Skip to main content

Απλήρωτοι 6 μήνες οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ-Κινητοποιήσεις μετά το Πάσχα

Παραμένουν απλήρωτοι για έξι μήνες - Δεν έχει προχωρήσει το παραμικρό για το προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα αλλά και τις μετατάξεις

Στον αέρα για μία ακόμη φορά βρίσκονται οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, αναμένοντας στο… ακουστικό τους τις ΚΥΑ σχετικά με το προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα αλλά και το πρόγραμμα των μετατάξεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι σχετικές τροπολογίες ψηφίστηκαν τον Δεκέμβριο του 2018. Από τότε και παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης ότι τα προγράμματα θα τρέξουν άμεσα δεν έχει γίνει το παραμικρό. Αντιθέτως μεσολάβησαν τέσσερις μήνες που ενέτειναν την αγωνία των περίπου 230 εργαζόμενων της ζαχαροβιομηχανίας.  

«Δεν κινείται το παραμικρό, μέχρι τώρα κάναμε υπομονή. Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσουμε προκειμένου να ασκήσουμε κάθε εργασιακό μας δικαίωμα» εξηγεί, μιλώντας στη Voria.gr, o πρόεδρος των εργαζομένων στην ΕΒΖ, Χριστόδουλος Βαρκάκης, υπογραμμίζοντας πως τους οφείλονται έξι μήνες ενώ σήμερα αναμένεται να λάβουν το 80% του δώρου Πάσχα. «Ίσα να βγάλουμε τις γιορτές του Πάσχα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρκάκης, τονίζοντας πως μέχρι σήμερα έχουν ειπωθεί πολλά και δεν έχει γίνει τίποτε.

Μετά τις γιορτές του Πάσχα οι εργαζόμενοι δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας και όποια άλλη μορφή κινητοποιήσης κριθεί αποδοτική, προκειμένου να διεκδικήσουν τους μισθούς που τους οφείλονται, αλλά και την επόμενη ημέρα για αυτούς.

Σχετικά με το επενδυτικό σχήμα που συγκροτούν η Innovation Brain του Lukas Fecker και η ομάδα των αγροτών που έχουν ιδρύσει την «Hellenic Farmers Company IKΕ» -το οποίο φέρεται να έχει πείσει, κατ΄αρχήν, την Τράπεζα Πειραιώς, που είναι ο κύριος πιστωτής της ΕΒΖ- ο κ. Βαρκάκης δηλώνει κατηγορηματικά πως δεν έχει καμία γνώση για το αν υπάρχει κάποια εξέλιξη.

«Δεν έχουμε επιδιώξει καμία συνάντηση με το νέο σχήμα, ούτε εκείνοι με εμάς» σημειώνει όλο νόημα.

Στο μεταξύ, περίπου 15.000 στρμ. έχουν σπαρεί με τεύτλα για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, που ξεκίνησε στα τέλη Μαρτίου, υπό την ευθύνη του νέου υποψήφιου επενδυτικού σχήματος. Το 2018, η καλλιέργεια είχε ανέλθει σε 13.000 στρέμματα.

Οι τευτλοπαραγωγοί αναμένεται να πάρουν σήμερα την ενίσχυση που προβλέπεται από το μέτρο de minimis, ενώ το ΦΠΑ που εκκρεμεί, έχει συναποφασισθεί να καταβληθεί μαζί με την πληρωμή για την καλλιέργεια του 2018, εντός του επόμενου μήνα.

Φωτογραφία αρχείου