Skip to main content

Στα 411 εκατ. ο προϋπολογισμός του δήμου-Ζέρβας: Υπόδειγμα διαχείρισης

Έναν προϋπολογισμό 411,8 εκ. ευρώ παρουσιάζει σήμερα ο δήμος Θεσσαλονίκης. Αποτελεί έναν οδικό χάρτη για την ανάταξη της πόλης, τόνισε ο δήμαρχος.

Έναν προϋπολογισμό 411,8 εκ. ευρώ παρουσιάζει σήμερα ο δήμος Θεσσαλονίκης προκειμένου να υπερψηφιστεί από το δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο προϋπολογισμός είναι αυξημένος κατά 5,41% σε σχέση με πέρσι, δηλαδή σε απόλυτους αριθμούς 21 εκ. ευρώ.

«Ο προϋπολογισμός αποτελεί εφαρμόσιμο οδικό χάρτη για την ανάταξη της πόλης. Οι δημότες θα αισθανθούν τον δήμο τους καθώς κεντρικός κορμός είναι η βελτίωση καθημερινότητας με παρεμβάσεις σε κάθε γειτονιά», τονίζει ο κ. Ζέρβας συμπληρώνοντας ότι απέναντι στα χρόνια προβλήματα της πόλης η νέα διοίκηση έρχεται να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα. Ο προϋπολογισμός αποτελεί υπόδειγμα ορθολογικής διαχείρισης, όπως τόνισε ο ίδιος επισημαίνοντας ότι αυτό αποδεικνύει ότι ο δήμος σέβεται την περιουσία των δημοτών.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε κάποια ποσά, καθώς όπως είπε ο προϋπολογισμός αντανακλά τις προτεραιότητες της διοίκησης. Αναλυτικά, το κόστος για προσωπικό ανέρχεται γύρω στα 79 εκ. ευρώ, μεταξύ των οποίων τα 31 εκ. ευρώ για τους εργαζομένους στην καθαριότητα. «Χαιρόμαστε γιατί δεν έχουμε πλέον εργαζόμενους σε καθεστώς ομηρίας», τόνισε Αντίστοιχα, όπως σημείωσε ο ίδιος ο προϋπολογισμός ενισχύει τον κοινωνικό ρόλο του δήμου με δαπάνες σίτισης απόρων τις καθημερινές και Σαββατοκύριακα και σε δεκατιανό μαθητών, που φτάνουν τα 1,1 εκ. ευρώ από ίδιους μάλιστα πόρους. Αντίστοιχα, τα δημοτικά ιατρεία θα στελεχωθούν με ένα κόστος 261.000 ευρώ ενώ η αυξήθηκε το πόσο για τις δομές αστέγων κατά 500.000 ευρώ. 

Ο ίδιος ανακοίνωσε ακόμα ότι μετά από συμφωνία με τον ΟΛΘ θα καταβληθούν ανταποδοτικά δικαιώματα για πρώτη φορά στον δήμο Θεσσαλονίκης και Αμπελοκήπων-Μενεμένης που ανέρχονται στο ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο θα αρχίσει να μπαίνει στα ταμεία του δήμου.

Στο ίδιο πνεύμα, ο δήμαρχος ανέφερε ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι η διεύρυνση πηγών χρηματοδότησης και η αύξηση των εσόδων όχι με την επιβάρυνση δημοτών και επιχειρηματιών αλλά μέσω της καλύτερης οργάνωσης ελεγκτικών μηχανισμών και της αύξησης αποτελεσματικότητας των μηχανισμών. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στα 10 εκ. Ευρώ που ο δήμος θα λάβει από το Πράσινο Ταμείο αλλά και το ποσό που θα λάβει ο δήμος από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την ανάπλαση των στάβλων Παπάφη.

Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε ακόμα στο ποσό των 151 εκ ευρώ το οποίο αντιστοιχεί σε ανείσπρακτες μακροχρόνιες οφειλές, τις οποίες και δεν αναμένεται να εισπράξει ο δήμος, αλλά και στη χαμηλή απορρόφηση κονδυλίων από την προηγούμενη διοίκηση.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στα επόμενα σχέδια του που έχουν σχέση με την ψηφιοποίηση του δήμου, όπως το e - POS το οποίο θα επιτρέπει στον δημότη η συνεργάτη να πληρώσει οφειλές προς τον δήμο ηλεκτρονικά χωρίς να χρειάζεται να προσέλθει στο δημαρχείο.

Κούπκας: Σε συνθήκες ορθολογισμού ο προϋπολογισμός

Σε συνθήκες ορθολογισμού και οικονομικής πειθαρχίας συντάχθηκε ο προϋπολογισμός για το 2020, όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μιχάλης Κούπκας.

Ο κ. Κούπκας επισήμανε ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό ρεαλιστικό που θέτει την καθημερινότητα ως προτεραιότητα, εξασφαλίζει τα αυτονόητα, είναι γεμάτος από κοινωνικές δράσεις και δίνει έμφαση στον πολιτισμό. «Είναι ένας προϋολογισμός βαθιά αναπτυξιακός», τόνισε.

Ο ίδιος τόνισε μεταξύ άλλων ότι το ποσό που λαμβάνει από διάφορους πόρους, όπως το δημόσιο, το ΕΣΠΑ, η Ύπατη Αρμοστεία, η ΕΕ, το πρόγραμμα Jessica και οι δύο φάσεις της ΕτΕΠ είναι αυξημένο κατά 33,89% σε σχέση με πέρσι και αντιστοιχεί σε σύνολο 55 εκ. ευρώ.

Ο κ. Κούπκας διευκρίνισε ότι το καθαρό ποσό του προϋπολογισμού (αφαιρώντας το σύνολο των μεταβιβαζόμενων και αντιστοιχισμένων εξόδων, τις χρηματοδοτήσεις από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, τα ειδικευμένα, δηλαδή χρήματα για συγκεκριμένες δράσεις)  που αφορά τους ίδιους πόρους του δήμους, αντιστοιχεί σε 62.644.515 εκ. ευρώ το οποίο είναι μειωμένο κατά 6,61% σε σχέση με πέρσι. «Αυτό είναι το καθαρό ποσό του προϋπολογισμού που έχουμε ως ανειδίκευτο», τόνισε. 

 Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

Κριτική άσκησε στο σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης η αντιπολίτευση από τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου. 

«Εγώ περίμενα μια πιο ουσιαστική και πολιτική τοποθέτηση», τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης, διευκρινίζοντας πως περίμενε να ακούσει την αναπτυξιακή πολιτική και τη λογική πίσω από το προϋπολογισμό. «Περιμένω να δικαιολογήσουν τα ποσά. Γιατί έτσι και όχι αλλιώς», τόνισε.

Ο ίδιος τόνισε ότι τα έσοδα του δήμου μειώνονται από χρονιά σε χρονιά. «Δεν έχω ακούσει μια τοποθέτηση, μια ερμηνεία δική σας για το πού οφείλονται οι μειώσεις και εξέφρασε ανησυχία για τις δυνατότητες του δήμου να υλοποιήσει πολιτικές.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο Γιώργος Ορφανός, «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον», ο οποίος εκτιμά ότι δεν άλλαξε τίποτα. «Είναι ορισμένοι αριθμοί, λίγο πάνω λίγο κάτω, και κυρίως μια προοπτική ότι η κυβέρνηση θα μας δώσει τα 13 εκ. ευρώ», τόνισε.

Την ίδια στάση κράτησε και η Κατερίνα Νοτοπούλου, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί». Η ίδια άσκησε κριτική για το ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στον προϋπολογισμό για το συγκοινωνιακό, την καθαριότητα και την ανακύκλωση. Η ίδια κατέκρινε ακόμα το ότι από έναν προϋπολογισμό 411 εκ. ευρώ, περίπου 10 εκ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην κοινωνική πολιτική. Μπορείτε να ασκήσετε πολιτική, να φέρετε επιτέλους κάποιο πρόγραμμα, δεν το κάνατε σήμερα και αυτό είναι κρίσιμο, ή να συνεχίσετε να είστε τα παρακολουθήματα της κεντρικής κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη, είπε τέλος.

«Γυμνό από περιεχόμενο», χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό από πλευράς του ο Σπύρος Βούγιας, επικεφαλής της παράταξης «Πολύχρωμης Θεσσαλονίκη»
«Στην ουσία είναι ένας προϋπολογισμός 62 εκ. ευρώ», τόνισε ο ίδιος λέγοντας ότι όχι μόνο δεν είναι αναπτυξιακό, όχι μόνο δεν είναι ρεαλιστικός, γιατί δεν λέει τίποτα, όχι μόνο δεν είναι ορθολογικός γιατί δεν έχει λογική στην ουσία του αλλά είναι ένας προϋπολογισμός εικονικός, προϋπολογισμός φάντασμα που δεν αποκαλύπτει ότι πίσω από όλο τον κατάλογο λογιστικών προβλέψεων δεν κρύβονται απόψεις λογικές και καινούργιες ιδέες για τα πράγματα της πόλης.

Τα ποσά για τον πολιτισμό είναι ίδια, τόνισε η δημοτική σύμβουλος Έλλη Χρυσίδου και πρώτην αντιδήμαρχος Πολιτισμού ασκώντας σκληρή κριτική στη διοίκηση. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο ποσό των Δημητρίων που παραμένει ακριβώς το ίδιο στον προϋπολογισμό του 2020.

Ο προϋπολογισμός για το 2020 ψηφίστηκε με 23 ψήφους υπέρ, τέσσερα λευκά, και 12 κατά.