Skip to main content

Ζέρβας: Δεν έχουν καμία βάση οι ημερομηνίες για άνοιγμα τον Δεκέμβριο

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβας από το δημοτικό συμβούλιο έστειλε μήνυμα για κανένα εφησυχασμό, παρά τα θετικά πρώτα αποτελέσματα των μέτρων

Μήνυμα να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός σχετικά με την τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό έστειλε για άλλη μια φορά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Μιλώντας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έκανε λόγο για συγκρατημένη ανακούφιση καθώς αρχίζουν να αποδίδουν, όπως είπε χαρακτηριστικά, τα αποτελέσματα του lockdown.

Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε στα στοιχεία από τις μετρήσεις του ΑΠΘ στα λύματα, σύμφωνα με τις οποίες καταγράφεται μείωση από την προηγούμενη εβδομάδα κατά 50%. Τα επόμενα αποτελέσματα των μετρήσεων, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, αναμένονται την ερχόμενη Τετάρτη. «Το ιικό φορτίο είναι κατά 50% λιγότερο στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Είναι σε επίπεδο αρχών Νοεμβρίου. Αυτό δείχνει ότι φέραμε πίσω το χρόνο. Το ιικό φορτίο στην πόλη μας όμως είναι ακόμα υψηλά», υπογράμμισε ο κ. Ζέρβας, σημειώνοντας ότι αυτά τα στοιχεία «είναι προφανές ότι δεν μπορούν να οδηγήσουν σε κανέναν εφησυχασμό».

Ο δήμαρχος εξήγησε ότι και η εικόνα των νοσοκομείων είναι ακόμα δύσκολη, καθώς υπάρχουν μεγάλες πληρότητες. Έκανε λόγο για ισοζύγιο του τρόμου στα νοσοκομεία, σημειώνοντας πως «οι ΜΕΘ είναι εκείνες που θα νιώσουν το αποτέλεσμα του lockdown τελευταία». Εκτιμάται ότι μετά από δύο εβδομάδες, μέσα στον μήνα Δεκέμβριο, θα βελτιωθεί η εικόνα στα νοσοκομεία, τόνισε.

Ο κ. Ζέρβας τόνισε ότι είχε καθημερινά επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους ενώ αναφέρθηκε και στη σύσκεψη του Σαββάτου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη.

«Όσο τα κρούσματα είναι σε αυτό το επίπεδο, οι ΜΕΘ είναι φορτωμένες, και όσο υπάρχουν αυτοί οι αριθμοί διασωληνωμένων καμία σκέψη για ελάφρυνση του lockdown τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη δεν είναι ρεαλιστική», υπογράμμισε.

Όπως ανέφερε, «οι ημερομηνίες που λέγονται 7, 14 και 21 Δεκεμβρίου δεν έχουν καμία βάση. Γιατί όσο υπάρχει αυτό το ιικό φορτίο, οποιοδήποτε άνοιγμα θα καταλήξει με μαθηματική ακρίβεια, ακόμα και μέσα στον μήνα Δεκέμβριο, όχι να έχουμε το τρίτο κύμα, αλλά όπως είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου νέα αναζωπύρωση».

«Αν ανοίξουμε πρόωρα και επιπόλαια την αγορά θα έχουμε σύντομα τα ίδια άσχημα αποτελέσματα», σημείωσε ο δήμαρχος, επαναλαμβάνοντας την άποψη του να μην ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία. «Θα επιφέρουν επιβάρυνση. Πιστεύω ότι θα πρέπει μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου να μην ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και νομίζω προς τα εκεί κατευθύνονται», τόνισε.

Ο δήμαρχος επανέλαβε και τη θέση του για στήριξη των επιχειρήσεων και τον Δεκέμβριο. «Χάρηκα από την απάντηση του πρωθυπουργού ότι αυτό σκοπεύει να κάνει», ανέφερε ο κ. Ζέρβας.

Όπως ανέφερε, κατά την τοποθέτησή του, ο δήμος κάνει ότι μπορεί για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας μέσα από μια δέσμη μέτρων, που στόχο έχουν την υποστήριξη των επιχειρήσεων και τη θωράκιση των θέσεων εργασίας. Αναφέρθηκε στην απαλλαγή των τελών καθαριότητας και φωτισμού για όσες επιχειρήσεις που διέκοψαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, όπως επίσης και οι επιχειρήσεις που διακόπτουν ή περιορίζουν τη λειτουργία τους απαλλάσονται και από τα τέλη χρήσης κοινόχρησου χώρου.