Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Παρατηρητήριο νεανικής και οπαδικής βίας προανήγγειλε ο Αγγελούδης - «Η βία σε αυτή την πόλη δεν έχει θέση»

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης καταδίκασε την επίθεση σε βάρος των δύο τρανς, τον προπηλακισμό του Στ. Κασσελάκη και το βίαιο χτύπημα στον αστυνομικό

Στην ανάληψη πρωτοβουλιών μετά την ομοφοβική επίθεση σε δύο τρανς στην πλατεία Αριστοτέλους προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης, από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμος θα προχωρήσει στη δημιουργία «παρατηρητηρίου νεανικής και οπαδικής βίας». Παράλληλα, σύμφωνα με τον δήμαρχο, η αντιδημαρχία Παιδείας θα δρομολογήσει ενημερωτικές παρεμβάσεις με τη μορφή στα σχολεία. «Η βία σε αυτή την πόλη δεν έχει θέση και με καμία μορφή, ιδιαίτερα όταν αυτή προκαλείται παραβιάζοντας τα στοιχειώδη δικαιώματα, που είναι τα ατομικά, της ζωής και της αξιοπρέπειας. Κρούω ανοιχτές θήρες, σε αυτό δεν χρειαζόμαστε ψηφίσματα, αλλά μια ενωμένη δυνατή φωνή, η οποία στην πράξη πρέπει να αποδεικνύει ότι είμαστε εναντίον οποιασδήποτε μορφής βίας», υπογράμμισε ο κ. Αγγελούδης, στέλνοντας μήνυμα ότι η Θεσσαλονίκη είναι πολύχρωμη και πως το περιστατικό του Σαββάτου δεν αντανακλά την πόλη.

Ο κ. Αγγελούδης στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για τρομοκρατικό, τρομακτικό και αποκρουστικό γεγονός. «Το τι είδαμε ήταν νεαρά παιδιά, ανήλικα κατά βάση, να επιδίδονται με συμπεριφορά όχλου σε μια ομοφοβική επίθεση, που παρουσιάζει δυστυχώς χαρακτηριστικά φασίζουσας πολιτικοφυλακής στην καρδιά του κέντρου της πόλης», σημείωσε ο δήμαρχος. Ο κ. Αγγελούδης καταδίκασε την επίθεση σε βάρος των δύο τρανς, όπως παράλληλα και τον προπηλακισμό στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη και στον αστυνομικό για τον οποίο σημείωσε ότι δέχθηκε αναίτια και απρόκλητα επίθεση.

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης  «Ναι στη Θεσσαλονίκη» Σωκράτης Δημητριάδης μίλησε για απαράδεκτη επίθεση των δύο ατόμων. «Ασφαλώς πρέπει να καταδικάσουμε το γεγονός. Θεωρούμε ότι ο δήμος πρέπει να μπει μπροστά και να αντιδράσει στην απαράδεκτη ταύτιση του συνόλου της πόλης και των πολιτών της. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη ανοιχτή και ανεκτική που δεν μπορεί να δυσφημίζεται για τις ενέργειες λίγες», τόνισε ο κ. Δημητριάδης. Χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτη την επίθεση και τον προπηλακισμό του κ. Κασσελάκη και το χτύπημα στον αστυνομικό.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη για όλους» Σπύρος Πέγκας έκανε λόγο για πολύ δυσάρεστο και τρομακτικό περιστατικό. Μίλησε για την αρνητική εικόνα που δίνεται για την πόλη μετά από αυτό το περιστατικό. Ο κ. Πέγκας επανέλαβε ότι θα έπρεπε να υπάρχουν από πριν ενέργειες από τον δήμο. «Είναι σημαντικό να κάνουμε πολιτικές πριν συμβεί το κακό», τόνισε ο κ. Πέγκας και αναφέρθηκε ότι όταν κατέβασε ψήφισμα για τα ομόφυλα ζευγάρια δεν είχε επιτραπεί να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο.

«Τέτοιες εικόνες πρέπει να γεμίζουν με οργή κάθε άνθρωπο και να μην ξανά συμβούν στο μέλλον», ανέφερε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βασίλης Τομπουλίδης. Όπως είπε, δεν πρέπει να κρυβόμαστε από που προέρχονται αυτές οι επιθέσεις. «Και το έχουν αποδείξει μέσα από τους συλλόγους τους και τους φορείς τους», τόνισε ο κ. Ταμπουλίδης, μιλώντας για φασιστικούς πυρήνες.  

Για ένα Σαββατοκύριακο που  χαρακτηρίστηκε από πολύ άσχημα γεγονότα, μίλησε η επικεφαλής της «Πόλης Ανάποδα» Μαρία Κέκη. «Η πατριαρχία οδήγησε σε αυτή την επίθεση του Σαββάτου», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Μετά από πρόταση της παράταξης «Πόλη Ανάποδα» εγκρίθηκε ψήφισμα κατά πλειοψηφία καταδίκης της ομοφοβικής επίθεσης του Σαββάτου σε βάρος των δύο τρανς.

Αναλυτικά το ψήφισμα:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης καταδικάζει με τον πιο σαφή τρόπο τη φασιστική και ομοφοβική επίθεση που δέχθηκαν στο κέντρο της πόλης μας δύο κουήρ άτομα, από μια φασίζουσα ομάδα, νεαρών -δυστυχώς- ατόμων.

Καταδικάζει επίσης τις παρόμοιες απειλές που δέχονται οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ “Αδέσποτα κορμιά” το οποίο προβάλλεται στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, καθώς αντίστοιχες ακροδεξιές συμμορίες καλούν σε εκδήλωση μίσους την ώρα της προβολής.

Είναι πολιτική και θεσμική μας υποχρέωση να εξασφαλίσουμε ότι κανένας άνθρωπος δεν θα φοβάται να περπατά στους δρόμους της πόλης μας, εξαιτίας της καταγωγής ή της εμφάνισής του, να εξασφαλίσουμε ότι καμία σκοταδιστική ή φασίζουσα ομάδα δεν θα επιβάλλει καθεστώς λογοκρισίας.