Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η ιστορία μίας στολής Σέρβου στρατιώτη στο Πολεμικό Μουσείο (φωτο)

Αντικείμενα ενός Σέρβου στρατιώτη του Ά Παγκόσμιου Πολέμου θα εκτίθενται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη - Οι προοπτικές του «σκοτεινού τουρισμού»

Η στολή και αντικείμενα ενός Σέρβου στρατιώτη από τον 'Α Παγκόσμιο Πόλεμο θα εκτίθενται στο Πολεμικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Μετά από ενέργειες της αντιπροσωπείας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας στην Ελλάδα και τη δωρεά του συλλέκτη Ντάρκο Βίσιτς από την πόλη Μπάνια Λούκα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, τέθηκαν ως εκθέματα στο Πολεμικό Μουσείο μία στολή στρατιώτη της εποχής, ένα παγούρι και μία σημαία της Σερβίας.

Η ανεύρεση της στολής και των αντικειμένων και η τοποθέτησή τους στο Μουσείο ήταν προσωπική επιθυμία του συνταγματάρχη εν αποστρατεία και συμβούλου του Πολεμικού Μουσείου, Βασίλειου Νικόλτσιου, ο οποίος διαθέτει στην προσωπική του συλλογή στο Μουσείο πάνω από 7.500 αντικείμενα.

Η δωρεά προήλθε από τον Ντάρκο Βίσιτς, ο οποίος είναι συνδεδεμένος συναισθηματικά με τη στολή λόγω του παππού του, Λούκα Λάκιτς, που πολέμησε στο Μακεδονικό Μέτωπο. Η υλοποίηση της δωρεάς έγινε κατόπιν επικοινωνίας του κ. Βίσιτς με την επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Σέρβικης Δημοκρατίας της Βοσνίας, Γέλενα Γιοβάνοβιτς.

«Το Πολεμικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης έχει την ιδιότητα τα περισσότερα αντικείμενά του να είναι από ιδιωτικές συλλογές. Η δική μου είναι περίπου το 60% των αντικειμένων του Μουσείου. Προσπαθούσα καιρό να βρω μία στολή Σέρβου στρατιώτη από τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο, είχα επισκεφθεί μέχρι και το Βελιγράδι, αλλά το μόνο που κατάφερα ήταν να βρω ένα καπέλο στο Μιλάνο», αναφέρει ο συνταγματάρχης εν αποστρατεία Βασίλειος Νικόλτσιος στη Voria.gr.



Όπως τονίζει ο ίδιος, μετέφερε την επιθυμία του στη κ. Γέλενα Γιοβάνοβιτς που έκανε τις επαφές ώστε να έρθει στη Θεσσαλονίκη η στολή. «Η προθήκη στο Μουσείο ετοιμάστηκε με φωτογραφίες από την εποχή και τοποθετήθηκαν εκεί τα αντικείμενα. Πλέον, προσπαθώ να βρω μία ρωσική στολή και μία ιταλική καθώς έχουμε ήδη στο Μουσείο από άγγλο, γάλλο και έλληνα στρατιώτη», υπογραμμίζει.

Παράλληλα, ο κύριος Νικόλτσιος ευχαρίστησε την επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Σερβικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, κ. Γέλενα Γιοβάνοβιτς, λέγοντας ότι οι ενέργειες της φανερώνουν το ήθος της και τις προσωπικές της ανησυχίες προκειμένου να μείνει άσβεστη η μνήμη και η θυσία των 7.440 Σέρβων στρατιωτών που είναι θαμμένοι στο Συμμαχικό νεκροταφείο του Ζέιτενλικ, στη δυτική Θεσσαλονίκη. «Είδα στο πρόσωπό της έναν κανονικό φιλέλληνα», δηλώνει.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας στην Ελλάδα, Γέλενα Γιοβάνοβιτς, σημειώνει στη Voria.gr ότι «ο κ. Νικόλτσιος έχει μία τεραστία συλλογή στο Μουσείο, του έλειπε όμως η στολή. Μας εξέφρασε το παράπονο ότι προσπαθεί να τη βρει και εμείς κάναμε τις κατάλληλες ενέργειες. Ήταν θλιβερό να λείπει από το Μουσείο καθώς και αυτό αλλά και ο Μακεδονικός Αγώνας συνολικά είναι πολύ σημαντική πτυχή για τη Σερβική ιστορία.



Όσον αφορά τον Ντάρκο Βίσιτς, που δώρισε τη στολή στο Μουσείο, η κ. Γιοβάνοβιτς υπογραμμίζει ότι πρόκειται για συλλέκτη και ήθελε να βοηθήσει και έτσι έγινε η συνεργασία.

Ιστορικός και πολεμικός τουρισμός στη Θεσσαλονίκη

Ο κ. Νικόλτσιος αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία του Μακεδονικού Αγώνα για τη Θεσσαλονίκη αλλά και για τους τόπους μνήμης, όπως το Πολεμικό Μουσείο και τα νεκροταφεία του Ζέιτενλικ. «Το Μακεδονικό Μέτωπο έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Θεσσαλονίκη, η επόχη του Μακεδονικού μετώπου είναι πολύ σημαντική. Με σωστές υποδομές να προσελκύσουμε ιστορικό τουρισμό», υπογράμμισε.

«Στη Θεσσαλονίκη πέρασαν πάνω από 1 εκατ. στρατιώτες εκείνη την εποχή, οι στρατιώτες έχουν απογόνους και σίγουρα θα ήθελαν να περάσουν να δουν την περιοχή. Το Συμμαχικά νεκροταφεία έχουν τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από Σέρβους τουρίστες», σημειώνει.

Ο συνταγματάρχης εν αποστρατεία δηλώνει στη Voria.gr ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ του Μουσείου, του δήμου και της Περιφέρειας αλλά πρέπει «να κινηθούμε πολύ συντονισμένα για το κομμάτι του Ιστορικού Τουρισμού, καθώς μπορεί να προσελκύσει εκτός από Σέρβους αλλά και Ρώσους τουρίστες στην πόλη και να δημιουργηθεί ένα σημαντικό ρεύμα».

Η κ. Γιοβάνοβιτς σημειώνει για τους Σέρβους τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα ότι «τα Συμμαχικά είναι σημαντικά για τους Σέρβους. Αν μιλάμε ιστορικά και τουριστικά, δεν υπάρχει Σέρβος που δεν θα πάει στα Συμμαχικά νεκροταφεία. Πρέπει να γίνει αφορμή για τους Σέρβους να επισκέπτονται και το Πολεμικό Μουσείο καθώς είναι πολύ καλό για τους ίδιους και για τον τουρισμό στην πόλη».

Από τις 7 Ιουλίου 2021, η στολή εκτίθεται στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, μαζί με άλλα Σερβικά κειμήλια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και των Βαλκανικών Πολέμων της συλλογής του κ. Νικόλτσιου.