Skip to main content

Η νέα αναμέτρηση του Μητσοτάκη - Στρατηγική σε τέσσερις άξονες

Όσοι γνωρίζουν πώς σκέφτεται ο πρωθυπουργός λένε ότι η βασική θεωρία του είναι πως «αν δεν σπάσουν αβγά, δεν θα φτιαχτεί ομελέτα».

Ο κ. Μητσοτάκης κέρδισε την πρώτη φάση του πολέμου κατά του κορωνοϊού. Και τώρα ήρθε η ώρα να αναμετρηθεί με την ...κυβέρνηση του και κυρίως με τον εαυτό του, για να πετύχει τον στόχο του, που είναι η τελική επικράτηση κατά της πανδημίας και κυρίως των οικονομικών της επιπτώσεων. Όσοι ξέρουν τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και λειτουργεί ο πρωθυπουργός, υποστηρίζουν ότι η βασική θεωρία με την οποία πολιτεύεται είναι ότι «αν δεν σπάσουν αβγά, δεν θα φτιαχτεί ομελέτα». Κι ότι δεν γίνεται να κυβερνάς κρατώντας συνεχώς ισορροπίες. Γιατί αυτές ήταν που έφεραν το σύνολο σχεδόν του πολιτικού συστήματος της χώρας στην κατάσταση απαξίωσης στην οποία βρίσκεται σήμερα. Τουλάχιστον στα μάτια της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Συνεπώς, δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω απαξίωση και άρα για νέους συμβιβασμούς.

Πώς μεταφράζεται αυτό πρακτικά;

Πρώτον, ότι δεν θα επιτρέψει καμία υποψία να πλανάται πάνω από τον ίδιο και την κυβέρνηση του σε ό,τι αφορά χειρισμούς, προγράμματα, κονδύλια κλπ. Εξ ου και το άμεσο ξεκαθάρισμα της κατάστασης σε ό,τι αφορά στα γνωστά voucher κατάρτισης των επιστημόνων.

Δεύτερον, θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τη βασική γραμμή που εφαρμόζει από την έκρηξη της πανδημίας, ότι, δηλαδή, προέχουν οι ανθρώπινες ζωές κι ακολουθεί η οικονομία, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα ανεχθεί να ξαναδεί τους βασικούς δείκτες της χώρας να βυθίζονται ξανά. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, κρατικοί και ιδιωτικοί να βάλουν πλάτη για να βγει η χώρα από το διαφαινόμενο αδιέξοδο.

Τρίτον, στην πανστρατιά αυτή θα ζητήσει τη στήριξη κι επιφανών Ελλήνων, τόσο σε κεφαλαιακή βάση όσο και σε τεχνοκρατική. Πολύ θα ήθελε να στήσει μια «επιτροπή Τσιόδρα» για την οικονομική επανασύνταξη της χώρας, αν κι αντιλαμβάνεται ότι θα είναι δύσκολο, λόγω της φύσης της κατάστασης. Όμως, θα το παλέψει μέχρι τέλους

Τέταρτον, θα ζητήσει από τους υπουργούς και τους υφυπουργούς της κυβέρνησης του να βάλουν πλάτη και να ...κυβερνήσουν. Με αποφάσεις και πρωτοβουλίες, συντεταγμένα και αποφασιστικά. Οι ώρες είναι κρίσιμες και η λούφα ευδιάκριτη. Και μάλλον δεν θα την ανεχθεί. Αρκεί να την εντοπίσει.

Κι εδώ ακριβώς έρχεται η κρισιμότερη παράμετρος της επόμενης μέρας. Ο Μητσοτάκης καλείται να αναμετρηθεί με τον εαυτό του. Και να αποδείξει ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή.