Skip to main content

Νέο ραντεβού τευτλοπαραγωγών - ΕΒΖ στις 28 Ιανουαρίου για τον ΦΠΑ

Περιμένουν να αποδώσουν καρπούς οι δεσμεύσεις Πιτσιόρλα. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν αποκλείεται, να επανακαταλάβουν την ΕΒΖ.

Ραντεβού στις 28 Ιανουρίου στα γραφεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης με τη διοίκηση έδωσαν οι τευτλοπαραγωγοί, που αν και έσπασαν την πρόσφατη κατάληψη της εταιρείας μετά τη συνάντησή τους με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα, δεν φαίνεται να έχουν και πολλές προσδοκίες.

Ορόσημο για την τύχη της ΕΒΖ, αποτελεί η 31η Ιανουαρίου, καθώς ο κ. Πιτσιόρλας θα έχει, όπως είπε, την πλήρη εικόνα προκειμένου να λάβει και τις τελικές αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η εξυγίανση - αναδιάρθρωση της εταιρείας, ωστόσο για τους τευτλοπαραγωγούς βαρόμετρο αποτελεί και η 28η του μήνα που διανύουμε. Και αυτό γιατί τότε αναμένουν να τους δοθεί μία λύση για το ΦΠΑ που τους οφείλει η εταιρεία. Για τους τευτλοπαραγωγούς του Έβρου αφορά το ΦΠΑ της διετίας 2017 και 2018, ενώ για τους τευτλοπαραγωγούς της υπόλοιπης χώρας το ΦΠΑ για το 2018.

«Η εφορία δεν μπορεί να περιμένει. Ο υπουργός δεσμεύτηκε πως θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να μας δοθεί έστω και μέρος του ποσού που μας οφείλεται» εξηγεί ο πρόεδρος της  Ένωσης των τευτλοεξαγωγέων στο Πλατύ, Γιάννης Σαμαράς επισημαίνοντας πως το σύνολο του οφειλόμενου ΦΠΑ είναι 400.000 ευρώ.

Στο μεταξύ, προσπάθειες, όπως ενημερώθηκαν οι τευτλοπαραγωγοί,  καταβάλλονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου μέχρι το τέλος του μήνα, το αργότερο τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου, να καταβληθεί, όπως και πέρυσι, η συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους 73 ευρώ/στρέμμα. Σημειώνεται πως όπως ενημέρωσε τους τευτλοπαραγωγούς ο κ. Πιτσιόρλας εστάλη και αίτημα προς την ΕΕ, ώστε οι τευτλοπαραγωγοί να λάβουν επιπλέον 30% επί του εγκεκριμένου ποσού συνδεδεμένης. Επί του παρόντος η διοίκηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων περιμένει απάντηση.

Πάντως όπως λένε οι παραγωγοί αν δεν υπάρξει συνέπεια στα παραπάνω, θα προχωρήσουν εκ νέου σε κατάληψη των γραφείων της ΕΒΖ, καθώς όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά «χρειάζεται πίεση για να υπάρξει αποτέλεσμα».

Σημειώνεται πως αν μέχρι το τέλος του μήνα δεν βρεθεί επενδυτής, οπότε αναμένεται να κατατεθεί στο δικαστήριο το αίτημα για υπαγωγή της εταιρείας στις πρόνοιες της Προπτωχευτικής Διαδικασίας Εξυγίανσης του άρθρου 106δ, την εξυγίανση της εταιρείας θα αναλάβει η Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως διεμήνυσε, μάλιστα, ο κ. Πιτσιόρλας στους  τευτλοπαραγωγούς, μία τέτοια εξέλιξη θα σημαίνει πώς για έναν-ενάμιση χρόνο δεν θα ανάψουν τα φουγάρα των εργοστασίων, δεν θα σπαρθούν τεύτλα, Αντίθετα, αν η εξυγίανση της εταιρείας προχωρήσει με στρατηγικό επενδυτή, τότε η καλλιέργεια θα συνεχίσει απρόσκοπτα.