Skip to main content

Ζορπίδης: Να μας πει ο πρωθυπουργός τι θα κάνει για τους επαγγελματίες

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο με 32 μέλη του συμμετέχει στην 83η ΔΕΘ. Η Μετά - μνημόνιο εποχή και τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις.

Για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, που σε διάρκεια οκτώ χρόνων, από το Μάρτιο του 2010 ως το Μάρτιο του 2018, οι διαγραφές μελών ξεπέρασαν κατά περίπου 8.000 τις εγγραφές μελών, η έξοδος από τα μνημόνια για να σημαίνει κάτι, θα πρέπει να συνοδευτεί από μέτρα ελάφρυνσης της ιδιωτικής οικονομίας.

«Στη φετινή ΔΕΘ επιλέξαμε, εκτός από την δυναμική μας συμμετοχή με 32 μέλη του ΕΕΘ, να ζητήσουμε απαντήσεις στο καυτό ερώτημα της εποχής, τις απαντήσεις που δεν έδωσε ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης. Διοργανώνουμε λοιπόν τη Δευτέρα, στις 5 μ.μ., μία ημερίδα με θέμα «Η ελληνική οικονομία και η Θεσσαλονίκη στη Μετά – μνημόνιο εποχή», είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εν όψει της 83ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μιχάλης Ζορπίδης.

Ο κ. Ζορπίδης αλλά και τα μέλη της Δ.Ε. κ. Κώστας Ιακώβου και Κυριάκος Μερελής, ήταν πολύ σαφείς όταν είπαν ότι στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, οι εκπρόσωποι των φορέων δεν απαίτησαν συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις στα όσα είπε περί «καλύτερων ημερών στην επόμενη τετραετία», ενώ δεν αντέδρασαν όταν τους ζήτησε να στηρίξουν την συμφωνία των Πρεσπών.

«Το ΕΕΘ στηρίζει και αυτή τη φορά το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία ενώ ζητάμε από τον πρωθυπουργό να μας πει συγκεκριμένα τι ακριβώς θα κάνει για να έρθουν καλύτερες ημέρες για τους επαγγελματίες. Εμείς είμαστε συγκεκριμένοι, ζητάμε τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 20%, τη μείωση του ΦΠΑ στα ποσοστά που ίσχυαν στο παρελθόν, δηλαδή στο 13%, 8% και 5%, αλλά και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 20%», τόνισε ο κ. Ζορπίδης προσθέτοντας:

«Με τις τωρινές επιβαρύνσεις, η αγορά δεν μπορεί να κινηθεί και επειδή τις απαντήσεις για την επόμενη ημέρα δεν μας τις δίνει η κυβέρνηση, τις ζητάμε από τους ειδικούς, από ανθρώπους που έχουν εμπειρία, από προσωπικότητες που φέρνουμε και από Αμερική, Κύπρο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, να μας μεταδώσουν τα φώτα τους και την άποψή τους», σημείωσε.

Να σημειωθεί ότι μέχρι και το 2017 το ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών, ήταν αρνητικό για το ΕΕΘ, φέτος μόνο και μετά από πολλά χρόνια, δείχνει να ανατρέπεται προς το θετικότερο, η κατάσταση. Συγκεκριμένα, το 2017 οι διαγραφές ήταν 2.658 όταν οι εγγραφές ήταν 2.406. Το 2018 όμως, από τον Ιανουάριο έως αρχές Σεπτεμβρίου, για πρώτη φορά, οι εγγραφές ήταν περισσότερες και ανήλθαν σε 1.669, έναντι 1.420 διαγραφών.

O κ. Ζορπίδης τόνισε ότι παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες για τον επαγγελματικό κόσμο, το ΕΕΘ κατόρθωσε φέτος να αυξήσει τα έσοδα τους από συνδρομές κατά 30.000, κάτι που σημαίνει ότι επιπλέον 3.000 μέλη, νέα και παλιά, κατέβαλαν συνδρομές αναγνωρίζοντας το έργο που γίνεται από το Επιμελητήριο.

Όπως είπε ο γεν. γραμματέας του ΕΕΘ κ. Κλεόβουλος Θεοτόκης, η συμμετοχή του Επιμελητηρίου στη ΔΕΘ,  με παράλληλες εκδηλώσεις, ανοίγει τη Δευτέρα 10/9, στις 17:00, με το οικονομικό forum και συνεχίζεται με τέσσερις ακόμη θεματικές εκδηλώσεις, όλες στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός».

Την Τρίτη 11/9 θα είναι η εκδήλωση «Θεσσαλονίκη- τουριστικός προορισμός αύριο», στις 7 μ.μ.

Την Πέμπτη 13/9 με την εκδήλωση «Ασφάλεια και GDPR: Στο λαβύρινθο υπάρχει μίτος».

Την Παρασκευή 14/9 με την «Επιχειρηματικότητα και Επαγγελματική Κατάρτιση».

Το Σάββατο 15/9 με την εκδήλωση «Οδικές μεταφορές και ανάπτυξη».

Τα εγκαίνια του περιπτέρου του ΕΕΘ , στο Π 8, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου, στις 8μ.μ.