Skip to main content

Prodexpo North: Ανοίγει ο δρόμος για την ανάπλαση της Δυτικής Εισόδου της Θεσσαλονίκης

Ο πρόεδρος της Dimand Δημήτρης Ανδριόπουλος ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα αναλάβει τη χρηματοδότηση μελέτης ανάπλασης της περιοχής της Δυτικής Εισόδου.

Τη χρηματοδότηση μελέτης ανάπλασης της περιοχής της Δυτικής Εισόδου θα αναλάβει η Dimand μαζί με τις μεγάλες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων. Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Ανδριόπουλος, από το βήμα του 5ου Συνεδρίου για την Ακίνητη Περιουσία στη Βόρεια Ελλάδα Prodexpo North.

Ο κ. Ανδριόπουλος ανέφερε ότι η μελέτη θα βασίζεται στην αρχιτεκτονική πρόταση της Alumil για το ArXellence και θα υλοποιηθεί υπό την προϋπόθεση ο Δήμος Θεσσαλονίκης να αναλάβει τη θεσμική πρωτοβουλία. Ο κ. Ανδριόπουλος, ο οποίος συντόνισε το πάνελ για τη «Δυτική Είσοδο Θεσσαλονίκης και τις Προκλήσεις Ανάπτυξης» ανέφερε ότι η μελέτη μπορεί να χρηματοδοτηθεί άμεσα, να ολοκληρωθεί σε διάστημα έξι μηνών, αλλά και να έχει ρυθμιστική ισχύ με νόμο εντός ενάμιση χρόνου. Ο ίδιος σημείωσε πως η εταιρεία ήδη κατασκευάζει μεγάλο σύμπλεγμα γραφείων και κατοικιών επί της 26ης Οκτωβρίου, απέναντι από το άλλοτε ΦΙΞ.

Στην ολοκλήρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης που χρειάστηκε τρεις δημαρχιακές θητείες για να ολοκληρωθεί, αλλά και στις προοπτικές της Δυτικής Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στην αξιοποίηση του κτηρίου των Παλαιών Σφαγείων, όπου τώρα στεγάζεται η Cisco, και της Βίλας Πετρίδη που παραχωρήθηκε στο Ίδρυμα Ελληνογερμανικής Συνεργασίας, στην ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος και στην ανάπλαση της περιοχής του Βαρδάρη που βρίσκονται σε εξέλιξη, σημειώνοντας πως η άλλοτε χρυσή πύλη της πόλης ήταν εκεί και πως «η Θεσσαλονίκη πρέπει να γυρίσει το πρόσωπό της προς το λιμάνι και δυτικά».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alumil, Γιώργος Μυλωνάς, απαντώντας σε ερώτηση για την επιλογή του ομίλου για το ArXellence ανέφερε ότι το λιμάνι είναι το πιο πολύτιμο κομμάτι της πόλης, αν και το πιο απομονωμένο και άρα ιδανικό για τη μετεξέλιξή του σε Επιχειρηματικό Κέντρο με μεικτές χρήσεις.

Την ανάγκη κεντρικού σχεδιασμού, ώστε η περιοχή να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης τόνισε η διευθύνουσα σύμβουλος της Elvial, Ασημίνα Τζίκα. Όπως είπε, τα διαθέσιμα οικόπεδα σε συνδυασμό με τα παλιά βιομηχανικά κτήρια μπορούν να φέρουν ανάπτυξη, αλλά χρειάζεται ξεκάθαρο concept, σαφές στρατηγικό πλάνο αστικής ανάπλασης και δυναμικό εξωστρεφές μάρκετινγκ της πόλης ως πόλου έλξης για επενδυτές και εργαζόμενους.