Skip to main content

Κούβελας: Δεν είχα σχέση με τιμές των φαρμάκων - Δεν είμαι αντιεμβολιαστής

Η απάντηση του καθηγητή Φαρμακολογίας στις αιχμές Βασιλακόπουλου- Πώς εξήγησε την επίμαχη ανάρτησή του για το ισχαιμικό επεισόδιο του Νίκου Χαρδαλιά

«Δεν ήμουν κομματικό στέλεχος και δεν είχα καμία σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση», τόνισε, μιλώντας στον Status FM ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας απαντώντας στη δριμεία επίθεση του καθηγητή Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρου Βασιλακόπουλου ότι προχωρά σε ισχυρισμούς κατά του εμβολιασμού για τον κορωνοϊό γιατί «έχασε θέση και θέλει να κάνει κακό στην κυβέρνηση».

Διαβάστε - Κούβελας για Βασιλακόπουλο: Έχασε θέση και θέλει να κάνει κακό στην κυβέρνηση

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Βασιλακόπουλου, ο κ. Κούβελας μιλώντας στον ίδιο σταθμό τον χαρακτήρισε «αδιάβαστο σε όλα τα επίπεδα», καθώς όπως είπε δεν κατείχε ποτέ θέση στη διαπραγμάτευση ούτε στις τιμές των φαρμάκων τόσο όταν είχε θέση στον ΕΟΦ όσο και στον ΕΜΑ.

«Δεν διορίστηκα από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο πρώτος διορισμός μου σε κυβερνητική θέση έγινε όταν ήταν υπουργός Υγείας ο Άδωνις Γεωργιάδης», είπε προσθέτοντας πως μετά παρέμεινε για ένα χρονικό διάστημα χωρίς να έχει προσωπικές σχέσεις με την προηγούμενη κυβέρνηση προκειμένου να αξιολογεί φάρμακα όχι να τα αποζημιώνει, σημειώνοντας πως αυτό που έκανε και στον Ευρωπιακό Οργανισμό Φαρμάκων.

«Πρόκειται για ψεύδη του κ. Βασιλακόπουλου», είπε και πρόσθεσε: «Όσο ήμουν εγώ στην Επιτροπή, κανένα φάρμακο δεν αποζημιώθηκε. Ο κ. Βασιλακόπουλος δεν έχει ειδικότητα στα εμβόλια, δεν έχει ιδέα το πώς εγκρίνονται τα φάρμακα, δεν είναι η ειδικότητά του, δεν ξέρω γιατί τα λέει αυτά».

Απαντώντας σε ερώτηση για την επίμαχη ανάρτησή του για τον Νίκο Χαρδαλιά, με την οποία κατηγορήθηκε ότι συσχέτισε το ισχαιμικό επεισόδιο που υπέστη ο υφυπουργός με παρενέργεια του εμβολιασμού, ο καθηγητής Φαρμακολογίας αρνήθηκε ότι έκανε κάτι τέτοιο λέγοντας: «Από τη στιγμή που νοσηλεύτηκε ο Χαρδαλιάς, πρέπει να δηλωθεί στις ανεπιθύμητες. Για πόσο καιρό μας προστατεύει το εμβόλιο; Επτά-οκτώ μήνες. Αρα το ισχαιμικό επεισόδιο είναι στο βάθος δράσης του εμβολίου. Η κίτρινη κάρτα δεν είναι διαδικαστικό το ζήτημα, είναι νομικό και επιστημονικό πρόβλημα που σχετίζεται με την ασφάλεια των φαρμάκων. Πρέπει να δηλωθεί για να προστατευθεί το κοινό καλό. Η ιατρική κοινότητα στην Ελλάδα είναι αδιάφορη για τη χρήση της κίτρινης κάρτας. Δεν είπα ότι σχετίζεται το ισχαιμικό επεισόδιο με τον εμβολιασμό, αλλά ότι πρέπει να δηλωθεί για ερευνητικούς λόγους. Ποτέ δεν είπα ότι είμαι κατά των εμβολίων, έχω εμβολιαστεί και ο ίδιος. Δεν μπορώ να είμαι αντιεμβολιαστής γιατί είμαι ειδικός στα φάρμακα. Θέλω όμως τα φάρμακα να χρησιμοποιούνται με την ένδειξή τους», συπλήρωσε.

 

Παράλληλα αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των παιδιών, χαρακτηρίζοντάς τον «παράνομο και ανήθικο.

«Τα πιτσιρίκια δεν εμβολιάζονται γιατί είναι ανήθικο, αντιδεοντολογικό και παράνομο. Ακόμα και αν νομιμοποιηθεί. Δεν έχουμε κανένα στοιχείο που να μας λέει ότι τα παιδιά νοσούν σοβαρά και οι δύο η τρεις θάνατοι στις 13.000, αυτό που μου λέει είναι ότι ο κορωνοϊός μπορεί και να τα προστατεύει γιατί από τον πνιγμό πεθαίνουν περισσότερα. Άρα είναι προστατευτικός ο ιός. Είναι πάρα πολύ χαμηλή η επίπτωση στα παιδιά, δεν πρόκειται να χτιστεί τείχος ανοσίας, αυτό το αρχικό αφήγημα περί ανοσίας δεν υπάρχει πια. Έχει καταρριφθεί στο Γιβραλτάρ, στο Ισραήλ και στη Βρετανία και υπάρχει πληθώρα δημοσιεύσεων ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τείχος ανοσίας. Επομένως τα παιδιά δεν έχουν άμεση ωφέλεια από το εμβόλιο. Έχουν πιθανώς ανεπιθύμητες (παρενέργειες) σε βάθος χρόνου, λόγω βλαβών στο καρδιαγγειακό τους σύστημα, το οποίο δεν μπορούμε να το ξέρουμε αυτή τη στιγμή, εκτός κι αν στείλουμε κίτρινες κάρτες. Και το κυριότερο είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ωφέλεια για το ίδιο το παιδί από τον εμβολιασμό. Άρα λοιπόν δεν έχουμε κανένα λόγο να το κάνουμε. Ούτε για τους δασκάλους έχουμε. Γιατί ουσιαστικά οι δάσκαλοι γιατί να το κάνουν; Να μην κολλήσουν τα παιδιά;», είπε.