Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Φοιτητικές κατοικίες: Μεγάλη η διαθεσιμότητα, μηδαμινή η ζήτηση

Μειωμένες οι τιμές σε σχέση με πέρυσι - Καταλύτης η πορεία της πανδημίας και το αν τελικά τα πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν μόνο για εμβολιασμένους

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται φέτος η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας με την αβεβαιότητα να αποτελεί το κύριο αίσθημα για τους ίδιους τους φοιτητές, τους γονείς τους αλλά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ενώ τα προηγούμενα χρόνια, πριν την έλευση του κορωνοϊού, υπήρχαν περιπτώσεις γονιών που έκλειναν διαμερίσματα ακόμη και αν ήξεραν πως τα παιδιά τους είχαν πάει καλά στις πανελλαδικές, με την κορύφωση της ζήτησης να καταγράφεται με την ανακοίνωση των βάσεων, φέτος το κυνήγι της... γκαρσονιέρας δεν φαίνεται να έχει καν ξεκινήσει.

Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρόνια, υπάρχει πληθώρα φοιτητικών κατοικιών στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ των οποίων ανακαινισμένες, επιπλωμένες κατοικίες που μέχρι πρότινος οι ιδιοκτήτες τους τις εκμεταλλεύονταν για βραχυχρόνια μίσθωση, όμως από πέρυσι διατίθενται μέσω της παραδοσιακής μίσθωσης. Αν και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν μέσα από μια σημαντική δεξαμενή ελεύθερων φοιτητικών κατοικιών εντούτοις η κινητικότητα είναι άνευρη.

Καταλυτικό ρόλο στην κινητικότητα γύρω από τη φοιτητική στέγη θα παίξει η πορεία της πανδημίας. Οι γονείς έχοντας τα περσινά δεδομένα της τηλεκπαίδευσης και των συνεχόμενων lockdown εκτιμάται πως δεν θα «ρισκάρουν» με την άμεση ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας για τους πρωτοετείς φοιτητές. Αντίθετα, ένα μεγάλο μέρος των γονέων θα κρατήσουν στάση αναμονής μέχρι τις εγγραφές στα πανεπιστήμια και την έναρξη των μαθημάτων, ενώ αρκετοί θα θελήσουν να διαπραγματευτούν με τους ιδιοκτήτες τη δυνατότητα συναινετικής λύσης της μίσθωσης σε περίπτωση lockdown.

«Διανύουμε μια μεταβατική χρόνια. Φέτος η εικόνα είναι χειρότερη ακόμη και σε σχέση με πέρυσι. Πέρυσι ίσως κάποιοι από κεκτημένη ταχύτητα μπήκαν στη διαδικασία να αναζητήσουν φοιτητική κατοικία, ενώ φέτος το ενδιαφέρον που καταγράφεται είναι ελάχιστο. Οι ενδιαφερόμενοι τηρούν στάση αναμονής. Θα υπάρξει μεταστροφή όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο για το πώς θα λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια, αν θα είναι μόνον για εμβολιασμένους φοιτητές, όπως ακούγεται, και τι θα προβλέπεται για τους υπόλοιπους», τονίζει μιλώντας στη Voria.gr o συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας, Κώστας Γεωργάκος.

Μάλιστα ο ίδιος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κάποιοι φοιτητές, που δεν θα θελήσουν να εμβολιαστούν σε περίπτωση που τα πανεπιστήμια λειτουργήσουν μόνον για εμβολιασμένους, όπως συζητείται, να ξενοικιάσουν τα διαμερίσματά τους, με αποτέλεσμα να προστεθούν στο υπάρχον απόθεμα των αδιάθετων φοιτητικών κατοικιών.

Οι τιμές - Τι ζητούν οι ενδιαφερόμενοι

Μικρά διαμερίσματα από 40 έως 60 τμ μπαίνουν στο στόχαστρο των ενδιαφερομένων, με τη συγκατοίκηση να έχει περάσει, ανεπιστρεπτί, στο χρονοντούλαπο.

Οι τιμές σύμφωνα με τον κ.  Γεωργάκο για διαμερίσματα ανακαινισμένα, που μέχρι το 2019 ήταν σε πλατφόρμες για βραχυχρόνια μίσθωση και πέρυσι ρίχτηκαν εκ νέου στη μακροχρόνια μίσθωση, κυμαίνονται από 5 έως 10 ευρώ ανά τμ όταν το 2020 η τιμή τους ήταν από 8 έως 15 ευρώ το τμ.  

Οι τιμές αυτές αφορούν διαμερίσματα που βρίσκονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με εγγύτητα προς τα πανεπιστήμια, στη Βασιλίσσης Όλγας, στην Άνω Πόλη.

Για τα μεταχειρισμένα διαμερίσματα η τιμή το τμ είναι από 4 έως 6 ευρώ.