Skip to main content

Φόβοι για νέες αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού - Κλειδί τα αποθέματα αλεύρων

«Ούτε εμείς θα αντέξουμε άλλη αύξηση, αλλά ούτε και οι καταναλωτές», λέει στη voria η πρόεδρος των αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Έλσα Κουκουμέρια

Η αποχώρηση της Μόσχας από τη συμφωνία για τα σιτηρά προκάλεσε ντόμινο ανησυχιών ως προς την επάρκεια του αγαθού και κατ' επέκταση των αλεύρων και ράλι ανοδικών τιμών στα χρηματιστήρια.

Χαρακτηριστικό του αναβρασμού και της αγωνίας για την επόμενη μέρα, είναι ότι τα μελλοντικά συμβόλαια παράδοσης στο Χρηματιστήριο του Σικάγο σημείωσαν αύξηση άνω του 4% (στα 6,59 δολάρια/μπουσέλ), ενώ αύξηση κατά 2,4% καταγράφουν οι τιμές και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού.

Η συμφωνία που υπήρξε με εγγυητές την Τουρκία και τον ΟΗΕ έπαψε να υφίσταται στις 17 Ιουλίου, ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η άρση του αδιεξόδου όσον αφορά τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας «εξαρτάται από τις δυτικές χώρες, οι οποίες πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους».

Οι αρτοποιοί όλης της χώρας όπως ανέφερε στη Voria η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Έλσα Κουκουμέρια βρίσκονται «σε στάση αναμονής όσον αφορά την πορεία των τιμών των αλεύρων» ευελπιστώντας ότι θα βρεθεί πολιτική λύση στο θέμα των σιτηρών και κατ΄επέκταση θα διατηρηθούν οι υπάρχουσες τιμές αποφεύγοντας έτσι αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού και άλλων προϊόντων.

«Ούτε εμείς θα αντέξουμε άλλη αύξηση, αλλά ούτε και οι καταναλωτές», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κουκουμέρια.

Κλειδί στην διατήρηση των τιμών όπως επισήμανε η πρόεδρος των αρτοποιών Θεσσαλονίκης είναι τα αποθέματα που υπάρχουν στους εμπόρους και τις αλευροβιομηχανίες και υπενθύμισε ότι από την στιγμή που  ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία οι αρτοποιοί όλης της χώρας στέλνουν το αποθεματικό αλεύρων τους στην ΑΑΔΕ.

«Ας δουν οι αρμόδιοι τα αποθέματα στις αποθήκες των εμπόρων και τις αλευροβιομηχανίες. Αν υπάρχουν αποθέματα που μπορεί να διαρκέσουν 3-4 μήνες θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να γίνει κάποια αύξηση. Γιατί η συμφωνία που ακυρώθηκε εκτιμώ ότι με κάποιο τρόπο θα επανέλθει» είπε η κ. Κουκουμέρια.

Οι έμποροι αλεύρων είχαν προχωρήσει σε αύξηση των τιμών, όπως ανέφερε η ίδια, τον Μάρτιο του 2022 «τότε που διπλασιάστηκε η τιμή του άλευρου». «Από τον Μάρτιο του ΄22 και μέχρι πριν να λήξει η συμφωνία είχε αποκλιμακωθεί η τιμή στο σιτάρι, αλλά οι έμποροι δεν μείωσαν τις τιμές. Ενώ δηλαδή η τιμή έπεσε κατά 80-90% η μείωση που είδαμε εμείς στα τιμολόγια ήταν μόνο 10% λέγοντας ως αιτιολογία ότι είναι ακριβά τα καύσιμα», είπε.

Ανέφερε επίσης ότι «υπάρχουν ψίθυροι από τις αλευροβιομηχανίες ότι θα γίνει μια αύξηση από 7 ως 10%», προσθέτοντας ότι «εμείς πιστεύουμε δεν υπάρχει ανάγκη για αύξηση γιατί τα σιτάρια που έχουν αυτή την στιγμή οι αλευροβιομηχανίες είναι αγορασμένα με παλιές τιμές».