Skip to main content

O χρόνος πιέζει και μετρά αντίστροφα για αλλαγή σελίδας

Μία μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάζεται στην κυβέρνηση για να γυρίσει η χώρα σελίδα. Και να κάνει ό,τι οι προηγούμενες δεν μπόρεσαν ή δεν ήθελαν.

Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο: Αρχές Ιουλίου θα ανακοινωθεί το πρώτο αποτέλεσμα των εργασιών της επιτροπής Πισσαρίδη. Πιθανότατα στην επέτειο του ενός χρόνου διακυβέρνησης από τη ΝΔ. Αν κρίνει κανείς από το γεγονός του πόσο αρέσκονται όλες ανεξαρτήτως οι κυβερνήσεις – αριστερές, δεξιές και κεντρώες – στη σημειολογία, κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση. Αντιθέτως. Το θέμα όμως για όλους εμάς τους υπόλοιπους δεν έχει να κάνει με τους συμβολισμούς, αλλά με την ουσία. Κι εν προκειμένω, η τελευταία έχει να κάνει με τη μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάζεται σε αυτή την κυβέρνηση να γυρίσει σελίδα. Και να κάνει ό,τι οι προηγούμενες δεν μπόρεσαν ή δεν ήθελαν.

Για παράδειγμα: Αυτή η επιτροπή θα πρέπει να επικεντρωθεί στις αναγκαίες φοροελαφρύνσεις, τη μείωση των εισφορών, τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, την υγεία και τη δικαιοσύνη. Δηλαδή όλο το πακέτο που εδώ και δεκαετίες φωνάζει ότι έχει ανάγκη μεταρρυθμίσεων, που δεν γίνονται. Το θέμα βεβαίως είναι αν θα γίνουν τώρα και πόσες από αυτές; Θα τις εισηγηθεί η επιτροπή κι αν ναι, πώς θα μπορέσει τελικώς να τις εφαρμόσει η κυβέρνηση; Ότι υπάρχει διάθεση, είναι προφανές. Για παράδειγμα και στην περίπτωση της επιτροπής Πισσαρίδη ως χώρα - μοντέλο για την ελληνική περίπτωση έχει επιλέγει η Ολλανδία. Οι ομοιότητες μεταξύ των δυο χωρών είναι πολλές, όποτε κρίνεται ως η πλέον κατάλληλη.

Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος πιέζει. Και κάτι πρέπει να γίνει για να αλλάξει η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Για να προσελκυσθούν, επιτέλους επενδύσεις. Ωστόσο, κι εδώ θα πρέπει να γίνει μια κρίσιμη παρατήρηση: Αν και έχει ζητηθεί πολλάκις από το Μαξίμου, ακόμα και σήμερα, λίστα με προτεινόμενα μεγάλα επενδυτικά project από την Ελλάδα προς ξένους επενδυτές, δεν υπάρχει. Ο λογος; Ίσως επειδή τελικώς δεν υπάρχουν. Γεγονός που προβληματίζει ακόμα περισσότερο.

Γι' αυτό και έστω προσωρινά θα πρέπει να βρεθούν λύσεις. Γι αυτό και εξετάζεται ακόμα και το  ενδεχόμενο έκδοσης ακόμη κι ενός δεκαπενταετους διαρκείας ομολόγου από το υπουργείο Οικονομικών. Σε συνεργασία με τον ΟΔΔΗΧ. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η Citigroup, για το ερχόμενο φθινόπωρο. Συνολικά η Ελλάδα θα αναζητήσει φέτος από τις αγορές περίπου 10 δις. Αν και θα μπορούσε να σηκώσει πολλά περισσότερα. Μην το απορρίπτεται. Οι καταστάσεις είναι πλέον πολύ πιεστικές...