Skip to main content

Αυξήσεις στον τιμοκατάλογο των ταξί - 25 ευρώ η ταρίφα για το αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Τι λένε οι ιδιοκτήτες ταξί της Θεσσαλονίκης για τα αυξημένα κόμιστρα στις κούρσες ταξί που αναμένεται να ισχύσουν μετά από τη συμφωνία με το υπουργείο

Ακριβότερα θα πληρώνουν την κούρσα ταξί οι Θεσσαλονικείς, όπως και οι υπόλοιποι πολίτες της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής στην οποία κάνει λόγο για συμφωνία με το υπουργείο Μεταφορών για αυξήσεις στις τιμές των κομίστρων.

Στην ανακοίνωσή του το ΣΑΤΑ αναφέρει ότι μετά από συνάντηση του προεδρείου του σωματείου με εκπροσώπους του υπουργείου Μεταφορών, συμφωνήθηκε να οριστεί νέος τιμοκατάλογος, με σκοπό την οικονομική ανακούφιση των οδηγών ταξί από τη ραγδαία αύξιση στην τιμή των καυσίμων. Οι νέες τιμές αναμένεται να εφαμοστούν με τη δημοσίευση του ΦΕΚ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να υπάρξουν και κάποιες μικρές αλλαγές.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΑΤΑ, η χρέωση ανά χιλιόμετρο αυξάνεται από 0,68 ευρώ στα 0,90 ευρώ (για παράδειγμα 1,1 ευρώ παραπάνω για κούρσα 5 χιλιομέτρων), ενώ η ταρίφα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» αυξάνεται στα 25 ευρώ, από 20 ευρώ έως τώρα. Η νυχτερινή ταρίφα αυξάνεται στα 32 ευρώ, από 28 σήμερα.

Σχολιάζοντας την επικείμενη αύξηση των κομίστρων ο πρόεδρος Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Θεσσαλονίκης, Κλήμης Λεοντιάδης, ανέφερε στη Voria.gr ότι έχουν υπάρξει εδώ και λίγο καιρό σχετικές συζητήσεις με το αρμόδιο υπουργείο. «Η τιμή του πετρελαίου τα κάνει όλα δύσκολα. Έπρεπε να γίνει αυτή η αύξηση για να καλύψουμε μέρος των εξόδων μας. Η τιμή του πετρελαίου έχει φτάσει στο 2,10 και 2,20 και αυτή η άνοδος των τιμών έρχεται λίγο να βοηθήσει κάπως την οικονομική κατάσταση των αυτοκινητιστών», δήλωσε ο κ. Λεοντιάδης.

Σε ερώτηση της Voria.gr σχετικά με το αν η αύξηση των κομίστρων, εν μέσω κρίσης και ακρίβειας, μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ για τους ιδιοκτήτες ταξί, μειώνοντας κι άλλο την ήδη πεσμένη κίνηση, ο πρόεδρος Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Θεσσαλονίκης απάντησε: «Σίγουρα μπορεί κάποιοι πελάτες να δυσαρεστηθούν από αυτήν την αύξηση, αλλά με τις σημερινές τιμές του πετρελαίου κι εμείς πώς θα καλύψουμε αυτά τα έξοδα;», διερωτάται.

Ο κ. Λεοντιάδης υπενθύμισε ότι η τιμή 0,68/χλμ που χρεώνεται τώρα υφίσταται από το 2008. «Είναι 14 χρόνια αυτή η τιμή. Έπρεπε να γίνουν δύο άλλες αυξήσεις που δεν έγιναν και έτσι, μετά και την εκρηκτική άνοδο των καυσίμων, θα υπάρξει τώρα αυτή η αύξηση», σημείωσε.

Τι αλλάζει

Mε βάση τον νέο τιμοκατάλογο, που ανακοίνωσε στο Facebook ο ΣΑΤΑ, οι νέες χρεώσεις διαμορφώνονται ως εξής:

-Εκκίνηση-πτώση σημαίας: 1,80 ευρώ (από 1,19)

-Μονή ταρίφα: 0,90 ανά χιλιόμετρο (από 0,68)

-Διπλή ταρίφα-Νυχτερινό: 1,25 ανά χιλιόμετρο (από 1,19)

-Ελάχιστη αποζημίωση: 4 ευρώ (από 3,16)

-Χρονοχρέωση ανά ώρα-Μέγιστη διάρκεια αναμονής 20 λεπτά: 15 ευρώ (από 10,85)

-Αεροδρόμιο-Κέντρο Θεσσαλονίκης και το αντίστροφο: 25 ευρώ (από 20 ευρώ)

-Αεροδρόμιο-Κέντρο Θεσσαλονίκης και το αντίστροφο-Νύχτα (00.00-05.00): 32 ευρώ (από 28 ευρώ)

Τέλος, σημειώνεται πως το ΣΑΤΑ τονίζει χαρακτηριστικά ότι «η αύξηση είναι μόνο η αρχή».