Skip to main content

Τσίπρας: Θετική εξέλιξη για τον Νότο οι προτάσεις της Επιτροπής

Οι προτάσεις της Επιτροπής αποτελούν « θετική εξέλιξη» κυρίως για το Νότο της ΕΕ, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ως « θετική εξέλιξη» χαρακτήρισε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάπτυξης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχωρεί αυτήν την ώρα στην τηλεόραση του Alpha, προειδοποιώνοντας παράλληλα ότι « δεν πρέπει να βιαστούμε να πανηγυρίσουμε». Όπως είπε, από την « εμπειρία» του στις Συνόδους Κορυφής, « δεν είναι εύκολο» να καταλήξουν οι « 27» σε αποφάσεις « κοινής αποδοχής».

Σε γενικές γραμμές, όμως, είπε, οι προτάσεις της Επιτροπής αποτελούν « θετική εξέλιξη» κυρίως για το Νότο της ΕΕ, καθώς μπορεί να μην έχει το μέγεθος που ζητούσαν οι χώρες του Νότου που έφτανε στο 1,5 τρισ. αλλά διατηρεί κάποια « ποιοτικά στοιχεία» των διεκδικήσεων. Αυτά, εξήγησε, αφορούν την αμοιβαιοποίηση « κάποιου είδους» χρέους, τον καταμερισμό με βάση τις ανάγκες και την αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού που αποτελεί « πάγια δικδίκηση των προοδευτικών δυνάμεων και του Νότου».

Επιπλέον, επισήμανε πως σημαντικό είναι ότι το « σκληρό ευρωπαϊκό ιερατείο» και η « σκληροτράχηλη της οικονομικής ορθοδοξίας» Γερμανία συνειδητοποίησε ότι κρύβεται ένας « συστημικός κινδύνος» από τη διόγκωση του χρέους στην Ιταλία που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στη « διάσπαση» της ΕΕ.

Όσον αφορά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, « Μένουμε Όρθιοι 2» σε σχέση με αυτό της κυβέρνησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για « πλήρη σύγκρουση διαφορετικών αντιλήψεων», τονίζοντας ότι προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η στήριξη της εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας « σήμερα και όχι αύριο που θα είναι αργά».