Skip to main content

Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη μυδοκαλλιέργεια στη Χαλκιδική (φωτο)

Ο ιχθυολόγος Βασίλης Αναστασίου από τη Χαλκιδική εξηγεί πώς η κλιματική αλλαγή έχει αρχίσει να επηρεάζει ήδη τη μυδοκαλλιέργεια

Στην παρθένα θαλάσσια περιοχή της Ολυμπιάδας της Χαλκιδικής όπου η αλατότητα του νερού και οι περιβαλλοντικές συνθήκες είναι ιδανικές για την καλλιέργεια του μυδιού, ο Βασίλης Αναστασίου επέλεξε το 1999 να στήσει την επιχείρηση του.

Ιχθυολόγος ο ίδιος αποφάσισε μαζί με την οικογένειά του να ασχοληθεί με τη μυδοκαλλιέργεια σε έναν ευλογημένο τόπο, και με πολύ δουλειά και μεράκι κατάφερε τη μια πλατφόρμα καλλιέργειας να τις κάνει τέσσερις. Η «Μύδια Αναστασίου» είναι εδώ και χρόνια η μεγαλύτερη εταιρεία καλλιέργειας και παραγωγής μυδιών στη Χαλκιδική.  

Υπό τις συγκεκριμένες θαλάσσιες συνθήκες τα μύδια μπορεί να κάνουν μέχρι και 24 μήνες μέχρι να είναι έτοιμα για την συλλογή, ωστόσο αυτό το θαλάσσιο περιβάλλον τα κάνει και τα πιο ποιοτικά σε σχέση με καλλιέργειες που ωριμάζουν σε μικρότερο χρόνο.

Εξηγώντας τη διαδικασία της καλλιέργειας αναφέρει ότι τα μύδια τρέφονται με το θαλασσινό νερό το οποίο φιλτράρουν συνεχώς: «Ο γόνος μπαίνει σε ειδικά δίχτυα, τα οποία βρίσκονται μέσα στη θάλασσα σε αγκυροβολημένες πλατφόρμες και εκεί αναπτύσεται. Στη δική μας περιοχή επειδή τα νερά είναι πάρα πολύ καθαρά, ολιγοτροφα αλλά πλούσια σε πλαγκτόν, η παραγωγή αργεί αρκετά και μπορεί να φτάσει τους 24 μήνες, όταν σε άλλες περιοχές όπως κοντά σε ποτάμια γίνεται μέσα σε 10-12 μήνες, ωστόσο πρόκειται για ένα προϊόν πολύ πιο ποιοτικό σε όλα του τα χαρακτηριστικά. Στα μύδια που συλλέγονται γίνεται μια πρώτη επεξεργασία, όπου διαχωρίζονται σε μεγάλα και μικρά, με τα τελευταία να ρίχνονται ξανά στη θάλασσα για να συνεχιστεί η διαδικασία της ανάπτυξης τους. Τα μεγάλα οδηγούνται στο συσκευαστήριο όπου γίνεται χειρονακτικά η δεύτερη διαλογή, στη συνέχεια χωρίζονται σε αυτά με το κέλυφος αλλά και τα αποκελυφωμενα μια διαδικασία επίσης που γίνεται με τα χέρια και στη συνέχεια συσκευάζονται για να διατεθούν στην αγορά».

Ο κ. Αναστασίου αναφέρει ότι ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες η παραγωγή κυμαίνεται σε 150-200 τόνους το χρόνο.

Στο σημείο αυτό επισημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή έχει αρχίσει να επηρεάζει ήδη τη μυδοκαλλιέργεια. «Αυτό που ζήσαμε πέρυσι δεν έχει υπάρξει στα χρονικά με την τρομακτική αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας η οποία έφτασε από τους 26,5 που είχε παρατηρηθεί το μέγιστο στους 29,9 βαθμούς κελσίου και μάλιστα για 27 συνεχόμενες ημέρες. Έβραζε η θάλασσα, είχαμε καύσωνα μέσα στη θάλασσα με αποτέλεσμα τα μύδια να μην αντέξουν και να χάσουμε το σύνολο των μεγάλων μυδιών και ένα 60% των γόνων με αποτέλεσμα να έχουμε πρόβλημα και τη φετινή χρονιά. Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, ωστόσο ό,τι και να κάνουμε δεν μπορούμε να μειώσουμε τη θερμοκρασία της θάλασσας. Από εδώ και πέρα θα το αντιμετωπίζουμε συχνά, η κλιματική αλλαγή είναι εδώ απλά κάποιοι ακόμη δεν το έχουν αντιληφθεί».

Ο κ. Αναστασίου επισημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη από το κράτος να αποζημιώνονται οι ζημιές στη μυδοκαλλιεργεια από την ακραία αύξηση της θερμοκρασίας. «Δυστυχώς ζούμε σε μια χώρα που τα αυτονόητα δεν είναι αυτονόητα. Μέσα στις φυσικές καταστροφές θα έπρεπε είναι και η ακραία αύξηση θερμοκρασίας όπως συμβαίνει σε όλον τον κόσμο. Οι Παγκόσμιοι οργανισμοί έχουν υιοθετήσει την αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας ως φυσική καταστροφή, αλλά η χώρα μας ακόμη δεν έχει πάρει μια τέτοια απόφαση.    Ζήτησα να γίνει αυτοψία, να δουν ότι όλα τα δίχτυα μας ήταν κρεμασμένα είναι άδεια. Έγιναν οι αυτοψίες και από τον Οκτώβριο δεν έχουμε καμία απάντηση, παρά το γεγονός ότι εξηγώ τεκμηριωμένα ότι πρόκειται για μια φυσική καταστροφή λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων», επισημαίνει ο ίδιος.

Η επίσκεψη στην επιχείρηση του κ. Αναστασίου έγινε στο πλαίσιο του θεσμού «Taste Halkidiki» που διοργανώνει φέτος για 2η χρόνια το Επιμελητήριο της Χαλκιδικής. Στόχος του προγράμματος είναι να αναδείξει τη γαστρονομική πλευρά της Χαλκιδικής, τις παραδοσιακές συνταγές, τα εκλεκτά προϊόντα, όπως το λάδι, το κρασί, το κρέας τα όστρακα και να συνθέσει τους τοπικούς παραγωγούς με τους επισκέπτες που αναζητούν μια ξεχωριστή τουριστική εμπειρία.