Skip to main content

Κερδίζει συνεχώς έδαφος η ελληνική ελιά στο εξωτερικό

Ανάγκη η στροφή του κλάδου στην καινοτομία, που θα βρεθεί στο επίκεντρο του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελιάς του Κέντρου Ελιάς «Krinos» στις 3-4 Ιουνίου.

Ισχυρό brand αποτελεί η ελληνική ελιά στο εξωτερικό, που κερδίζει συνεχώς έδαφος εξαγωγικά και στέκεται επάξια απέναντι σε μεγάλους ανταγωνιστές όπως είναι η Ισπανία. Μάλιστα, η στροφή όλο και περισσότερων νέων και μορφωμένων ανθρώπων στον ελαιοκομικό κλάδο, που επενδύουν στην καινοτομία και σε νέους τρόπους διαχείρισης της ελιάς, έχει ανοίξει καινούριους δρόμους που πρέπει να αξιοποιηθούν. Αυτή ακριβώς την πολυπόθητη καινοτομία θα έχει στο επίκεντρό του το 2ο Διεθνές Συνέδριο Ελιάς που θα διοργανωθεί στις 3 και 4 Ιουνίου από το Κέντρο Ελιάς «Krinos» του Perrotis College, με θέμα «Ελαιοκομικός Τομέας: Αναζητώντας την καινοτομία - Ανακαλύπτοντας νέες τάσεις».

Όπως σημειώνει στη Voria ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, δωρητής του Κέντρου Ελιάς «Krinos» και ιδιοκτήτης της εταιρείας Krinos Foods με έδρα τον Καναδά, Αλέξανδρος Γεωργιάδης, στόχος είναι η πρωτογενής παραγωγή να έρθει σε επαφή με τη βιομηχανία, τους επιστήμονες και τους εισαγωγείς από το εξωτερικό, ώστε να βελτιωθούν οι εμπορικοί δρόμοι της ελιάς προς όφελος όλων. «Πρέπει να ρίξουμε το βάρος στην περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση, καθώς δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις τεράστιες καλλιεργητικές εκτάσεις άλλων ανταγωνιστών μας και εδώ έρχεται η επένδυση στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες» λέει ο κ. Γεωργιάδης, που εξηγεί ότι οι μικρές καλλιέργειες και οι μικροί παραγωγοί ήταν ανέκαθεν ένα ζήτημα της χώρας μας, ενώ οι συνεταιρισμοί δεν κατάφεραν να φέρουν τα προσδοκόμενα αποτελέσματα. «Η καινούρια τάση είναι οι ομάδες παραγωγών, που είναι μεν μικροί, ενωμένοι όμως αποκτούν δυναμική» εξηγεί. Ο ίδιος σημειώνει επίσης πως οι απότομες αυξομειώσεις στην τιμή της ελιάς είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί στον κλάδο και απαιτείται μια σχετική σταθερότητα, ώστε να μπορούν να κλείνονται πιο μακροπρόθεσμα συμβόλαια με λιανεμπορικές αλυσίδες του εξωτερικού.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, αν και οι ελιές Καλαμών θεωρούνται ο «βασιλιάς» των ελληνικών ελιών στο εξωτερικό, σημαντικά βήματα έχει κάνει και η ελιά Χαλκιδικής, η οποία είναι γνωστή ως πράσινη, διακρίνεται για το μέγεθός της και είναι συνήθως γεμιστή.

 

Ευκαιρία ενημέρωσης των ανθρώπων του πρωτογενούς κλάδου

Στις εργασίες του συνεδρίου θα συμμετάσχουν σημαντικοί ομιλητές από όλο τον κόσμο και ειδικοί στον κλάδο της ελιάς τόσο από τον ακαδημαϊκό όσο κι από τον επιχειρηματικό τομέα. Θα προχωρήσουν δε σε σημαντικές ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά στις πρόσφατες καινοτομίες και τις μελλοντικές τάσεις για τον ελαιοκομικό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο. Αγρότες, επιστήμονες και επιχειρηματίες, που αντιπροσωπεύουν κάθε στάδιο του κλάδου, θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, αλλά και να μάθουν από τους ειδικούς. Το φετινό συνέδριο θα είναι υβριδικό, καθώς την πρώτη μέρα θα γίνει αποκλειστικά διαδικτυακά και τη δεύτερη με τη δυνατότητα φυσικής παρουσίας, εφόσον βέβαια το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας. Η παρακολούθηση των εργασιών του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελιάς είναι δωρεάν και απαιτείται εγγραφή.
«Είναι μια ευκαιρία για τους αγρότες να ενημερωθούν για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο όχι μόνο εντός αλλά και εκτός συνόρων» σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης, που απευθύνει κάλεσμα στον αγροτικό κόσμο να παρακολουθήσει τις εργασίες του συνεδρίου.

Το Κέντρο Ελιάς «Krinos» του Perrotis College, που βρίσκεται στο campus της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, δημιουργήθηκε το 2013 και έκτοτε έχει αναπτύξει σημαντικό ερευνητικό έργο στον κλάδο της ελιάς σε συνεργασία και με πανεπιστημιακά ιδρύματα. Στόχος του δε είναι να προσφέρει στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα ό,τι νεότερο και πιο καινοτόμο για τη βελτίωση της παραγωγής τους.