το οποίο θα αφορά περίπου 12.500 κατοικίες.

Τα χαρακτηριστικά του προγράμματος προσομοιάζουν στην κοινωνική κατοικία καθώς οι ιδιοκτήτες θα λαμβάνουν την κρατική επιχορήγηση για τις εργασίες ανακαίνισης αφότου αναρτούν ηλεκτρονικά το μισθωτήριο συμβόλαιο διάρκειας τουλάχιστον 3 ετών.

Παράλληλα τρέχει το πρόγραμμα «Κάλυψη» σε 44 δήμους μέχρι στιγμής, έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα 383 ακίνητα ιδιοκτητών και έχουμε 138 στεγασμένα νοικοκυριά. Προοπτικά το πρόγραμμα μπορεί να εντάξει 1.000 νοικοκυριά σε ακίνητα που στο παρελθόν είχαν αξιοποιηθεί για το πρόγραμμα «Εστία». Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 21,5 εκατομμύρια ευρώ.

Κάθε μήνα εξάλλου καταβάλλεται σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους – νέους εργαζόμενους, οικογένειες κλπ – το επίδομα στέγασης που ανέρχεται από 70 έως και 210 ευρώ. Συγκεκριμένα και μόνο για το μήνα Δεκέμβριο δόθηκαν σε 244.976 δικαιούχους 29.704.339 ευρώ για το συγκεκριμένο επίδομα.