Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Πιερρακάκης: 3 εκατ. ευρώ για έξυπνες εφαρμογές στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου

Ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου είναι ένας από τους μόλις επτά δήμους που θα χρηματοδοτηθούν πρώτοι από το πρόγραμμα για τις «έξυπνες πόλεις»

Την πρόταση του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου για τις έξυπνες εφαρμογές που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης συζήτησαν απόψε ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης και ο δήμαρχος Κλεάνθης Μανδαλιανός, παρουσία του αρμόδιου υφυπουργού Θοδωρή Λιβάνιου και του υφυπουργού Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης), Σταύρου Καλαφάτη.

Ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου είναι ένας από τους μόλις επτά δήμους που θα χρηματοδοτηθούν πρώτοι με το ποσό των 3 εκατ. ευρώ από το φιλόδοξο πρόγραμμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τις «έξυπνες πόλεις», τα έργα του οποίου υλοποιούνται με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα, όμως, κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν και άλλες προτάσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το υπουργείο για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

«Συζητήσαμε για το πρόγραμμα των έξυπνων πόλεων που χρηματοδοτεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για όλη τη χώρα. Ο δήμος θα λάβει 3 εκατ. ευρώ κι έχει καταθέσει μία από τις καλύτερες προτάσεις τις οποίες έχουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης. Είδαμε όλα τα συστατικά της και πώς η πόλη θα μετατραπεί σε αυτό που εμείς λέμε έξυπνη πόλη, δηλαδή νέες τεχνολογίες και νέες λειτουργικότητες για την πόλη που φτάνουν στον πολίτη και εξυπηρετούν καλύτερα την καθημερινότητά του. Και μπορεί να έρχονται και άλλα προγράμματα που θα βοηθήσουν στο όραμα των δημάρχων και των δήμων συνολικά σε όλη τη χώρα, για να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αυτοδιοίκηση. Εμείς θα είμαστε αρωγοί στο έργο τους», δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης μετά τη συνάντηση.

Ειδική αναφορά έγινε για τα ΚΕΠ, για τα οποία, όπως ανέφερε ο υπουργός, υπάρχει ένα πρόγραμμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που θα ανακοινωθεί αναλυτικότερα μέσα στον μήνα. «Όσοι δήμοι έχουν ΚΕΠ θα λάβουν κάποιες γενικές κατευθυντήριες γραμμές από εμάς σε σχέση με την ταυτότητα και την επωνυμία των ΚΕΠ και ποιες θα είναι οι προδιαγραφές που εμείς θα ορίσουμε, αλλά θα χρηματοδοτηθεί και ξεχωριστά ο κάθε δήμος, για να μπορέσει να μετατρέψει τα ΚΕΠ σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή. Σε αυτό το πλαίσιο χρηματοδοτείται και ο δήμος, για να μπορέσει να κάνει αυτόν τον μετασχηματισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Μανδαλιανός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον που έδειξε ο υπουργός για την πόλη. «Είναι πολύ σημαντικό ότι νέοι άνθρωποι με νέες ιδέες σε μεγάλες θέσεις στην κυβέρνηση ενδιαφέρονται για τον δήμο μας, έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, τον δεύτερο μεγαλύτερο στη Βόρεια Ελλάδα. Έχουμε μεγάλες ανάγκες, έχουμε έναν τεράστιο αριθμό νεανικού πληθυσμού που έχει ανάγκες και στο θέμα της εκπαίδευσης και στην καθημερινή του ζωή, ανάγκες τις οποίες έρχεται να καλύψει ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Και οι εκπρόσωποί του, ο κ. Πιερρακάκης, ο κ. Λιβάνιος και ο κ. Καλαφάτης, ήρθαν για να συζητήσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν, τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο δήμος, οι οποίες είναι αξιόλογες, σύμφωνα με τα λεγόμενα των ιδίων. Είμαστε από τους λίγους δήμους που χρηματοδοτήθηκαν για τις έξυπνες, smart city λύσεις, για να αναβαθμίσουν τη ζωή των κατοίκων. Δήλωσαν ότι όλα αυτά σιγά – σιγά θα δρομολογηθούν και επίσης δέχτηκαν και προτάσεις για επιπλέον προοπτικές βελτίωσης της ζωής των κατοίκων», ανέφερε.

Στην πρόταση που έχει καταθέσει ο δήμος και θα χρηματοδοτηθεί στο σύνολό της περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων έξυπνη (διαδραστική) παιδική χαρά, έξυπνα παγκάκια, έξυπνα ηλιακά δέντρα σε κεντρικές πλατείες, συστήματα σηματοδότησης και έξυπνης διάβασης πεζών. Επίσης σχεδιάζεται σύστημα καταμέτρησης οχημάτων και αξιολόγησης ροής κυκλοφορίας, διαχείρισης απορριμμάτων του δήμου και έξυπνου φωτισμού. Στην πρόταση για χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος συμπεριλαμβάνεται ασύρματο δίκτυο wi-fi, ψηφιακή πλατφόρμα διαχείρισης υγειονομικής φροντίδας ευάλωτων ομάδων και πλατφόρμα ηλεκτρονικοποιημένης επικοινωνίας με τους πολίτες.