Skip to main content

Πυρετός καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη - 18 νέες startups στο Ok!Thess

Ποιες είναι οι νέες καινοτόμες ιδέες που διεκδικούν τη συμμετοχή τους στον 6ο κύκλο επιτάχυνσης της θερμοκοιτίδας Ok!Thess.

Έντονο είναι το ενδιαφέρον Θεσσαλονικέων – και όχι μόνο – για τη συμμετοχή στον νέο κύκλο επιτάχυνσης νεοφυών επιχειρήσεων της θερμοκοιτίδας Ok!Thess. Συνολικά 18 επιχειρηματικές ιδέες – από τις 26 που δήλωσαν συμμετοχή – έχουν περάσει στη δεύτερη φάση του προγράμματος, αυτή του pitching.

Την Πέμπτη, αφότου θα έχουν περάσει από σχετικά σεμινάρια, οι 18 ομάδες startuppers θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους σε κριτική επιτροπή που αποτελείται από εκπροσώπους των οκτώ φορέων της Θεσσαλονίκης που συμμετέχουν στο εγχείρημα του Ok!Thess (δήμος Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, ΣΒΒΕ, ΣΕΒΕ, ΣΕΠΒΕ και ΚΕΠΑ) και τους coaches της θερμοκοιτίδας.

Όσες startups καταφέρουν να περάσουν στην τελική φάση του κύκλου, θα λάβουν για τρεις συν τρεις μήνες στήριξη και mentoring από τους προπονητές της θερμοκοιτίδας, σε σεμινάρια που θα πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα. Σε αυτά θα λάβουν τεχνογνωσία για όλες τις φάσεις της αρχικής επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, όπως basic financial analysis tools, hypothesis validation, market research, product development, digital marketing, direct sales κα.

Ακόμη, τρεις φορές τον χρόνο, το Ok!Thess διοργανώνει «demo days», κατά τη διάρκεια των οποίων καλούνται επενδυτές για να ακούσουν τις προτάσεις που έχουν να παρουσιάσουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις. Να σημειωθεί ότι στην πρώτη «demo day» (22/1/2018) 12 ομάδες από όλη τη Θεσσαλονίκη παρουσίασαν τις επιχειρηματικές τους προτάσεις σε επτά εκπροσώπους funds, ενώ στη δεύτερη αντίστοιχη εκδήλωση (15/5/2018) 20 ομάδες παρουσίασαν τις ιδέες τους σε 12 εκπροσώπους επενδυτών από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Κάποιες από τις ομάδες κατά τη διάρκεια masterclass για το pitching από τον coach του Ok!Thess, Νίκο Τσονιώτη



Οι 18 ομάδες που την Πέμπτη θα κληθούν να παρουσιάσουν τις ιδέες τους είναι οι εξής:

Thrive Exclusive Management Solutions

Ανάπτυξη στρατηγικών και τακτικών πωλήσεων για να βοηθήσουν φαρμακεία και ιατρεία (αλλά και άλλες μικρές επιχειρήσεις) να αυξήσουν την ρευστότητα τους και τον τζίρο τους εκπαιδεύοντας το προσωπικό στις πωλήσεις και χρησιμοποιώντας τακτικές hands on management

Zero Hero - A Zero Waste Market in Thessaloniki

Ανάπτυξη zero waste markets (καταστήματα) για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να ψωνίζουν με zero waste τρόπο με μηδενική χρήση πλαστικού - single use packaging. O στόχος είναι το scaling με πολλά υποκαταστήματα παγκόσμια κάτω απο το brand του Zero Hero.

BestBefore

Ανάπτυξη μίας mobile εφαρμογή για να βοηθήσει τους καταναλωτές τροφίμων καθώς και τις επιχειρήσεις (fast food, super markets) να εντοπίζουν γεωγραφικά τα αδιάθετα τρόφιμα που βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους με ταχύτητα και ακρίβεια, εξοικονομώντας χρήματα και περιορίζοντας τις οικονομικές τους απώλειες.

Schol.io

Ανάπτυξη μιας web & mobile ψηφιακής πλατφόρμας για να βοηθήσει γονείς και μαθητές να αναζητήσουν εκπαιδευτικά ιδρύματα και καινοτόμες υποτροφίες, και να αιτηθούν σε αυτές με βάση ένα δυναμικά «εμπλουτισμένο» βιογραφικό.

ThessEscape

Ανάπτυξη μιας εναλλακτικής μορφής escape the city για κινητή συσκευή για να βοηθήσει τους χρήστες, κατοίκους της πόλης και τουρίστες, να αναβιώσουν σημαντικά ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία της πόλης με την χρήση διαδραστικού παιχνιδιού το οποίο θα συνδυάζει την διασκέδαση με την γνώση ιστορίας.

TORA

Στόχος της ομάδας η ανάπτυξη του κορυφαίου κοινωνικού δικτύου επαυξημένης πραγματικότητας στην κόσμο, για να βοηθήσει τη νέα γενιά να αλληλεπιδράσει με τον κόσμο, όπως ποτέ άλλοτε.

KnowHub

Ανάπτυξη ενός συστήματος για τη δημιουργία και διαχείριση εταιρικού knowledge repository για να βοηθήσει τις ομάδες που δουλεύουν remote να διαχειρίζονται καλύτερα όσες πληροφορίες χρειάζονται για τη λειτουργία τους με έναν οργανωμένο τρόπο που αντιμετωπίζει τα προβλήματα της έλλειψης φυσικής παρουσίας στο ίδιο γραφείο.

Bettingun

Ανάπτυξη μιας υπηρεσίας αυτοματοποίησης στοιχημάτων, για να βοηθήσει τις εταιρείες της βιομηχανίας i-gaming να αυτοματοποιήσουν την τοποθέτηση στοιχημάτων των χρηστών τους.

wchess.com

Δίνει τη δυνατότητα να γίνουν μαθήματα σκάκι σε απομακρυσμένες περιοχές ανά τον κόσμο. Η startup ήδη παρέχει τέτοιου είδους υπηρεσίες μέσω  skype και team viewer. Σύμφωνα με την ομάδα, δεν υπάρχει σκακιστικό eshop παγκοσμίως και στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα δύσκολη η εύρεση προϊόντων. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα σε όλους να φτιάξουν ένα "ζωντανό" βιβλίο παρακάμπτοντας τους εκδοτικούς οίκους και αυξάνει αισθητά τις πωλήσεις αλλά και τα κέρδη του συγγραφέα. Όλα λειτουργούν σε ένα εύχρηστο περιβάλλον χωρίς γνώσεις προγραμματισμού. Τέλος, δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους σκακιστές να δικτυωθούν μεταξύ τους,να βρουν τον προπονητή ή τον μαθητή που θέλουν.

QuantPool

Ανάπτυξη αλγοριθμικών αυτοματοποιημένων στρατηγικών ποσοτικοποίησης συναλλαγών API για να βοηθήσει τους μικρομεσαίους επενδυτές τόσο στην πρόσβαση στην αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου όσο και σε εναλλακτικές επενδύσεις, καθώς επίσης να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τη διαχείριση κεφαλαίου τους και να επιτυγχάνουν ανταγωνιστικές αποδόσεις, προσφέροντας χαρτοφυλάκια βασισμένα σε αλγόριθμους διαπραγμάτευσης, οι οποίοι συνοδεύονται από αναλυτικές αναλύσεις κινδύνου που βασίζονται σε ελεγμένες καταγραφές απόδοσης έναντι ιστορικών δεδομένων, προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη συνοχή.

ICry2Talk

Ανάπτυξη μιας έξυπνης, μη επεμβατικής διεπαφής με τη μορφή μιας εφαρμογής για να βοηθήσει τους γονείς να καταλάβουν τα μωρά τους και να ανταποκριθούν άμεσα και σωστά στις ανάγκες τους μεταφράζοντας σε πραγματικό χρόνο το κλάμα του μωρού και αντιστοιχίζοντάς το στη φυσιολογική ή ψυχολογική ανάγκη που εκφράζει (πχ. πείνα, πόνος, φόβος κλπ) χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και εμφανίζοντας το αποτέλεσμα με μορφή κειμένου, εικόνας, ήχου και νοηματικής γλώσσας.

PrestaCareer

Ανάπτυξη μίας νέας πλατφόρμας εύρεσης εργασίας για να βοηθήσει ανέργους και εργοδότες να έρθουν σε επαφή με αποδοτικότερο τρόπο.

TremorFreeMe

Ανάπτυξη μιας καινοτόμας ιατρικής συσκευής για την καταστολή του τρόμου των χεριών με ηλεκτρική διέγερση των μυών και στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

CyberPhalanx

Ανάπτυξη ενός IoT firewall για να βοηθήσει μικρές επιχειρήσεις να ασφαλίσουν το δίκτυό τους με ένα κλικ.

Youthnest

Ανάπτυξη και υλοποίηση έργων (projects), διαδραστικών εργαστηρίων (workshops) και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, για να βοηθήσουν το οικοσύστημα της Θεσσαλονίκης να προάγει την ουσιαστική καινοτομία και το ρεαλιστικό αντίκτυπο. Έχει 4 ξεχωριστά target groups:
α) τους πιο «θεσμικούς», κατά βάση δημόσιους φορείς, με τους οποίους εκσυγχρονίζει τη μεθοδολογία με την οποία αναπτύσσουν projects
β) τους πιο καινοτόμους φορείς, με τους οποίους προάγει την καινοτομία
γ) τους νέους επαγγελματίες της πόλης μας (25-35), τους οποίους εξελίσσει
δ) Τέλος, ιδιωτικές εταιρείες στις οποίες αναπτύσσει τις γνώσεις, τις δεξιότητές και τον αντίκτυπο τους μέσα από τη συνεργασία, την εξέλιξη, την ανθρωποκεντρική προσέγγιση και την υπευθυνότητα που προσφέρει ο τρόπος λειτουργίας της εταιρείας.

WineBingo

Ανάπτυξη μιας εφαρμογής γευσιγνωσίας κρασιών, για να εξυπηρετήσει σημεία HO.RE.CA τα οποία εντάσσουν στις δραστηριότητές τους την γευσιγνωσία κρασιών. Το WineBingo μετατρέπει την βαρετή σεμιναριακή γευσιγνωσία, σε διαδραστικό παιχνίδι στο οποίο όλοι οι συμμετέχοντες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Η χρήση της τεχνολογίας κατα τη διάρκεια της γευσιγνωσίας επιτρέπει τη συλλογή data σχετικά με τα αρωματικά και γευστικά στοιχεία διαφόρων κρασιών τα οποία μετέπειτα θα φανούν χρήσιμα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Esend24.com

Ανάπτυξη λύσης για τις ταχυμεταφορές, για να βοηθήσει στην πιο εύκολη, γρήγορη, οικονομική και διαφανή μεταφορά γράμματος, δέματος ή/και πακέτου. Στόχος η λύση προβλημάτων διαφάνειας και κόστους και ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Eco Cup

Τη δυνατότητα να πίνουν τον καφέ τους σε επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι θα προσφέρει στους χρήστες η πλατφόρμα Eco Cup, μία ιδέα πέντε τελειόφοιτων και πτυχιούχων του εργαστηρίου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και επικοινωνίας του τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Μέσω της πλατφόρμας ο χρήστης θα μπορεί να αποκομίζει οικονομικά οφέλη (έκπτωση) για την αγορά καφέ από τις συμβεβλημένες επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες από την πλευρά τους αφενός θα αποκτήσουν ένα σταθερό πελατολόγιο και αφετέρου η δράση τους θα έχει ένα θετικό οικονομικό αποτύπωμα. Η πλατφόρμα θα λαμβάνει ένα ποσοστό της τάξης του 15% από την έκπτωση που θα παρέχει ο επιχειρηματίας στον πελάτη. Για παράδειγμα στα 10 λεπτά της έκπτωσης για έναν καφέ, η εταιρεία θα λαμβάνει 1,5 λεπτά. Η παραπάνω πρόταση βγήκε δεύτερη σε πρόσφατο διαγωνισμό καινοτομίας της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ) με θέμα την κυκλική οικονομία.