Skip to main content

Οι Θεσσαλονικείς που συμμετέχουν στο νέο αριστερό κόμμα και τα καρφιά Καστανίδη

Αύριο ανακοινώνεται μια νέα προσπάθεια συνεννόησης ορισμένων από αυτούς που κινούνται πέραν του ΣΥΡΙΖΑ - Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στο ΚΙΝΑΛ

Μετά τη μερική διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, τον Αύγουστο του 2015, με την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας και τη συγκρότηση της Λαϊκής Ενότητας, ως απόρροια της ψήφισης του τρίτου μνημονίου, έγιναν αρκετές προσπάθειες συνεννόησης μεταξύ των διαφόρων κομμάτων και Κινήσεων που βρίσκονται στον χώρο πέραν της Κουμουνδούρου. Ωστόσο καμία δεν καρποφόρησε κι ο καθένας τράβηξε τον δρόμο του. Ο Λαφαζάνης με τους δικούς του συγκρότησε τη «Λαϊκή Ενότητα» η οποία για λίγο δεν μπήκε στη Βουλή τον Σεπτέμβριο του 2015, η Κωνσταντοπούλου έκανε την «Πλεύση Ελευθερίας» η οποία τελικώς δεν... απέπλευσε, ο δε Βαρουφάκης, έπειτα από μια περίοδο πολιτικής αγρανάπαυσης, επανήλθε με το ΜεΡΑ25, κατορθώνοντας να μπει στη Βουλή, στις εκλογές του 2019.

Αύριο ανακοινώνεται μια νέα προσπάθεια συνεννόησης ορισμένων από αυτούς που κινούνται πέραν του ΣΥΡΙΖΑ. Το εγχείρημα βαφτίστηκε «Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης» που φιλοδοξεί, εφόσον ευοδωθεί η προσπάθεια, να μετεξελιχθεί σε κόμμα. Η παρουσίαση θα γίνει σε εκδήλωση στην Αθήνα με ομιλητές, μεταξύ άλλων, τον πρώην βουλευτή Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ και περιστασιακά κάτοικο Θεσσαλονίκης, Κώστα Λαπαβίτσα, και τον πανεπιστημιακό Γιάννη Κουζή. Στο εγχείρημα μετέχουν πολλοί πρώην υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Στρατούλης, Ήσυχος, Λεουτσάκος, Χουντής, Διαμαντόπουλος, Μπόλαρη, Δελημήτρος). Ωστόσο εκτός μένει ο Λαφαζάνης, ο οποίος έχει εγκαταλείψει τη ΛαΕ, εκτός και η Κωνσταντοπούλου και φυσικά ο Βαρουφάκης ο οποίος, υποθέτω, πως δεν καταδέχεται να γίνει συνομιλητής τους.

Από Θεσσαλονίκη, σε αυτό το νέο εγχείρημα συμμετέχουν οι Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Λίτσα Αμανατίδου και Ιωάννα Γαϊτάνη οι οποίες είχαν εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και αποχώρησαν το καλοκαίρι του 2015. Συμμετέχουν επίσης η γραμματέας της ΛαΕ Θεσσαλονίκης Χριστίνα Σουλτανίδου, ο δημοτικός σύμβουλος Νεάπολης Συκεών Κώστας Χαραλαμπίδης (ΑΡΑΝ), ο δικηγόρος Δημήτρης Πλακιωτάκης (Παρέμβαση), ο Τάκος Κανταράς κ.ά.

Οι υπαινιγμοί και τα καρφιά του Καστανίδη

Στο ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ, πάλι, παρά τη θερινή ραστώνη, έχουν μπει για τα καλά σε κλίμα εσωκομματικών εκλογών, με τις κάλπες να στήνονται κάπου προς Νοέμβριο, Δεκέμβριο, εκτός φυσικά απροόπτου. Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή ήταν στη Θεσσαλονίκη η Φώφη Γεννηματά η οποία παράλληλα με το επίσημο πρόγραμμά της, έκανε και πολλές συναντήσεις με στελέχη, προκειμένου να πάρει κλίμα σχετικά με την υποψηφιότητά της. Θυμίζω ότι πριν από μερικές εβδομάδες κάτι ανάλογο είχε κάνει και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Φώφη και Λοβέρδος είναι οι μόνοι, προς ώρας, οι οποίοι έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι για την αρχηγία. Ωστόσο, υπαινιγμοί περί πιθανής υποψηφιότητας διατυπώνονται και από άλλα στελέχη, όπως ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, υποψήφιος και το 2017, και ο βουλευτής και πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης. Ο Ανδρουλάκης κινείται, προς το παρόν, παρασκηνιακά, μέσω του δικτύου στελεχών που διατηρεί ανά την επικράτεια από τη θητεία του, ακόμη, ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Ο δε Καστανίδης εξαντλείται, προς ώρας, σε επαφές με στελέχη, τις οποίες κάνει κατά βάση στο γραφείο του.

Σε χθεσινό άρθρο του (στα ΝΕΑ) ο πρώην υπουργός διατυπώνει εκ νέου, κατά τρόπο υπαινικτικό, την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για την αρχηγία. Αφού θέτει, μέσω ερωτημάτων, ένα ενδεικτικό πλαίσιο, στη βάση του οποίου θα πρέπει, κατά τη γνώμη του, να γίνει ο διάλογος μεταξύ των υποψηφίων, στη συνέχεια, με τρόπο εξ ίσου υπαινικτικό, πλην σαφέστατο, εξαπολύει τα βέλη του κατά των τριών πιθανών υποψηφίων.

Αναφέρει συγκεκριμένα ότι «το καθήκον των απαντήσεων στα ερωτήματα αυτά δεν ανήκει σε μια ηγεσία της δημοκρατικής παράταξης χαμηλών προσδοκιών και μικρών διευθετήσεων (σ.σ. βλέπε Φώφη), ούτε σε ηγεσία που φιλοδοξεί να μετατρέψει το Κίνημα Αλλαγής/ΠΑΣΟΚ σε συμπληρωματικό προς άλλο κόμμα φορέα (σ.σ. βλέπε Λοβέρδο) ούτε, ακόμη, σε ηγεσία που η ικανότητά της εξαντλείται στη συγκρότηση οργανωτικών μηχανισμών (σ.σ. βλέπε Ανδρουλάκης)». Όπως αντιλαμβάνεστε, το πολιτικό θερμόμετρο στο ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ αρχίζει να ανεβαίνει.