Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μαθητές του 12ου ΓΕΛ μετέτρεψαν σε υπαίθριο φούρνο την αυλή του σχολείου (φωτο+vid)

Το πρόγραμμα του σχολείου υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ»

Τα μυστικά παρασκευής ενός νόστιμου και τραγανού κουλουριού αλλά και την διατροφική αξία του άρτου και άλλων προϊόντων σίτου έμαθαν οι μαθητές του 12ου ΓΕΛ που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Ψωμί – Νερό – Αλάτι: Η Ιστορία του ανθρώπινου Πολιτισμού».

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς από 20 μαθητές οι οποίοι μελέτησαν διάφορες ιστορικές περιόδους παρατηρώντας πως οργανώνεται η διατροφή με βάση των ψωμί και πως τα προϊόντα σίτου επηρεάζουν συνολικά όλη την εξέλιξη της κοινωνίας.

Από την ιστορική μελέτη οι μαθητές διαπίστωσαν ότι τα σιτηρά αποτελούν πεδίο στρατιωτικής και πολιτικής τακτικής σε πολεμικές διενέξεις βρίσκοντας ομοιότητες ανάμεσα στον Πελοποννησιακό πόλεμο και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και στις δύο περιπτώσεις υπήρχε το ίδιο ο σενάριο ο στόχος του αποκλεισμού των δρόμων των σιτηρών. Τότε ήταν η μάχη στους Αιγούς Ποταμούς, σήμερα η Χερσώνα στην Ουκρανία.

Image

Οι μαθητές μελέτησαν ακόμη πως διαχρονικά μεγάλοι σιτοβολώνες όπως της Αιγύπτου έσωσαν τη Ρώμη και την Κωνσταντινούπολη.

Ο επιβλέπων του προγράμματος, διευθυντής του σχολείου, Μανώλης Ορφανουδάκης, επισήμανε ότι οι μαθητές μπήκαν στη διαδικασία μέσα από ένα βιωματικό τρόπο να μάθουν πόσο βασική είναι η εξασφάλιση της διατροφής.

Το πρόγραμμα του σχολείου υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ».

Η πρόεδρος, Έλσα Κουκουμέρια, επισήμανε κατά τη διάρκεια παρουσίασης του προγράμματος ότι στόχος ήταν τα παιδιά να μάθουν μέσα από την εργασία για το ψωμί και τα βασικά συστατικά του το νερό και το αλάτι καθώς είναι το βασικότερο είδος διατροφής.

Σημείωσε δε ότι δείξαμε στα παιδιά ένα κομμάτι της δουλειάς του αρτοποιού ελπίζοντας όπως τόνισε κάποια από αυτά να ακολουθήσουν το επάγγελμα.

Οι μαθητές την ημέρα της αποφοίτησης της Γ Λυκείου μετέτρεψαν τμήμα της αυλής του σχολείου σε ένα υπαίθριο φούρνο, παρασκευάζοντας προϊόντα αρτοποιίας και φυσικά το διάσημο κουλούρι Θεσσαλονίκης, κλείνοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο το επιμορφωτικό πρόγραμμα.

Image