Skip to main content

Ζέρβας: Δεν υπάρχει «μαύρη τρύπα» - Αφήνουμε στο ταμείο 35 εκατ. ευρώ

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης του απερχόμενου δημάρχου Θεσσαλονίκης στη Voria.gr: Ποια λάθη αναγνωρίζει - Τι λέει για Καθαριότητα-Κυκλοφοριακό και την πολιτική του σχέση με τον πρωθυπουργό - Τι απαντά στους επικριτές του

Σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στη Voria.gr ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, μιλά για όλα όσα του καταμαρτυρούν μετά την ήττα του στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Ο κ. Ζέρβας υπερασπίζεται τις επιλογές του και το έργο του στον δήμο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ απαντά σε όλα όσα έχουν δει ως σκιές το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα.

Από τις «μαύρες τρύπες» στα οικονομικά του δήμου και τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, μέχρι τα αίτια της ήττας του στις εκλογές και τα λεωφορεία της Λειψίας.

Ο κ. Ζέρβας θεωρεί ότι τουλάχιστον δυο ζητήματα της καθημερινότητας είναι εκείνα που δεν πήγαν καλά και του χρεώνουν ευθύνες οι πολίτες της Θεσσαλονίκης: η καθαριότητα και το κυκλοφοριακό. Και στα δύο σταχυολογώντας τις απαντήσεις του επισημαίνει ότι κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες, ενώ αναφέρει και τις αιτίες που κατά τη γνώμη του η διοίκησή του δεν τα πήγε καλά. Κι ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα: «Την κρίσιμη στιγμή δεν συγκρούστηκα όσο σκληρά θα έπρεπε στο προσκήνιο, με συνδικαλιστικές ακρότητες που έλαβαν χώρα στο παρασκήνιο».

Η συνέντευξη Ζέρβα όμως έχει και πολιτικά μηνύματα τόσο για την διάδοχη κατάσταση, όσο και για εκείνους που του άσκησαν και του ασκούν σκληρή κριτική, στα όρια της πολεμικής. Δηλώνει ότι δεν θα γίνει «αποδιοπομπαίος τράγος», κάνει λόγο για συνειδητά ψέματα και για γενικόλογες προεκλογικές τοποθετήσεις της επόμενης διοίκηση, που «θα τα βρει έτοιμα» σε πολλούς τομείς.

Κυρίως όμως αναφέρεται στα οικονομικά του δήμου, που αποτελούν το τελευταίο διάστημα σημείο έντονης αντιπαράθεσης, τονίζοντας ότι το όποιο έλλειμμα είναι λογιστικό και όχι προϊόν αδιαφάνειας και «μαύρη τρύπα», ενώ επισημαίνει ότι αφήνει 35 εκ. ευρώ στα ταμεία του δήμου για τους επόμενους…

Δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

«Το αφήγημα της "καμένης γης" ταιριάζει απόλυτα και αποκαλύπτει τον νεόκοπο παλαιοκομματισμό των εμπνευστών του, που θυμίζει άλλες εποχές. Αφού έταξαν προεκλογικά τα πάντα, κάνουν κακή εκκίνηση επιχειρώντας να βρουν στις πλάτες του «αποδιοπομπαίου» Ζέρβα, το άλλοθι για τις εκπτώσεις στόχων που ετοιμάζουν, με τα παραμύθια περί «μαύρης τρύπας» και «άδειων ταμείων», και: «Την αδικία σε βάρος της διοίκησης Ζέρβα την διαπράττουν όσοι επιχειρούν σήμερα να τη συκοφαντήσουν, κορυφώνοντας τη διασπορά μιας συντονισμένης τοξικότητας σε βάρος μου, που έπαιξε τον ρόλο της τα τελευταία δύο χρόνια».

Έχοντας πια μια απόσταση από τις εκλογές του Οκτωβρίου τι θεωρείτε ότι έφταιξε και δεν σας εμπιστεύτηκαν οι πολίτες και πώς εξηγείτε τη σημαντική διαφορά σας στον δεύτερο γύρο από τον κ. Αγγελούδη; Τι αποδοκίμασαν οι Θεσσαλονικείς στη διοίκησή σας;

-Δεν είμαι άνθρωπος που κρύβεται πίσω από το δάχτυλο του κύριε Τασιούλα. Η αυτοκριτική είναι και καθαρτική και διδακτική διαδικασία. Δεν τη φοβήθηκα ποτέ. Πιστεύω ακράδαντα ότι ως διοίκηση αφήνουμε και θετικό έργο, αλλά και ένα κοινωνικό αποτέλεσμα υπό απίστευτα αντίξοες συνθήκες, που ίσως εκτιμηθεί αργότερα. Δεν θα ισχυριστώ ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν άδικο γιατί προφανώς, δεν τα καταφέραμε όπως θα θέλαμε σε όλους τους τομείς. Ο Πολίτης, έχει πάντα δίκιο για τις επιλογές του, ακόμα για εκείνες που μετανιώνει αργότερα. Είχε δίκιο όταν με εξέλεξε δήμαρχο, είχε δίκιο όταν αποφάσισε να αλλάξει δήμαρχο. Θα έχει δίκιο αν μετανιώσει για τη τωρινή του επιλογή μετά από πέντε χρόνια. Δεν στέκομαι στο εύρος της διαφοράς στον β΄ γύρο των εκλογών. Αυτό οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, άσχετους με τα πεπραγμένα μας... Η ουσία είναι πως οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς επέλεξαν αλλαγή διοίκησης. Είχαμε αστοχίες που οδήγησαν σ` αυτό το αποτέλεσμα; Προφανώς είχαμε. Και είμαι ο πρώτος που φέρω την ευθύνη γι` αυτές και διδάσκομαι από αυτές. Ήταν αστοχίες σε δύσκολους τομείς, με σοβαρό και μακροχρόνιο αντίκτυπο και σε επικοινωνιακό επίπεδο. Αστοχίες που συνδυάστηκαν με μια εξαιρετικά άσχημη συγκυρία, λόγω συνθηκών υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης, οι οποίες συνθήκες μείωσαν δραματικά τα χρονικά και οικονομικά περιθώρια αποτελεσματικής δράσης.

Νιώθετε έτοιμος να ονοματίσετε κάποιες τέτοιες αστοχίες;

Φυσικά. Και αστοχίες και λάθη. Σημαντικό λάθος για παράδειγμα ήταν πως δε φρόντισα να αναδείξω τις αντικειμενικές δυσκολίες στον τομέα της καθαριότητας και στο κυκλοφοριακό για έναν δήμο που δέχεται την επιβάρυνση της κινητικότητας του πληθυσμού ενός ολόκληρου πολεοδομικού συγκροτήματος. Προσπάθησα με ειλικρίνεια να βρω λύσεις σε δύο προβλήματα που υπερβαίνουν τα όρια, τις δυνατότητες και σε κάποιες περιπτώσεις τις αρμοδιότητες του δήμου Θεσσαλονίκης, εννοώντας ως προς τις αρμοδιότητες κυρίως το θέμα του κυκλοφοριακού. Στην καθαριότητα, για ένα διάστημα είχαμε θετικό αποτέλεσμα. Αλλά η ένταση της επιστροφής του κόσμου στην κινητικότητα μετά την πανδημία, πολλαπλασίασε το πρόβλημα. Την κρίσιμη στιγμή δεν συγκρούστηκα όσο σκληρά θα έπρεπε στο προσκήνιο, με συνδικαλιστικές ακρότητες που έλαβαν χώρα στο παρασκήνιο.

Σε κάποιες περιπτώσεις, λόγω καθυστερήσεων άλλων εμπλεκομένων, βρεθήκαμε ευάλωτοι ακόμα και για σωστές επιλογές. Με τα λεωφορεία της Λειψίας για παράδειγμα, σε πολύ κόσμο έμεινε η ανάμνηση της λοιδορίας και των επικρίσεων που δεχτήκαμε, ενώ ήμασταν οι μόνοι που κάναμε κάτι στην πράξη για το κυκλοφοριακό. Αλλά η πραγματικότητα είναι πως σήμερα τα λεωφορεία της Λειψίας κυκλοφορούν, βοήθησαν τον ΟΑΣΘ και μάλιστα υπήρξε ένα διάστημα που εμφανίστηκε ιδιώτης που ήθελε να τα πάρει για να τα προσφέρει με leasing αν δεν τα χρησιμοποιούσε ο ΟΑΣΘ.

Να μην παρεξηγηθώ. Δεν λέω ότι τα καταφέραμε και δεν φάνηκε. Είναι αλήθεια πως δεν τα καταφέραμε όσο θα έπρεπε και σίγουρα όχι στον αναγκαίο χρόνο. Τα δυο χαμένα χρόνια της πανδημίας, μας πήγαν πίσω σε πολλούς τομείς. Υπάρχουν έργα και παρεμβάσεις που καθυστέρησαν και τα οποία αν είχαν ήδη ξεκινήσει θα ήταν διαφορετική η εικόνα. Είναι κατανοητό και απολύτως σεβαστό πως, ούτε αρκούσε, ούτε έπεισε τους Θεσσαλονικείς η ειλικρίνεια και η καλή πρόθεση των προσπαθειών. Πρέπει όμως να γίνει επίσης αντιληπτό, ότι τα δύο χρόνια πανδημίας και το κόστος της ενεργειακής κρίσης, μας στέρησαν την επιλογή να επενδύσουμε πόρους και να ολοκληρώσουμε εγκαίρως μια σημαντική δέσμη ενεργειών.

Ενεργειών, όπως; Επιμένω επειδή η καθαριότητα, αποτέλεσε το 2019 μεγάλο στοίχημα της διοίκησής σας. Όμως η κακή κατάσταση στην πόλη είναι μια άποψη που κυριαρχεί στην κοινωνία, όπως προκύπτει κι από τις έρευνες κοινής γνώμης. Τι δεν πήγε καλά και τι θα αλλάζατε προκειμένου να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση;

Τι να πρωτοπώ; Το ξέρετε ότι παραλάβαμε τον δήμο με 28 απορριμματοφόρα και τον παραδίδουμε με 62; Τα περισσότερα όμως, μόλις το τελευταίο διάστημα κατέφθασαν και εντάχθηκαν στον στόλο, ενώ και το προσωπικό που θα τα λειτουργήσει, μόλις τώρα καταφέραμε να το προσλάβουμε. Σε μια πόλη που ο όγκος των απορριμμάτων εκτινάχθηκε τα τελευταία δύο χρόνια, αν είχαμε πιο νωρίς τα απορριμματοφόρα και το προσωπικό, πιστέψτε με, πολλά θα ήταν αλλιώς.  Την πρόσληψη προσωπικού μόλις τώρα την ολοκληρώσαμε για να βρει 108 νέους εργαζόμενους «ετοιμοπόλεμους» ο διάδοχός μου. Να προσθέσω και την τοποθέτηση του συνόλου των υπόγειων κάδων που ξεκινήσαμε αλλά δεν προλάβαμε να τελειώσουμε; Και επειδή υποψιάζομαι πως θα με ρωτήσετε για τα οικονομικά, ένα ξεχωριστό ζήτημα αφορά την επιλογή μας να στερήσουμε κάποια εκατομμύρια από τον μηχανισμό του δήμου για να στηρίξουμε τη κοινωνία, σε μια περίοδο που οι επιπτώσεις από την πανδημία, τα lockdown, την ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, «γονάτιζαν» νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υποστηρίζουν κάποιοι, πως αν τα ρίχναμε στην καθαριότητα αυτά τα χρήματα, πιθανότατα θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα και στην πόλη και στην εικόνα μας ως διοίκηση. Αλλά παραβλέπουν πως δεν θα είχαμε στηρίξει την κοινωνία όσο θα μπορούσαμε. Δεν το χρεώνω στα λάθη αυτό λοιπόν, όσο κι αν μας κόστισε εκλογικά! Την ίδια επιλογή θα έκανα και πάλι αν γύριζα τον χρόνο πίσω.

Ένα άλλο ζήτημα είναι πως όσο προσπαθούσαμε ως διοίκηση να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με όποιες παρεμβάσεις, παραλείψαμε την ανάγκη να αναδείξουμε το μέγεθος των προκλήσεων και να απαιτήσουμε από νωρίς την μητροπολιτική διάσταση στην αντιμετώπισή τους. Με ειλικρινές ενδιαφέρον για την πόλη, συμβουλεύω τον διάδοχό μου να το κάνει. Διότι δεν είναι εύκολο για καμία διοίκηση με εργαλεία που αντιστοιχούν σε πληθυσμό 300.000 κατοίκων, να λύσει τα προβλήματα που προκαλεί η διέλευση, κίνηση, εργασία και διασκέδαση 1.500.000 ανθρώπων. Δόθηκε έτσι η ευκαιρία σε κάθε πολιτικό αντίπαλο καλοπροαίρετο ή κακοπροαίρετο να μας χρεώσει κατ` αποκλειστικότητα την ευθύνη δύο προβλημάτων με αντικειμενικά μητροπολιτικά χαρακτηριστικά. Θυμηθείτε, ότι ο προεκλογικός λόγος των αντιπάλων μας, ελάχιστα κινήθηκε στο τι θα κάνουν οι ίδιοι σε πρακτικό επίπεδο. Αντίθετα περιορίστηκαν να επαναλαμβάνουν τι δεν πέτυχε ο Ζέρβας. Αμφιβάλω αν μπορούν και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του νέου δημάρχου, όταν θα διαβάζουν αυτή τη συνέντευξη, να θυμηθούν μια προεκλογική προγραμματική του εξαγγελία συγκεκριμένης δράσης για το κυκλοφοριακό ή την καθαριότητα, εκτός από γενικόλογες προθέσεις. Ήξερε όμως ότι θα βρει έτοιμα πολλά πράγματα για να αξιοποιήσει.

Θα το έθιγα ούτως ή άλλως το θέμα των οικονομικών. Το ανοίξατε μόνος σας. Μετεκλογικά γίνεται λόγος από στελέχη της επόμενης διοίκησης για “τρύπα” στα οικονομικά του δήμου, για μεγάλα ελλείμματα, ακόμα και για κρούσματα αδιαφάνειας. Προσφάτως έχει ανοίξει και το μεγάλο ζήτημα των ανταποδοτικών τελών.

Ακούγονται τερατολογίες το τελευταίο διάστημα και τεράστια ψεύδη. Δεν εκπλήσσομαι καθόλου. Το αφήγημα της «καμένης γης» ταιριάζει απόλυτα και αποκαλύπτει τον νεόκοπο παλαιοκομματισμό των εμπνευστών του, που θυμίζει άλλες εποχές. Αφού έταξαν προεκλογικά τα πάντα, κάνουν κακή εκκίνηση επιχειρώντας να βρουν στις πλάτες του «αποδιοπομπαίου» Ζέρβα, το άλλοθι για τις εκπτώσεις στόχων που ετοιμάζουν, με τα παραμύθια περί «μαύρης τρύπας» και «άδειων ταμείων». Το έκαναν με non papers, το έκαναν μέσω φιλικών ΜΜΕ, το έκαναν και το κάνουν μέσω συνεργατών. Το μόνο που καταφέρνουν όμως, είναι να πείθουν όλο και περισσότερους καθημερινά για την πονηριά της τακτικής αυτής πριν καν αναλάβουν καθήκοντα, διότι το παραμύθι στερείται δράκου…

Ακούμε για παράδειγμα, πως ο Μπουτάρης παρέδωσε αποθεματικό, ενώ ο Ζέρβας παραδίδει άδεια ταμεία. Ουδέν ψευδέστερο! Ο προκάτοχός μου παρέδωσε τον Δήμο με κάποια χρήματα στο ταμείο, αλλά με ελλειμματικό ισολογισμό 2,76 εκατομμυρίων, όπως ελλειμματικό ισολογισμό έχουν κάθε χρόνο οι περισσότεροι δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα και δεν θυμάμαι να τον «σταυρώνουμε» γι` αυτό!  Εμείς σήμερα παραδίδουμε τον δήμο με 35.000.000 ευρώ στο ταμείο! Τόσο «άδεια» είναι ταμεία! Και φυσικά το πολυδιαφημισμένο έλλειμμα είναι λογιστικό. Και ας πάμε τώρα στο θέμα των ανταποδοτικών τελών...

Να σας διακόψω για να προσθέσω στην ερώτηση το γεγονός ότι εκδώσατε μια ανακοίνωση με την οποία ζητάτε από την κυβέρνηση να καλύψει ένα σημαντικό έλλειμμα 8,5 εκ. ευρώ. Αλλιώς, λέτε, θα αναγκαστεί η επόμενη διοίκηση να αυξήσει τα ανταποδοτικά τέλη κατά 35%. Ρωτούν οι επικριτές σας, γιατί να πληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι τα σπασμένα ενός δήμου και δεύτερον μήπως εκ των υστέρων κάνατε ως διοίκηση λάθος υπολογισμούς και μειώσατε τα ανταποδοτικά τέλη στη διάρκεια της θητείας σας;

Κύριε Τασιούλα, η επίθεση που δεχόμαστε είναι εκ του πονηρού, όχι μόνο για το δεδομένο μέγεθος των ψευδών και τα ασφαλώς συκοφαντικά υπονοούμενα, αλλά κυρίως επειδή οι διακινητές τους ξέρουν όλη την αλήθεια, που φροντίσαμε να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο με τη δημοσιοποίηση του αιτήματός μας προς την κυβέρνηση για την ενίσχυση των 8.500.000 ευρώ. Οι ίδιοι, ξέρουν καλά πως το πρόβλημα για τον προϋπολογισμό του 2024 δεν είναι καμία δήθεν «μαύρη τρύπα» του Ζέρβα, αλλά είναι τα νέα βάρη συνολικού ύψους άνω των 14.360.000 ευρώ λόγω αποφάσεων της Πολιτείας και του ΦΟΔΣΑ που θα εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο: Αύξηση της μισθοδοσίας των υπαλλήλων, αύξηση των τελών ταφής απορριμμάτων, αύξηση των τιμολογίων του ΦΟΔΣΑ, κατάργηση των Νομικών Προσώπων των δήμων και ένταξη του προσωπικού τους στον κυρίως οργανισμό του Δήμου. Το καθ` ένα από αυτά μόνο του, θα μπορούσε να το καλύψει ο δήμος με ίδιους πόρους. Όλα μαζί δεν γίνεται. Γι` αυτό ζητάμε την ενίσχυση, για να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με μια αύξηση δημοτικών τελών ύψους 35%.

Κατά τα άλλα, και πέρσι που δεν είχαμε αυτές τις επιπλέον δαπάνες, ο προϋπολογισμός του 2023 έκλεισε χωρίς πρόβλημα, ο δήμος λειτούργησε όλο τον χρόνο κανονικά κι ας τολμήσει κάποιος να ισχυριστεί ότι πέρασε το 2023 χωρίς πολιτισμό, χωρίς τουρισμό, η χωρίς αθλητισμό. Κι ας είχαμε ταυτόχρονα αναθεωρήσεις τιμών σε έργα και προμήθειες λόγω του φαντάσματος του πληθωρισμού που εμφανίσθηκε μετά από 25 χρόνια! Ακόμα και για την προμήθεια γάλακτος πληρώσαμε 400.000 ευρώ περισσότερα.

Τα ξέρουν όλα αυτά, ο νέος δήμαρχος και οι συνεργάτες του, και ενώ κατ` επανάληψη προσέφερα και απέδειξα έμπρακτα αυτή τη διάθεση συνεργασίας και διευκόλυνσης του έργου του, αντί να αξιοποιήσουν αυτή τη διάθεση για να αναδείξουμε από κοινού την πραγματική διάσταση του προβλήματος και αντί να στηρίξουν τη διεκδίκηση της έκτακτης ενίσχυσης, προτιμούν να πυροβολούν τα πόδια τους, λες και θα διευκολύνει τον Ζέρβα η ενίσχυση που ζητάμε!

Προτιμούν να μας κατηγορούν σχεδόν ως ενόχους -να μας σπιλώνουν με τα υπονοούμενα περί αδιαφάνειας που κι εσείς εντοπίσατε- και ταυτόχρονα απαιτούν να πιούμε το κώνειο στην υγειά τους και να τους δώσουμε το ποτήρι καθαρό, ψηφίζοντας μια αύξηση δημοτικών τελών που οι ίδιοι επιθυμούν. Επειδή προφανώς θεωρούν ότι δεν είναι σε θέση να βρουν άλλους πόρους και διστάζουν να ξεκινήσουν διεκδικώντας πόρους από την Πολιτεία.

Εμείς με υψηλό αίσθημα ευθύνης φέραμε στην Οικονομική Επιτροπή και εισάγουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο την αύξηση των Δημοτικών Τελών κατά 35% ποσοστό που προέκυψε σε συνεννόηση με την επερχόμενη διοίκηση και μπορεί να ισοσκελίσει έναν βιώσιμο προϋπολογισμό για το 2024, χωρίς να υπολογίζουμε σε κάποια οικονομική ενίσχυση από την Πολιτεία. Στη συνείδηση κάθε συμβούλου εναπόκειται να τοποθετηθεί επ` αυτού. Συμπολίτευσης, αντιπολίτευσης, ή επερχόμενης διοίκησης.

Δεν δικαιούται προφανώς κανείς να κατηγορήσει οποιονδήποτε δημοτικό σύμβουλο για την επιλογή του, εισπράττοντας ταυτόχρονα κακοήθειες για «μαύρες τρύπες» και «αμαρτίες».

Δεν υπάρχει καμία «μαύρη τρύπα» Ζέρβα λοιπόν! Υπάρχει μόνο η προσπάθεια των νικητών να κρυφτούν πίσω από τους ηττημένους πριν καν αναλάβουν! Για κάθε δήμο με λογιστικό πλεόνασμα, αν υπάρχει κανένας, θα σας δείξω 30 δήμους με λογιστικό έλλειμμα, που λειτουργούν χωρίς κανένα πρόβλημα. Για τον δήμο Θεσσαλονίκης, σήμερα, υπάρχουν οι επιβαρύνσεις αποφάσεων της Πολιτείας, για τις οποίες μάλιστα, μόνο ένα μέρος ζητάμε να καλύψει η ίδια η Πολιτεία. Επιτέλους, ας καταλάβουν όλοι ότι η «ζημία» σε έναν ΟΤΑ δεν είναι «αμαρτία», όταν μεταφράζεται σε κοινωνικό πρόσημο, σε μια περίοδο που κοινωνία παράπαιε. Ελλειμματικός ισολογισμός σημαίνει κοινωνικό πρόσωπο. Ο δήμος δεν είναι Α.Ε. Δίνει κοινωνικό μέρισμα όχι επιχειρηματικό μέρισμα.

Από την πλευρά μας τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε η επιλογή της Δημοτικής μας Αρχής να μειώσει τα δημοτικά τέλη κατά 30% επιστρέφοντας 50.000.000 ευρώ στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, επιπλέον όλων των μέτρων που εφαρμόσαμε για τη στήριξη των πολιτών στις κρίσεις που προανέφερα. Και θυμίζω, ότι ο κ. Γάκης και άλλοι που σήμερα μας κατηγορούν για τα έσοδα που στερήσαμε από τον δήμο με την μείωση των δημοτικών τελών, ως αντιπολίτευση μας κατηγορούσαν ότι μειώσαμε τα τέλη μόνο 30% ενώ είχαμε υποσχεθεί 50%. Τέτοια υποκρισία!

Επαναλαμβάνω πως θα έκανα την ίδια ακριβώς επιλογή αν γυρίζαμε τον χρόνο πίσω, με όποιο πολιτικό κόστος. Θα το αναλάμβανα κι αυτό στο ακέραιο εκ νέου, αλλά θα είχα την ικανοποίηση που έχω σήμερα ότι συνέβαλα στο να αντέξει τις απανωτές κρίσεις η κοινωνία, στον μέγιστο βαθμό που μπορούσα.

Image

Σας κατηγορούν επίσης, ότι ενώ γνωρίζατε πως λείπουν 8,5 εκ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες του δήμου για το 2024, δεν τα διεκδικήσατε εγκαίρως, αλλά το βάζετε σε αυτή τη χρονική στιγμή και ενώ έχει εκλεγεί άλλος δήμαρχος. Τι απαντάτε;

Όσοι το ισχυρίζονται αυτό, είτε αγνοούν, είτε παριστάνουν πως αγνοούν, πως δουλεύουν οι οικονομικές υπηρεσίες και πως διεκδικούνται οι ενισχύσεις. Οι επιβαρύνσεις προέκυψαν προφανώς σε διαφορετικούς χρόνους, το δε σωρευτικό τους αποτέλεσμα έπρεπε να προϋπολογιστεί με ακρίβεια από τις υπηρεσίες του δήμου, σε συνάρτηση με άλλα έσοδα και έξοδα, αλλά και σε συνάρτηση με την διεκδίκηση πόρων από την Πολιτεία, ώστε κάθε αίτημα να διατυπωθεί με ακρίβεια και τεκμηρίωση. Δεν διατυπώνονται στο πόδι αυτές οι διεκδικήσεις, ούτε με «περίπου»! Και επιπλέον, τα πλήρη στοιχεία και η τεκμηρίωση προκύπτουν πάντα στο τέλος του οικονομικού έτους, δηλαδή τώρα. Μην ξεχνάτε, ότι και πέρσι είχε προαναγγελθεί το μέτρο του προστίμου ταφής των απορριμμάτων, αλλά δεν εφαρμόστηκε. Αντίθετα εφαρμόζεται φέτος και μάλιστα αναδρομικά. Επιπλέον, όποιος διάβασε την επιστολή προς τους υπουργούς χωρίς να εθελοτυφλεί, αντιλαμβάνεται από την πρώτη κιόλας φράση, πως πρόκειται για ένα ζήτημα που δουλεύεται αρκετό καιρό και έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο προηγούμενων επαφών.

Αφήνετε να εννοηθεί όμως στην ίδια ανακοίνωση και στην επιστολή προς τους υπουργούς, ότι θα υπερψηφίσετε μια αύξηση των δημοτικών τελών, αν τη φέρει προς ψήφιση η επόμενη διοίκηση. Δεν αποτελεί αντίφαση αυτό;

Καμία αντίφαση. Απόδειξη υπευθυνότητας αποτελεί! Δεν θα μπορούσα λέτε να νίψω τας χείρας μου και να αφήσω τον επόμενο δήμαρχο να βγάλει μόνος του τα κάστανα από τη φωτιά, όπως ο ίδιος απαιτεί σήμερα να κάνω εγώ, αδιαφορώντας για τις οικονομικές αντοχές των συμπολιτών μας; Αντίθετα όμως, τι επιλέγω να κάνω; Να διεκδικήσω πρόσθετες ενισχύσεις που θα είναι προς όφελος των πολιτών και θα εξυπηρετήσουν τη νέα διοίκηση, καθιστώντας την αύξηση των δημοτικών τελών μη αναγκαία, ή πολύ χαμηλότερη του προτεινόμενου ποσοστού. Η κοινωνία της Θεσσαλονίκης, έχει ανάγκη να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα. Αν όμως δεν επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, φυσικά δεν μπορούμε να αφήσουμε τον δήμο χωρίς αναγκαία έσοδα. Στο πνεύμα της ενότητας που προσπαθούσα πάντα να υπηρετήσω, είμαι διατεθειμένος, την όποια δύσκολη απόφαση για αύξηση των δημοτικών τελών να τη στηρίξω.

Κάποιοι λένε πως αν δεν ψηφίσετε εσείς την αύξηση των τελών θα μείνει ο δήμος τρεις μήνες υπό αναγκαστικό προϋπολογισμό, και αυτό είναι μια μορφή σαμποτάζ στον διάδοχό σας.

Αυτά είναι προφάσεις ευθυνόφοβων! Ακόμα και χωρίς αύξηση δημοτικών τελών τώρα, κανένας νόμος και κανένας κανονισμός δεν υποχρεώνει τον δήμο να μείνει τρεις μήνες με αναγκαστικό προϋπολογισμό, ούτε να μην αυξήσει τα τέλη άμεσα αν το επιθυμεί! Η νομοθεσία προβλέπει ανώτερη προθεσμία τους τρεις μήνες για την κατάθεση προϋπολογισμού. Δεν υποχρεώνει να μεσολαβήσουν τρεις μήνες. Σχέδιο προϋπολογισμού υπάρχει. Αν αυτό προτιμά η νέα διοίκηση, με 27 δημοτικούς συμβούλους στη διάθεσή της, μπορεί μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου να έχει ψηφίσει και αύξηση τελών και προϋπολογισμό! Ο,τιδήποτε άλλο ακούγεται περί «υποχρεωτικού τριμήνου» είναι συνειδητό ψέμα! Αλλά μήπως αυτό θα τους σταματήσει; Εδώ έφτασαν να υποστηρίζουν κάποιοι, ότι θα μείνει ο δήμος χωρίς προϋπολογισμό ως το 2025...

Πολλοί σας κατηγορούν ότι περισσότερο λειτουργήσατε ως ένας επιτυχημένος υπουργός Θεσσαλονίκης του Κυριάκου Μητσοτάκη και λιγότερο ως δήμαρχος, στηρίζοντας όλες τις κυβερνητικές επιλογές για την πόλη. Μήπως τελικά αυτή η ταύτιση με τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ σας στοίχισε πολιτικά ή ακόμα και την επανεκλογή σας;

Να τους ρωτήσετε, πως γίνεται να είμαι ταυτόχρονα και «καλός υπουργός» και «κακός δήμαρχος». Δεν μετανιώνω που επεδίωξα μια καλή συνεργασία με τον πρωθυπουργό της χώρας. Ήταν θεσμική μου υποχρέωση να το πράξω. Να σας θυμίσω ότι ο προκάτοχός μου πολλές φορές επαναλάμβανε ότι «ο δήμαρχος πρέπει να είναι με το γκουβέρνο όποιο κι αν είναι αυτό»; Και δεν διστάζω να σας πω ευθέως, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μου ενέπνευσε ακόμα περισσότερη εμπιστοσύνη στη διάρκεια αυτής της συνεργασίας. Αυτό δεν σημαίνει -και είναι η πρώτη ευκαιρία να το πω- πως δεν υπήρξαν και ισχυρές διαφωνίες με την κυβέρνηση. Είχα διαφωνήσει για παράδειγμα, στο θέμα της διαχείρισης της δύσκολης υγειονομικής κρίσης στη Θεσσαλονίκη, όταν για παράδειγμα έκλεισαν καταστήματα μόνο στη Θεσσαλονίκη, και όχι μόνο γι` αυτό. Είχα επισημάνει επίσης, τη μεγάλη καθυστέρηση στη σύσταση του διαδόχου σχήματος του ΟΑΣΘ, που από το 2017 βρίσκεται στο ίδιο καθεστώς εκκαθάρισης. Όπως διαφώνησα και με την έναρξη των εργασιών του Flyover, χωρίς προετοιμασία της πόλης. Τις πρώτες σχετικές συσκέψεις για το Flyover, αν θυμάστε, εγώ τις προκάλεσα τον Ιούνιο του 2023.

Το να πιστεύεις όμως στον πρωθυπουργό της χώρας, μπορεί να σημαίνει ότι υποβαθμίζεις κάποιες συγκρούσεις και εγώ είμαι ένας άνθρωπος που βάζει τη συνολική συναίνεση πάνω από τις επιμέρους διαφωνίες, οι οποίες πρέπει να είναι πάντα εποικοδομητικές. Η Θεσσαλονίκη έχει μακρά προϊστορία από παράγοντες του τύπου «θα κατέβω στην Αθήνα να χτυπήσω το χέρι στο τραπέζι», που διαφωνούσαν για να διαφωνούν, συζητούσαν για να καθυστερούν και τελικά προκαλούσαν μια αναβλητικότητα που στοίχισε διαχρονικά πολλές χαμένες ευκαιρίες για τη Θεσσαλονίκη.

Θυμίζω, πως η συναίνεση και η εμπιστοσύνη μου στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και η συστράτευσή μου στη δημιουργία και στην υλοποίηση της ατζέντας για τη Θεσσαλονίκη του 2030, έφερε και αποτελέσματα, όπως την επιλογή της πόλης από ξένους επενδυτές παγκοσμίου βεληνεκούς και τα μεγάλα ιδιωτικά projects της πόλης, ΦΙΞ, Κεραμεία Αλατίνη κ.α.

Αντιλαμβάνομαι τη δυσπιστία των Θεσσαλονικέων, που βλέπουν μεγάλα project να προχωρούν μεν, αλλά να μην έχουν ακόμα φτάσει στην ολοκλήρωσή τους. Ο Ζέρβας όμως, ήταν επισπεύδων και όχι τροχοπέδη σ` αυτά, όπως στη ΔΕΘ, στο Μετρό, στη διαμόρφωση του στρατοπέδου Παύλου Μελά, στο Μουσείο Ολοκαυτώματος... Έργα που έχουν πλέον ορίζοντα υλοποίησης ή ολοκλήρωσης.

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας τι παρακαταθήκη θεωρείτε ότι αφήνει ως δήμαρχος στη Θεσσαλονίκη;

Τη στήριξη της κοινωνίας στα δύσκολα, τη συμβολή στην προώθηση μεγάλων projects και στην αλλαγή του επενδυτικού κλίματος στη Θεσσαλονίκη, σε μια θητεία που στη μισή και παραπάνω διάρκειά της, τελούσε υπό την ομηρία των lockdown και της ενεργειακής κρίσης, για να μην αναφέρω την ομηρία της απλής αναλογικής που δεν πρέπει να ξεχνάμε.  

Δεν ήταν μόνο αυτά όμως. Ακόμα και υπό αντίξοες συνθήκες ξεκινήσαμε και ολοκληρώσαμε ή ολοκληρώνουμε μια σειρά από έργα και παρεμβάσεις. Τη διάνοιξη της Αγίου Δημητρίου, τις αναπλάσεις σε πολλές γειτονιές σε συνολική έκταση άνω των 1.000 στρεμμάτων, την αλλαγή 10.000 φωτιστικών που αποτελεί θέμα ασφάλειας για πολλές γειτονιές, αλλά και εξοικονόμησης ενέργειας κατά 75% για τον Δήμο, τις ασφαλτοστρώσεις σε περισσότερους από 100 δρόμους, τις νέες και τις αναβαθμισμένες παιδικές χαρές, νέα έργα σχολικής στέγης και αναβάθμιση αρκετών υφιστάμενων σχολικών συγκροτημάτων, την αναβάθμιση των ψηφιακών δυνατοτήτων και υποδομών του δήμου, με την εξασφάλιση σχετικών κονδυλίων από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Φέραμε σημαντικές εξωγενείς χρηματοδοτήσεις, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» κ.α. Καταγράψαμε επιτυχίες όπως η ανακήρυξη της Θεσσαλονίκης ως Ευρωπαϊκής Πόλης Αθλητισμού.

Και βέβαια υπάρχουν και σημαντικά έργα που αφήνουμε σχεδόν έτοιμα προς υλοποίηση από την επόμενη Δημοτική Διοίκηση, όπως οι Στάβλοι Παπάφη, οι μεγάλες αναπλάσεις των εμπορικών δρόμων, η πλήρης μελέτη για την ανάπλαση του άξονα της Αριστοτέλους, το Μουσείο Ολοκαυτώματος για το οποίο ήδη εκδόθηκε η οικοδομική άδεια, το ντεκ επέκτασης της Παλιάς Παραλίας, θα μπορούσα να μιλάω για ώρα, αναφέροντας έργα και παρεμβάσεις. Να επεκταθώ σε δράσεις που αφορούν τον τουρισμό, τη γαστρονομία, την προβολή της πόλης στις τουριστικές αγορές του εξωτερικού...

Πικρία υπάρχει κύριε Ζέρβα; Αισθάνεστε ότι κάπου αδικηθήκατε από το εκλογικό αποτέλεσμα;

Θα επαναλάβω ότι ο πολίτης έχει πάντα δίκιο. Την αδικία σε βάρος της διοίκησης Ζέρβα την διαπράττουν όσοι επιχειρούν σήμερα να τη συκοφαντήσουν, κορυφώνοντας τη διασπορά μιας συντονισμένης τοξικότητας σε βάρος μου, που έπαιξε το ρόλο της τα τελευταία δύο χρόνια. Μια ελαφρά πικρία ασφαλώς υπάρχει για το γεγονός ότι δεν θα έχουμε την ευκαιρία να παραδώσουμε εμείς το τελικό αποτέλεσμα όσων προετοιμάσαμε, αλλά θα το παραδώσει κάποιος άλλος. Όμως η προσωπική δικαίωση, αν και επιθυμητή, δεν είναι αυτοσκοπός. Ο τελικός αποδέκτης των ενεργειών μας είναι πάντα ο πολίτης και από τη στιγμή που ο πολίτης θα ωφεληθεί, το ποιος θα πιστωθεί τα credits είναι δευτερεύον...

Θα εξαντλήσετε την επόμενη πενταετία στα έδρανα της μείζονος αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου; Αφενός φαντάζομαι ότι για έναν πρώην δήμαρχο είναι δύσκολο, αφετέρου ήδη ακούγονται σενάρια αξιοποίησής σας από την κυβέρνηση. Το πολιτικό μέλλον σας ποιο είναι; Σκέφτεστε να διεκδικήσετε εκ νέου τον δήμο Θεσσαλονίκης σε πέντε χρόνια;

Το διαρκές δεδομένο για μένα, το έχω ξαναπεί, είναι η Θεσσαλονίκη. Να την ζω και να την υπηρετώ. Δυσκολεύομαι μακριά της. Προς το παρόν, ούτε διαβάζω, ούτε γράφω «σενάρια». Έχω μπροστά μου τα καθήκοντα του δημάρχου για μερικές μέρες ακόμα, ενώ έχω θεσμικά την υποχρέωση και τη βούληση να τιμήσω το καθήκον που υπέδειξαν οι πολίτες για τη δημοτική μας παράταξη και στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Νομίζω πως είναι πολύ νωρίς για να προδικάσει οποιοσδήποτε για τον εαυτό του, πού θα βρίσκεται στο τέλος μιας πενταετίας που δεν έχει καν ξεκινήσει...