Skip to main content

Ζέρβας: Να γίνει η Θεσσαλονίκη το παράδειγμα που θα εμπνεύσει τη χώρα

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος και στο όραμά του για την πόλη στο 8ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης.

Τις απειλές που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας αλλά και το όραμα του για την πόλη παρουσίασε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας από το βήμα του 8ου Διεθνούς Συμποσίου Θεσσαλονίκης, που διοργανώνει η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Δίκτυο Ναυαρίνο και το Ίδρυμα Konrad Adenauer, στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον της Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Ο κόσμος το 2020: Κυβερνώντας στην εποχή της ακυβερνησίας».

Κατά τον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος αναγνωρίζοντας τις παρακάτω έξι:

1. Η δημογραφική γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης και οι επιπτώσεις αυτής σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Το δημογραφικό προφίλ της Ευρώπης αμφισβητεί στον πυρήνα του  το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, τα συστήματα υγείας και ασφάλισης. Πόσο δε μάλλον στην Ελλάδα όπου είναι ορατός ο κίνδυνος σε λίγες δεκαετίες να έχουμε μία χώρα – και άρα και πόλεις – γερόντων. 

2. Η μετανάστευση – προσφυγικό που λόγω περιφερειακών συγκρούσεων, πολέμων και εν γένει αστάθειας σε περιοχές που γειτνιάζουν με την Ευρώπη δημιουργεί νέες προκλήσεις. 

3. Η οικολογική ισορροπία και οι νέοι εντελώς απαραίτητοι περιορισμοί σε εκπομπές ρύπων, η διαχείριση υδάτων, η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, το κόστος της καθαρής ενέργειας και πως αυτό επιδρά στην παραγωγή. Στο σημείο αυτό μάλιστα ο ίδιος έδωσε το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης όπου η ανακύκλωση φτάνει μόλις το 18%.

4. Ο νέος παγκόσμιος καταμερισμός εργασίας. Ο δυτικός κόσμος βρίσκεται ενώπιον μεγάλων αλλαγών. Οι παραγωγικές δυνάμεις της Ανατολής είναι παρούσες και διεκδικούν μερίδιο από τον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας. Η συζήτηση στρέφεται στις νέες τεχνολογίες που θα κυριαρχήσουν τις επόμενες δεκαετίες και θα αλλάξουν άρδην κάθε κοινωνική, οικονομική και ενδεχομένως και πολιτική δομή που γνωρίζουμε. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση είναι προ των πυλών. Και στο άκρως ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον, ο ρόλος των πόλεων διευρύνεται συνεχώς.

5. Η κόπωση των δημοκρατικών θεσμών. Παρατηρώντας τον ιστορικό κύκλο, αντιλαμβανόμαστε ότι ζούμε έναν μεσοπόλεμο, ένα μεσοδιάστημα δηλαδή πριν το μεγάλο γεγονός το οποίο θα ορίσει το τέλος και τη νέα αρχή. 

6. Ο λαϊκισμός 

Στη συνέχεια ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, καλούμενος αφενός να επιλύσει ζητήματα καθημερινότητας και αφετέρου να δώσει όραμα για την επόμενη μέρα της πόλης. «Και από τα μεγάλα και παγκόσμια φτάνουμε στα πιο μικρά. Εδώ στη Θεσσαλονίκη. Όπου για παράδειγμα ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει πρόβλημα με την αποστολή των emails – ξέρετε παιδευόμαστε με αυτό 10 ημέρες. Θα το λύσουμε όμως. Όπου κάθε ημέρα δίνουμε τη μάχη να κρατήσουμε δρόμους και πεζοδρόμια σε ανθρώπινη κατάσταση και τα σχολεία μας λειτουργικά. Ταυτόχρονα όμως οφείλουμε να σχεδιάσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό για να φτάσουμε σε μία smart city. Ή να αποτυπώσουμε στον αστικό χώρο τις φιλοδοξίες τις πόλεις με έργα λειτουργικά και εμβληματικά», τόνισε 

Ο δήμαρχος συνέχισε διερωτώμενος ποια εικόνα μπορεί να σχηματίζει ο μέσος πολίτης από αυτόν τον κυκεώνα. Διευκρίνισε ωστόσο πως από πλευράς του θα προχωρήσει σε ό,τι θεωρεί σημαντικό και πως αξίζει στην πόλη μας. Όπως είπε καταλήγοντας αυτό που τον βασανίζει και πεισμώνει ασταμάτητα είναι η γενιά του να μην αφήσει λευκές σελίδες στην ιστορία. «Αλλάζοντας τη Θεσσαλονίκη, να δώσουμε έμπνευση ότι και όλη η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει. Να γίνουμε εμείς το πετυχημένο παράδειγμα που θα τους εμπνεύσει», είπε τέλος.