Skip to main content

Το 12ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης στις 13 Ιουνίου γίνεται… φούρνος

Οι μαθητές θα προσφέρουν ψωμί και τραγανό κουλούρι

Σε ένα μεγάλο υπαίθριο εργαστήριο αρτοποιίας, όπου δεκάδες μαθητές θα ζυμώνουν και θα παρασκευάζουν διάφορα είδη ψωμιού και αρτοσκευάσματα όπως το παραδοσιακό κουλούρι Θεσσαλονίκης, θα μετατραπεί την Τρίτη 13 Ιουνίου 2023 και ώρα 18:30, ο αύλειος χώρος του 12ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για το πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα “Ψωμί – Νερό – Αλάτι: Η Ιστορία του ανθρώπινου Πολιτισμού” που πραγματοποιείται στα πλαίσια των σχολικών δράσεων με την εποπτεία του διευθυντή του Λυκείου Μανώλη Ορφανουδάκη από το 12ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης στο χώρο του 12ου Λυκείου και του 2ου Γυμνάσιου Μαλακοπής με την υποστήριξη και συνεργασία του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ».

Ο τίτλος της δράσης (Ψωμί- Νερό-Αλάτι) συμβολίζει τα τρία βασικά στοιχεία της αρχέγονης διατροφής του ανθρώπου, (το ψωμί για να φάει, το νερό για να πιεί και το αλάτι για να συντηρήσει την τροφή του) και γίνεται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος με θεματικό άξονα τη διατροφή και το βασικό συστατικό της, το ψωμί.

Στην οργάνωση και παρουσίαση του βιωματικού πλαισίου του θέματος με την ενεργή συμπαράσταση του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ», το οποίο και χορηγεί τα απαραίτητα υλικά καθώς και την απαραίτητη τεχνογνωσία, θα παρουσιαστούν μορφές αρτοσκευασμάτων, τοπικά προϊόντα και είδη ψωμιού του παραδοσιακού ελληνικού φούρνου. 

Σε υπαίθρια εργαστήρια οι μαθητές θα πλάσουν και θα παρουσιάσουν το γνωστό κουλούρι Θεσσαλονίκης, ενώ οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν τις αρτοδημιουργίες των μαθητών και να θαυμάσουν την έκθεση φωτογραφικού υλικού των μαθητών.

Στην εκδήλωση που θα διεξαχθεί παράλληλα με την τελετή αποφοίτησης των μαθητών και μαθητριών της Γ τάξης του Λυκείου, θα παρουσιαστούν επίσης και οι θεματικές ενότητες στις οποίες εργάστηκαν οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου.