Skip to main content

Λέσχες Φιλάθλων: Έκλεισαν 25 στη Θεσσαλονίκη, σε νόμιμη λειτουργία μόνο του Άρη

Συνολικά 25 σύνδεσμοι οργανωμένων οπαδών έκλεισαν στη Θεσσαλονίκη με την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, μετά τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη

Ενώ η Πολιτεία προσπαθεί να θέσει κανόνες υγιούς λειτουργίας στις λέσχες και τους συνδέσμους φιλάθλων, μετά το πανελλήνιο σοκ με τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού τον περασμένο Φεβρουάριο, τα βίαια οπαδικά επεισόδια συνεχίζονται και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Καταδεικνύουν, δε, ότι η αγριότητα έχει εισχωρήσει τόσο βαθιά στις τάξεις μερίδας των οργανωμένων οπαδών των ομάδων που δύσκολα μπορεί να αποκοπεί από τη βίαιη... ρουτίνα τους, αφού, ακόμη και έπειτα από ένα τόσο στυγερό έγκλημα και την όλη προσπάθεια κατευνασμού και καταλλαγής της εχθρότητας, δεν λέει να σταματήσει.

Σχεδόν αμέσως μετά τη δολοφονία του Άλκη, η ΕΛΑΣ προχώρησε σε δεκάδες εφόδους σε λέσχες και συνδέσμους φιλάθλων που δεν είχαν τις απαραίτητες άδειες λειτουργίας σε όλη την Ελλάδα και φυσικά στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκαν διάφορα επικίνδυνα αντικείμενα όπως μαχαίρια, κοντάρια κ.ά. Συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη σφραγίστηκαν συνολικά 25 λέσχες και σύνδεσμοι, αρκετοί από τους οποίους έκρυβαν στο εσωτερικό τους ολόκληρα οπλοστάσια.

Η Πολιτεία τότε είχε αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία όλων των λεσχών φιλάθλων έως τα τέλη του περασμένου Ιουλίου και είχε ορίσει τους νέους κανονισμούς λειτουργίας αυτών, μέσα από ένα αυστηρότερο νομικό πλαίσιο. Μεταξύ αυτών των μέτρων ήταν η υποχρέωση των ΠΑΕ ή ΚΑΕ να αναγνωρίσουν μέχρι μια λέσχη έκαστη, για να έχουν άμεση πρόσβαση στο Μητρώο Λεσχών, ενώ οι ίδιοι οι σύλλογοι θα έχουν την υποχρέωση να αναρτούν τα στοιχεία τους (και των παραρτημάτων τους), ειδάλλως θα έρθουν αντιμέτωποι με διοικητικά πρόστιμα και ποινές αναστολής λειτουργίας θυρών των γηπέδων τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υφυπουργείου Αθλητισμού που έλαβε η Voria.gr, έως σήμερα έχουν καταθέσει όλα τα χαρτιά και έχουν πάρει άδεια για λέσχη - την οποία και πρέπει να κομίσουν στις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις- μόνο πέντε ομάδες. Συγκεκριμένα άδεια πήραν ο Άρης, ο Ηρακλής, ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και ο ΟΦΗ που έλαβε μία άδεια για τη λέσχη ποδοσφαίρου και μία για τη λέσχη βόλεϊ. 

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που μίλησαν στη Voria.gr, σήμερα σε όλη τη Θεσσαλονίκη λειτουργεί νόμιμα μόνο η κεντρική λέσχη φιλάθλων του Άρη, ο «Κεντρικός Super 3» που βρίσκεται στην περιοχή της Χαριλάου, και ένα παράρτημά του.

Η Πολιτεία είχε εξαγγείλει τη δημιουργία Ψηφιακού Μητρώου Μελών Λεσχών Φιλάθλων, η δημιουργία του οποίου βρίσκεται σε προτεραιότητα από το υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αν και τα λεγόμενα ραντεβού θανάτου είναι αισθητά μειωμένα στη Θεσσαλονίκη μετά τη δολοφονία του άτυχου Άλκη, οι οπαδικές ενέδρες συνεχίζουν να υπάρχουν. Μάλιστα, ξεφεύγουν από τις αμιγώς οπαδικές επιθέσεις (δηλαδή επιθέσεις οπαδών μιας ομάδας σε οπαδούς της αντίπαλης) και φτάνουν σε επιθέσεις κατά αθλητών και μάλιστα ανηλίκων, ερασιτεχνών και ημι-επαγελματιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η πρόσφατη επίθεση με οπαδικά κίνητρα από ομάδα έξι ανηλίκων σε 16χρονο ποδοσφαιριστή της Κ19 του ΠΑΟΚ στον Εύοσμο. Αντίστοιχη επίθεση είχε σημειωθεί στα Λαδάδικα, έναν σχεδόν μήνα πριν τη δολοφονική επίθεση στον Άλκη, από ομάδα ατόμων σε βάρος ενός 17χρονου ποδοσφαιριστή του Άρη.

Βέβαια, δεν εκλείπουν και βίαιες συγκρούσεις όπως η πιο πρόσφατη που σημειώθηκε μέσα στη ΔΕΘ, το διάστημα που βρισκόταν σε εξέλιξη η 86η διοργάνωσή της. Μέρα μεσημέρι, μπροστά στα μάτια έντρομων εκθετών, οπαδοί του ΠΑΟΚ επιτέθηκαν και τραυμάτισαν 26χρονο εργαζόμενο στο σταντ της ΠΑΕ Άρης, ο οποίος στην προσπάθειά του να γλυτώσει από τα χτυπήματα έβγαλε μαχαίρι τύπου «πεταλούδα».

Το νομικό πλαίσιο

Αναλυτικά τι ισχύει με την αδειοδότηση των Λεσχών και Συνδέσμων Φιλάθλων και τις ποινές:

Το ερασιτεχνικό σωματείο, η ΠΑΕ και η ΚΑΕ μπορούν να αναγνωρίσουν έως ΜΙΑ (1) Λέσχη Φιλάθλων, έκαστη.

ΕΔΡΑ της Λέσχης θα είναι υποχρεωτικά η έδρα του σωματείου, της ΠΑΕ ή της ΚΑΕ, απ’ όπου βεβαιώνεται η Λέσχη. Επίσημα αντίγραφα του μητρώου μελών της Λέσχης κοινοποιούνται υποχρεωτικά στο σωματείο / ΠΑΕ / ΚΑΕ που έχει βεβαιώσει τη λειτουργία της, προκειμένου να ασκείται εποπτεία και έλεγχος.

Σε περίπτωση πλημμελούς εποπτείας, με την καταγραφή παράνομων περιστατικών, θα επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα και ποινές διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές.

Για να λειτουργεί νόμιμα Παράρτημα Λέσχης, χρειάζεται να έχει εγγεγραμμένα στο Μητρώο Μελών της Λέσχης τουλάχιστον 50 ενήλικα άτομα, μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής λειτουργίας του Παραρτήματος, με καθαρό Ποινικό Μητρώο.

Υποχρεωτική ανάρτηση των Λεσχών Φιλάθλων και των Παραρτημάτων στην ιστοσελίδα των ΠΑΕ/ΚΑΕ/αθλητικών σωματείων που έχουν προβεί στην αναγνώρισή τους.

Σε περίπτωση που ασκηθεί ποινική δίωξη για αδικήματα αθλητικής βίας, παράβαση περί ναρκωτικών ή περί όπλων και για το έγκλημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε τουλάχιστον δύο άτομα – μέλη Λέσχης ή Παραρτήματος, τότε ανακαλείται η άδεια λειτουργίας και σφραγίζεται το γραφείο και το εντευκτήριο της λέσχης ή του παραρτήματος.

- Ψηφιακό Μητρώο Λεσχών Φιλάθλων.

Στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συστήνεται και τηρείται ψηφιακή πλατφόρμα με τίτλο «Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων», η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης και θα επικαιροποιείται κάθε καλοκαίρι.

Πιστοποιημένοι χρήστες του Ψηφιακού Μητρώου Μελών Λεσχών Φιλάθλων είναι:

α) οι νόμιμοι εκπρόσωποι των Λεσχών Φιλάθλων και οι υπεύθυνοι λειτουργίας των Παραρτημάτων τους και

β) οι νόμιμοι εκπρόσωποι των Αθλητικών Σωματείων, Τμημάτων Αμειβομένων Αθλητών (Τ.Α.Α.) ή Ανώνυμων Αθλητικών Εταιρειών (Α.Α.Ε.), που έχουν παράσχει την συναίνεση της παρ.3 του άρθρου 41Β του ν.2725/1999 για την αναγνώριση της Λέσχης ως σωματείου.

Με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης ρυθμίζονται:

Ø οι όροι σύστασης και λειτουργίας του Ψηφιακού Μητρώου Μελών Λεσχών Φιλάθλων και τα πεδία που αυτό περιλαμβάνει,

Ø η διαδικασία αυθεντικοποίησης και χορήγησης κωδικού πρόσβασης στους πιστοποιημένους χρήστες,

Ø τα θέματα ασφαλούς διαβίβασης των δεδομένων από οποιοδήποτε τυχόν υπάρχον φυσικό ή ηλεκτρονικό μητρώο μελών Λεσχών Φιλάθλων,

Ø η διαδικασία και οι προϋποθέσεις καταχώρησης στοιχείων,

Ø τα απαραίτητα δικαιολογητικά,

Ø τα στοιχεία που απαιτείται να καταχωρίζονται για την εγγραφή στο μητρώο, καθώς και

Ø κάθε τεχνικό ή άλλο αναγκαίο θέμα.

- Απαγόρευση διάθεσης μεμονωμένων εισιτηρίων στις θύρες των γηπέδων όπου συγκεντρώνονται οι οργανωμένοι οπαδοί

Υποχρέωση των ΠΑΕ / ΚΑΕ/ αθλητικών σωματείων σε αποκλειστική διάθεση εισιτηρίων διαρκείας στις θύρες οργανωμένων οπαδών.

Στις συγκεκριμένες θύρες θα απαγορεύεται η με οποιοδήποτε τρόπο διάθεση μεμονωμένων εισιτηρίων και θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο των κατόχων εισιτηρίων διαρκείας.

Άμεση ισχύς του μέτρου, που συμπεριλαμβάνει και την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

Παράλληλα, θα εντατικοποιηθεί η εφαρμογή του άρθρου 41Γ του Ν. 2725/1999 που ορίζει ότι: «Η αστυνομική αρχή δύναται οποτεδήποτε, εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων στις οποίες λαμβάνουν χώρα αθλητικές εκδηλώσεις, να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους, προκειμένου να διαπιστώνει την τήρηση των διατάξεων του παρόντος άρθρου περί εκδόσεως και θέσεως σε κυκλοφορία, καθώς και τη χρήση αποκλειστικά και μόνον ονομαστικών εισιτηρίων, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Σε περίπτωση που κατά τον διενεργούμενο έλεγχο διαπιστωθεί η κατοχή μη ονομαστικού εισιτηρίου ή εισιτηρίου επί του οποίου το αναγραφόμενο ονοματεπώνυμο είναι διαφορετικό από αυτό του κατόχου του, θα επιβάλλεται πρόστιμο σε βάρος του κατόχου του. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού και Προστασίας του Πολίτη καθορίζονται το ύψος του προστίμου, ο τρόπος βεβαίωσης της παραβάσεως από τα αρμόδια όργανα της αστυνομικής αρχής, η διαδικασία επιβολής και είσπραξης του προστίμου και κάθε άλλο σχετικό με την εφαρμογή της παρούσας ζήτημα».

Εφόσον, μετά από δειγματοληπτικούς ελέγχους διαπιστωθεί παράνομη παρουσία στις εξέδρες φιλάθλου, τότε με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού επιβάλλεται κλιμακωτή ποινή αναστολής λειτουργίας της θύρας:

Αναστολή λειτουργίας της θύρας για 1 αγωνιστική στην 1η παράβαση

Αναστολή λειτουργίας της θύρας για 2 αγωνιστικές σε περίπτωση υποτροπής

Αναστολή λειτουργίας της θύρας για όλη την υπόλοιπη αγωνιστική περίοδο σε περίπτωση 2 ης υποτροπής.

- Διάταξη για την αντιμετώπιση της πρόκλησης βίας με την επιβολή διοικητικού προστίμου.

Η εν λόγω διάταξη θεσπίστηκε με τον Νόμο Κοντονή (Ν.4326/2015) και έως τώρα προέβλεπε ότι όποιος με δηλώσεις ή συμπεριφορές προτρέπει ή παρακινεί σε καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε εκδήλωση πράξεων βίας, η ΔΕΑΒ (Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας) τον παραπέμπει με γνώμη προς τον αρμόδιο για τον αθλητισμό Υπουργό.

Με την τροποποίηση της διάταξης, η ΔΕΑΒ αφού διενεργήσει την πειθαρχική διαδικασία, εισηγείται την επιβολή και το ύψος του προστίμου από 10.000 έως 1.000.000 ευρώ προς τον αρμόδιο για τον αθλητισμό Υπουργό.

- Διάταξη για την επιβολή διοικητικού προστίμου στους ιδιοκτήτες των ακίνητων που μισθώνονται για τη λειτουργία παράνομων λεσχών φίλαθλων.

Η εν λόγω διάταξη θεσπίστηκε με τον Νόμο Κοντονή (Ν. 4326/2015) και με την τροποποίηση της διάταξης εφαρμόζεται εντατικοποίηση των ελέγχων και επιβολή των προστίμων από 1.000 έως 100.000 ευρώ, απευθείας από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με την βεβαίωση της παράβασης.