Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ανοίγει ο δρόμος για την ανάπλαση των Στάβλων Παπάφη - Μεγαλύτερη έκπτωση εξασφάλισε η διοίκηση Αγγελούδη

Η κατακύρωση του έργου στον εργολάβο που είχε αναδειχθεί μετά από τον σχετικό διαγωνισμό εγκρίθηκε σήμερα κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Ανοίγει ο δρόμος για την ανάπλαση στους Στάβλους Παπάφη, με τη δημοτική αρχή να έχει εξασφαλίσει μεγαλύτερη έκπτωση από τον ανάδοχο που ανέλαβε να υλοποιήσει το έργο. Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, μετά από επαφή με τον εργολάβο δόθηκε επιπλέον έκπτωση 2% στο έργο, φτάνοντας πλέον το 11%.

«Είναι ένα έργο για το οποίο είχαμε εκφράσει την επιφύλαξή μας διότι είχε μια υποχρηματοδότηση 4,5 εκατ. ευρώ και με ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό έκπτωσης», σημείωσε ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελουδης, χαρακτηρίζοντάς το ιδιαίτερα σημαντικό έργο.

Να σημειωθεί ότι όταν προκηρύχθηκε το έργο από τη προηγούμενη διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα ο ανάδοχος είχε δώσει έκπτωση περίπου 8,5%. «Ο δήμος κερδίζει πλέον κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Αγγελούδης.

Το θέμα σχολίασε ο δημοτικό σύμβουλος της παράταξης «Ναι στη Θεσσαλονίκη» Μιχάλης Κούπκας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η περήφημη έκπτωση που εξασφάλισε ο δήμος είναι μολις 2%». «Γι΄ αυτό καθυστερήσατε το έργο. Τελικά θα πούμε πόσο θα κοστίσει αυτό το 2% μετά τις αναθεωρήσεις στις τιμές», σημείωσε ο κ. Κούπκας, ανακοινώνοντας ότι η παράταξη Ζέρβα θα το υπερψηφίσει. Στην τοποθέτηση του κ. Κούπκα απάντησε έντονα ο κ. Αγγελούδης κατηγορώντας την παράταξη του πρώην δημάρχου ότι «παίζει παιχνίδια». «Παίζετε παιχνίδια με τους Στάβλους Παπάφη. Η μελέτη ήταν έτοιμη από τη διοίκηση Μπουτάρη, δεν χρειάστηκε καμία ωρίμανση να κάνετε», τόνισε ο δήμαρχος και συμπλήρωσε: «Μας μέμφεστε επειδή είπαμε ότι το 8,5% είναι μια μικρή έκπτωση. Αλλά εμείς φωνάξαμε τον κατασκευαστή και είπαμε είναι μικρή η έκπτωση. Θα το αλλάξετε ή θα ακυρώσουμε το έργο».

«Αποδεχόμαστε τη νέα έκπτωση του αναδόχου και κατακυρώνουμε την προσφορά του 10,85% και συνολική δαπάνη 13,86 εκατ. ευρώ», ανέφερε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σπύρος Βούγιας, σημειώνοντας πως είναι φανερά κερδισμένος ο δήμος.

Η κατακύρωση του έργου στον εργολάβο που είχε αναδειχθεί μετά από τον σχετικό διαγωνισμό εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία σήμερα κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Ο χώρος των πρώην στάβλων της Παπάφη, συνολικής επιφάνειας 4.775 τ.μ., θα αξιοποιηθεί για κοινωφελείς χρήσεις, ενώ προβλέπονται ακόμη η διαμόρφωση χώρου πρασίνου και παιδικής χαράς. Το κτηριακό συγκρότημα που θα ανεγερθεί περιλαμβάνει βρεφονηπιακό σταθμό, ξενώνα φιλοξενίας, κλειστό δημοτικό γυμναστήριο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και κοινωνικών εκδηλώσεων, χώρο μνήμης/αρχείο προσφυγικής Τούμπας, δημοτική βιβλιοθήκη/αναγνωστήριο, κτήριο γραφείων, ιατρείο, κέντρο ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και υπόγειο χώρο στάθμευσης. Ο υπαίθριος χώρος του συγκροτήματος, που διαχωρίζεται με πεζόδρομο από τον κοινόχρηστο χώρο πρασίνου και την παιδική χαρά, θα διαμορφωθεί κατάλληλα για τη βέλτιστη χρήση του.

Το νέο αυτό κτιριακό συγκρότημα στο οικοδομικό τετράγωνο Παπάφη - Αλοννήσου – Μυκόνου - Άνδρου – Σιδηροκάστρου θα αναβαθμίσει ολόκληρη την περιοχή και θα αποτελέσει πόλο έλξης με τον σύγχρονο και πρωτότυπο αρχιτεκτονικό του χαρακτήρα.