Skip to main content

Παράθυρο για μείωση της τιμής πετρελαίου για τους αγρότες

Παρουσιάστηκε στην 11η Zootechnia βιβλίο του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ- Δήμητρα για την εκτροφή προβάτων και αιγών.

Παράθυρο για να μειωθεί η τιμή του αγροτικού πετρελαίου άνοιξε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου, κατά τον χαιρετισμό της σε εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ- Δήμητρα με τίτλο «Εκτροφή προβάτων και αιγών: Τι πρέπει να ξέρω», που στοχεύει στο να αποτελέσει ένα σημαντικό εγχειρίδιο για τους Έλληνες κτηνοτρόφους.

Όπως είπε η κ. Τελιγιορίδου στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 11ης Διεθνούς Έκθεσης Zootechnia, η μείωση της τιμής του πετρελαίου για τους αγρότες είναι ένα ζήτημα που εξετάζει η κυβέρνηση και καταβάλλονται προσπάθειες για να επιτευχθεί.

Η υφυπουργός παραδέχθηκε ότι οι Έλληνες κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, κυρίως λόγω της χαμηλής τιμής γάλακτος, η οποία, όπως είπε, είναι σήμερα οριακή σε σχέση με το κόστος παραγωγής. «Ως κυβέρνηση δεν μπορούμε να επιβάλουμε την τιμή του γάλακτος, ωστόσο ασκούμε έντονες πιέσεις στην γαλακτοβιομηχανία», είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη αντιμετώπισης του φαινομένου των ελληνοποιήσεων και κατ’ επέκταση της παραπλάνησης των καταναλωτών.

Η κ. Τελιγιορίδου αναφέρθηκε ακόμη στην υπογραφή από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της υπουργικής απόφασης για τους ελέγχους στο γάλα, κάτι που ανακοίνωσε χθες, κατά τα εγκαίνια της Zootechnia, ο υπουργός, Σταύρος Αραχωβίτης (δείτε εδώ).

Παραδέχθηκε ότι το κόστος παραγωγής στην Ελλάδα είναι υψηλό, «και αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, εκεί προσπαθούμε να δώσουμε κάποιες διεξόδους». Όπως είπε, «ως άμεσο μέτρο ήταν να καλύψουμε ένα μεγάλο μέρος της χασούρας με το de minimis των 42 εκατ. ευρώ στην αιγοπροβατοτροφία, ενώ έχουμε πάρει γενικότερα μέτρα, όπως η μείωση των ασφαλιστικών σας εισφορών κατά το 1/3, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες, για να υπάρχει καλύτερη δυνατότητα ρευστότητας καθιερώσαμε το ακατάσχετο των λογαριασμών σας στις 7.500 ευρώ που μαζί με τα 1.250 ευρώ/μήνα, φτάνει το ακατάσχετο των αγροτών στις 22.000 ευρώ κάτι που δεν γίνεται σε κανέναν άλλο κλάδο».

Σε ό,τι αφορά το βιβλίο, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης το χαρακτήρισε σπουδαίο επίτευγμα και σημαντικό εργαλείο στα χέρια των κτηνοτρόφων. «Τα κρίσιμα χρόνια που διανύουμε μετά την 8ετή κρίση, ο  πρωτογενής τομέας μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης και επανεκκίνησης της οικονομίας. Πρέπει να αφήσουμε πίσω τα παραδοσιακά μοντέλα και να θέσουμε ως βασικό τον ρόλο της γνώσης και εκπαίδευσης, ώστε επιστήμη και παραγωγή να βρουν έναν κοινό τόπο και ένα κοινό λεξιλόγιο. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόκειται για μία σημαντική έκδοση, που δίνει τη  δυνατότητα στους κτηνοτρόφους με απλά και εκλαϊκευμένα λόγια να αποκτήσουν γνώσεις που θα βοηθήσουν στο επάγγελμά τους και την καλύτερη παραγωγική δραστηριότητά τους, ώστε να προϊόντα τους να είναι ποιοτικά.  Εξηγεί βασικά θέματα, όπως πώς μπορεί να γίνει η αναγνώριση ενός νοσήματος και να αναζητηθεί η κατάλληλη θεραπεία και είναι σημαντική η ανάγνωσή του από τους κτηνοτρόφους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού Δήμητρα, Νικόλαος Κατής, έκανε λόγο για μία καταπληκτικά δουλειά των επιστημόνων-μελών του Οργανισμού, σημειώνοντας πως το βιβλίο προσφέρει ένα πολύ καλό βοήθημα για τους ανθρώπους της παραγωγής.



Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, Αντώνης Ζδράγκας, είπε ότι το βιβλίο έχει στόχο να καλύψει το κενό ανάμεσα στην επιστήμη και την σκληρή πραγματικότητα των κτηνοτρόφων και πως έγινε προσπάθεια για να απλοποιηθεί η γλώσσα ώστε να γίνει κατανοητό από όλους. Ο ίδιος ανέφερε ότι η έκδοση ήρθε σε μία δύσκολη στιγμή για την ελληνική κτηνοτροφία, λόγω των τιμών του γάλακτος, η οποία «δεν μπορεί να πάει παρακάτω. Η τιμή παραγωγού για το γίδινο γάλα είναι στα 40 λεπτά και για τον καταναλωτή στα 2,5 ευρώ. Είναι προφανές ότι έτσι δεν μπορεί να υπάρξει υγιής ανταγωνισμός».

Ο κ. Ζδράγκας ανέφερε ως τα δυνατά σημεία της ελληνικής κτηνοτροφίας τα εξής: τον μεγάλο αριθμό των γιδιών (στην Ελλάδα υπάρχει ο μεγαλύτερος πληθυσμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο) και των προβάτων (4η στην Ευρώπη), και τα εξαιρετικής ποιότητας τυροκομικά προϊόντα ΠΟΠ της Ελλάδας. Σε ό,τι αφορά τις μεγαλύτερες αδυναμίες του συγκεκριμένου κλάδου της οικονομίας διαπίστωσε την απουσία πολιτικής γύρω από το γενετικό υλικό των ζώων, τα νοσήματα, την αδυναμία ενσωμάτωσης της καινοτομίας στην παραγωγή και την απουσία συνεργατικής διάθεσης μεταξύ των κτηνοτρόφων.

Για μία ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία έκανε λόγο ο κ. Γιάννης Χανιωτάκης, διευθυντής του αγροτικού τομέα της Τράπεζας Πειραιώς, υπό την υποστήριξη της οποίας εκδόθηκε το βιβλίο. «Η Τράπεζα Πειραιώς διακριτικά στέκεται στην άκρη του πάνελ για να ευχαριστήσει που της δίνεται η δυνατότητα να βρίσκεται δίπλα σας, να συγχαρεί όλους τους συντελεστές του βιβλίου και συγγραφείς του βιβλίου και να πει ότι πάντα σε τέτοιες πρωτοβουλίες θα είμαστε δίπλα για να στηρίξουμε όχι μόνο με χρηματοδότηση, αλλά με όποιο τρόπο μπορούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ως γνωστόν, η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί τον βασικό χρηματοδότη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας. Ειδικότερα, στέκεται δίπλα στους κτηνοτρόφους της χώρας, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την επίλυση των βασικών διαρθρωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, όπως η εξασφάλιση ρευστότητας μέσω χρηματοδοτήσεων, καθώς και συμβουλευτικών υπηρεσιών.