Skip to main content

Κορωνοϊός: Τρεις νομοί - εστίες στη Βόρεια Ελλάδα ανησυχούν τις αρχές

Σε τρεις περιοχές της Βορείου Ελλάδος καταγράφεται εκθετική αύξηση των νοσούντων και αρκετοί θάνατοι, μεταξύ των συνολικά 23 που έχουν καταγραφεί.

Έναν μήνα ακριβώς μετά τον εντοπισμό της ασθενούς «μηδέν» για την Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας ανέρχονται σε 821 και έχουν διασπαρεί σε 38 από τις συνολικά 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας μας.

Παρότι το συντριπτικό ποσοστό των κρουσμάτων, μέχρι στιγμής, διαπιστώνεται στην Αττική, οι υγειονομικές αρχές εστιάζουν την ανησυχία τους σε τρεις περιοχές της Βορείου Ελλάδος όπου καταγράφεται εκθετική αύξηση των νοσούντων και αρκετοί θάνατοι, μεταξύ των συνολικά 23 που έχουν καταγραφεί σε όλη την επικράτεια. Ο λόγος για την Καστοριά και την Κοζάνη, στη Μακεδονία, και την Ξάνθη στη Θράκη.

Καστοριά

Οι ειδικοί έχουν προβληματιστεί με τη διασπορά στην Καστοριά, που προκάλεσε αιφνιδιασμό καθώς επηρέασε και σημαντικό αριθμό υγειονομικών: το πρώτο κρούσμα που κρούσμα που επιβεβαιώθηκε αποκαλύπτοντας την εστία ήταν και το πρώτο θανατηφόρο στην περιοχή, ένας 53χρονος εργαζόμενος του νοσοκομείου Καστοριάς, ο οποίος κατέληξε στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Μέχρι χθες, που προστέθηκαν άλλα τέσσερα, στην περιοχή της Καστοριάς είχαν καταγραφει συνολικά 33 κρούσματα, τα οποία όπως δείχνουν οι προηγούμενες εκθέσεις του ΕΟΔΥ κινούνταν ανοδικά τις προηγούμενες ημέρες. Το 1/3 των περιστατικών, δηλαδή τα 11, αφορά σε ιατρικό προσωπικό. Οι θάνατοι ανέρχονται σε τέσσερις μετά την αποκάλυψη ότι 41χρονη που βρισκόταν σε κατ΄οίκον περιορισμό στα Κορέστεια πέθανε από τον κορωνοϊό. Είναι το νεότερο θύμα της νόσου στην Ελλάδα.

Κοζάνη

Την ίδια στιγμή, σε καραντίνα παραμένουν εδώ και μέρες τα δύο χωριά της Κοζάνης, Δαμασκηνιά και Δραγασιά, καθώς σε αυτά έχει εντοπιστεί μεγάλος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Μέχρι και χθες, σε όλον τον νομό είχαν εντοπιστεί 11 κρούσματα από την εκκίνηση της επιδημίας στη χώρα μας. Στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης έχει μεταφερθεί ως ύποπτο κρούσμα από χθες και ο αδελφός του 53χρονου που πέθανε στο ΑΧΕΠΑ. Η μητέρα τους, μία 81χρονη, έχει καταλήξει και μετά τον θάνατό της ανακαλύφθηκε ότι νοσούσε από τον κορωνοϊό.

Ξάνθη

Σε καραντίνα μπήκε από χθες το απόγευμα και η κοινότητα Εχίνου του δήμου Μύκης, στην Ξάνθη, όπου για δύο εβδομάδες απαγορεύεται οποιαδήποτε έξοδος από το σπίτι, μετά τη διαπίστωση πολύ υψηλού κινδύνου μετάδοσης του κορωνοϊού. Στον νομό Ξάνθης έχουν καταγραφεί 10 κρούσματα, για τα οποία δεν εχει καταστεί γνωστή η πηγή μετάδοσης. Τα τέσσερα εντοπίζονται στην πόλη, άλλα τόσα στον Εχίνο, ένα στη Διομήδεια και ακόμη ένα σε χωριό του νομού.

Το πρώτο θύμα του ιού στην περιοχή ήταν προχθές ένας 77χρονος από τον Εχίνο, ο οποίος έπασχε από υποκείμενα νοσήματα. Ο 77χρονος κατέληξε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. 

Σήμερα το πρωί άλλος ένας άνδρας, στρατιωτικός από την Ξάνθη, που νόσησε από τον κορωνοϊό κατέληξε κατά τη νοσηλεία του στην Αλεξανδρούπολη.

Στον Εχίνο, ένα ορεινό Πομακοχώρι των 2.500 κατοίκων μεγάλο μέρος των κατοίκων μεταναστεύει ανά περιόδους στο εξωτερικό για να εργαστεί σε οικοδομές και ναυπηγεία. Μετά το ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού πάρα πολλοί από τους κατοίκους επέστρεψαν από το εξωτερικό,

Θράκη - Κορωνοϊός: Σε καραντίνα 500 άτομα που γύρισαν από το εξωτερικό