Skip to main content

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Τα συνηθέστερα συμπτώματα - Νέες οδηγίες από CDC

Μέχρι στιγμής, έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 18 κρούσματα σε τουλάχιστον τέσσερις πολιτείες - και δεκάδες άλλα στην Ευρώπη.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συνεχίζουν να διερευνούν περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας με άγνωστα αίτια σε παιδιά και έδωσαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα νέες κλινικές λεπτομέρειες για ορισμένα από τα κρούσματα.

Μέχρι στιγμής, έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 18 κρούσματα σε τουλάχιστον τέσσερις πολιτείες - και δεκάδες άλλα στην Ευρώπη.

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τα πρώτα κρούσματα – Τα συνηθέστερα συμπτώματα

Οι τελευταίες κλινικές λεπτομέρειες που κοινοποίησε το CDC την Παρασκευή προέρχονται από την Αλαμπάμα, όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα. Τα κλινικά αρχεία αναλύθηκαν για εννέα συνολικά ασθενείς που εισήχθησαν σε παιδικό νοσοκομείο μετά την 1η Οκτωβρίου 2021.

Οι ασθενείς προέρχονταν από διαφορετικά μέρη της πολιτείας χωρίς επιδημιολογική σύνδεση. Όλοι θεωρούνταν γενικά υγιείς, χωρίς σημαντικές συννοσηρότητες και χωρίς αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η διάμεση ηλικία ήταν περίπου τρία έτη, με εύρος από μικρότερη των δύο έως μεγαλύτερη των πέντε ετών.

Ο εμετός και η διάρροια ήταν τα συνηθέστερα συμπτώματα των ασθενών πριν από την εισαγωγή, ενώ ορισμένοι παρουσίαζαν επίσης συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Κατά την εισαγωγή, οι περισσότεροι είχαν διογκωμένο ήπαρ, μαζί με ίκτερο και κιτρίνισμα στα μάτια.

Όλοι οι ασθενείς έλαβαν αρνητικά αποτελέσματα εξετάσεων για τους ιούς ηπατίτιδας Α, Β και C, ενώ αποκλείστηκαν αρκετές άλλες αιτίες παιδιατρικής ηπατίτιδας και λοιμώξεων. Όμως, ο αδενοϊός ανιχνεύθηκε σε όλους τους ασθενείς.

Τα CDC εξέδωσαν την περασμένη εβδομάδα υγειονομική συμβουλή, προειδοποιώντας τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και τις αρχές δημόσιας υγείας για την έρευνα και συνιστώντας στους παρόχους να εξετάζουν το ενδεχόμενο εξέτασης του αδενοϊού σε παιδιά με ηπατίτιδα όταν η αιτία είναι άγνωστη, προσθέτοντας ότι η εξέταση του αίματος σε ολόκληρο - όχι μόνο του πλάσματος αίματος - μπορεί να είναι πιο ευαίσθητη.

Μεταξύ των εννέα ασθενών στην Αλαμπάμα, έξι έλαβαν θετικά αποτελέσματα εξετάσεων για τον ιό Epstein-Barr που διαπιστώθηκε ότι προέρχονταν από προηγούμενες λοιμώξεις. Άλλοι ανιχνευθέντες ιοί περιλάμβαναν εντεροϊό/ρινοϊό, μεταπνευμονοϊό, αναπνευστικό συγκυτιακό ιό και ανθρώπινο κορονοϊό OC43. Κανένας ασθενής δεν είχε τεκμηριωμένο ιστορικό προηγούμενης λοίμωξης Covid-19.

Τρεις ασθενείς εμφάνισαν οξεία ηπατική ανεπάρκεια, δύο από τους οποίους υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος. Το CDC αναφέρει ότι όλοι οι ασθενείς έχουν αναρρώσει ή αναρρώνουν, συμπεριλαμβανομένων των ληπτών μεταμοσχεύσεων.

Η ηπατίτιδα είναι φλεγμονή του ήπατος, ενός ζωτικού οργάνου που επεξεργάζεται τα θρεπτικά συστατικά, φιλτράρει το αίμα και βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Όταν το ήπαρ φλεγμαίνει ή καταστρέφεται, μπορεί να επηρεαστεί η λειτουργία του.

Τις περισσότερες φορές, η ηπατίτιδα προκαλείται από έναν ιό, και οι αδενοϊοί είναι ένας κοινός τύπος ιού που μεταδίδεται από άτομο σε άτομο και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από ήπιες έως πιο σοβαρές ασθένειες. Όμως αυτοί οι ιοί μόνο σπάνια αναφέρονται ως αιτία σοβαρής ηπατίτιδας σε υγιείς ανθρώπους.

Ο αδενοϊός αναγνωρίζεται ως αιτία ηπατίτιδας μεταξύ ανοσοκατεσταλμένων παιδιών, αλλά μπορεί να είναι ένας «υποαναγνωρισμένος παράγοντας που συμβάλλει στην ηπατική βλάβη μεταξύ υγιών παιδιών», σύμφωνα με το CDC. Μεταδίδεται κυρίως από τα κόπρανα στο στόμα.

Δεν υπάρχει εμβόλιο για τους αδενοϊούς στα παιδιά. Οι αδενοϊοί τείνουν να παραμένουν στις επιφάνειες και τα απολυμαντικά χεριών με βάση το οινόπνευμα δεν λειτουργούν καλά εναντίον τους, σύμφωνα με τον Dr. Ashlesha Kaushik, εκπρόσωπο της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.