Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Απομακρύνεται ο αμίαντος από τις εγκαταστάσεις του Αγίου Παύλου (vid)

Οι πρώτες εργασίες για την απομάκρυνση του αμιάντου στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος ξεκίνησαν σήμερα το πρωί από εξειδικευμένο συνεργείο

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες απομάκρυνσης του αμιάντου από κτηριακή εγκαταστάση του Νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» όπως και η κατεδάφιση του, ώστε να προχωρήσει η περαιτέρω αξιοποίηση και αναβάθμιση του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για τις εργασίες φτάνει τα 135.000 ευρώ, με τον έργο να καλύπτεται από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.



Οι πρώτες εργασίες για την απομάκρυνση του αμιάντου ξεκίνησαν σήμερα το πρωί από εξειδικευμένο συνεργείο, παρουσία του υφυπουργού Μακεδονίας - Θράκης Σταυρού Καλαφάτη, του αντιπεριφερειάρχη Υποδομών Πάρη Μπιλλια, του διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Δημήτρη Τσαλικάκη και εκπροσώπων του νοσοκομείου.

Ο κ. Καλαφάτης δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Κυριακου Μητσοτάκη έχει θέσει στην πρώτη γραμμή πρακτικές που βοηθούν τη στήριξη και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, και την προστασία του.

«Εχουμε στην πρώτη γραμμή πρακτικές που βοηθούν για την όσο δυνατόν μεγαλύτερη προστασία του περιβαλοντικου κλίματος σε αυτούς τους ευαίσθητος χώρους. Ειδικά εδώ, σε λίγο χρονικό διάστημα θα απελευθερωσθει ένας ζωτικός χώρος και θα καταστεί πιο λειτουργικό το νοσοκομείο. «Σε συνθήκες δύσκολες, ένα νοσοκομείο Covid προχωρεί σε πρακτικές που βοηθούν στην ανάπτυξη του» επισήμανε.

 



Ο αντιπεριφερειάρχης Πάρης Μπιλλιας ανέφερε ότι η ΠΚΜ ανέλαβε το έργο αποξήλωσης του αμιάντου από το συγκεκριμένο κτήριο και την κατεδάφισή του. «Ο αμίαντος είναι ένα επικίνδυνο υλικό και η απομάκρυνσή του απαιτεί εξειδικευμένα συνεργεία και γίνεται με όλους τους κανόνες ασφαλείας. Μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί και η απομάκρυνση και η κατεδάφιση του κτήριο, με το κόστος του έργου να ανέρχεται 135.000 ευρώ».

Αναφορικά με τις ενέργειες της Περιφέρειας στο θέμα της υγείας είπε: «Είναι γεγονός ότι ως περιφέρεια πρώτη προτεραιότητα είναι ο τομέας της υγείας. Ήδη έχουμε συμβάλλει με πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια για την ενίσχυση των εξοπλισμών των νοσοκομείων της περιφέρειάς μας αλλά και της στελέχωσης με επιπλέον προσωπικό, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό η βούληση του Αποστόλου Τζιτζικώστα είναι να λύσουμε όσα περισσότερα προβλήματα υπάρχουν στα νοσοκομεία της ΠΚΜ».

Ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Δημήτρης Τσαλικακης τόνισε ότι πέρα από την ασφάλεια του προσωπικού και των ασθενών η απομάκρυνση του αμιάντου, δίνει τη δυνατότητα για τον περαιτέρω σχεδιασμό για τον Άγιο Παύλο. «Το νοσοκομείο όπως γνωρίζετε και πέρυσι και φέτος είναι υγειονομική μονάδα διαχείρισης ασθενών covid αλλά παρόλα αυτά δεν αλλάζει ο σχεδιασμός της ΥΠΕ για το τι θέλει και τι ρόλο θα παίξει ο άγιος Παύλος στο μέλλον. Μέσα σε όλα αυτά είναι η απομάκρυνση του κτηρίου. Κλείνοντας σημείωσε ότι το νοσοκομείο θα παίξει ένα καθοριστικό ρόλο του σχεδιασμού όλης της Υγειονομικής Περιφέρειας μελλοντικά», υπογράμμισε.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο κτήριο στέγαζε τη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας, όταν πριν από περίπου δύο χρόνια κρίθηκε ως ακατάλληλο τόσο λόγω του αμιάντου όσο και εξαιτίας καθιζήσεων.

Ο διοικητής νοσοκομείου Οδυσσέας Κατσακας σημείωσε ότι έχει καταθέσει μελέτη στο υπουργείο ύψους 1.600.000 για να γίνει ανακαίνιση όλου του παλιού κτηρίου και τα παλιά μαγειρεία να γίνουν διοικητικές υπηρεσίες για να  απελευθερωσθει ο χώρος ενώ επισήμανε ότι ετοιμάζεται η προ μελέτη για την καινούργια πτέρυγα που θα φιλοξενήσει 200 κλίνες.

«Το υπουργείο Υγείας, το ΥΜΑΘ, η Περιφέρεια είναι δίπλα μας και πιστεύω ότι σύντομα θα είστε εδώ για την θεμελίωση της νέας πτέρυγας» τόνισε.