Skip to main content

Επίσκεψη Κουμουτσάκου σε δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων στην Ελβετία

Ο αναπληρωτής υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου μεταβαίνει στην Ελβετία, για να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις και προτεραιότητες στο μεταναστευτικό.

Τη δομή φιλοξενίας στην πόλη Βαλόρμπε (Vallorbe) της Ελβετίας, στην οποία διαμένουν 52 ασυνόδευτοι ανήλικοι αιτούντες άσυλο θα επισκεφθεί, αύριο Πέμπτη, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κ. Κουμουτσάκος μεταβαίνει στην Ελβετία, για να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις και προτεραιότητες στο μεταναστευτικό, ενώ στην ατζέντα του περιλαμβάνονται συναντήσεις με τον υπουργό Μετανάστευσης της Ελβετίας, κ. Μάριο Γκάτικερ, τον Ύπατo Αρμοστή του ΟΗΕ (UNHCR) για τους Πρόσφυγες, κ. Φίλιππο Γκράντι, και τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ), κ. Αντόνιο Βιτορίνο.

Η δομή την οποία θα επισκεφθεί ο αναπληρωτής υπουργός φιλοξενεί ανήλικους από δομές της Ελλάδας που μετεγκαταστάθηκαν και διαμένουν στην Ελβετία (23 ανήλικους από τις 16 Mαϊου και 29 ανήλικους από τις 26 Ιουνίου).

Σκοπός της επίσκεψης και των συναντήσεων, πέραν της παρακολούθησης εφαρμογής της πολιτικής της Ελληνικής κυβέρνησης για την μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων, είναι:

α) η υλοποίηση και επιτάχυνση του προγράμματος εθελούσιων επιστροφών και απελάσεων  (πρώτη πτήση σχεδιάζεται για τις επόμενες εβδομάδες για προς το Ιράκ)

β)  η προβολή των ελληνικών θέσεων εν όψει της διαπραγμάτευσης για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου

γ) η προώθηση των συμφωνιών έδρας φιλοξενούσας χώρας μεταξύ Ελλάδας, UNHCR και ΙΟΜ και

δ) η καταπολέμηση των δικτύων λαθροδιακινητών.

Ειδικότερα, όσον αφορά την επίσκεψη στη δομή φιλοξενίας , ο αναπληρωτής υπουργός θα συναντηθεί με τα παιδιά, κοινωνικούς λειτουργούς, καθώς και υπεύθυνους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, που έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο της ομαλής και σταδιακής ενσωμάτωσης των παιδιών στην κοινωνία.