Skip to main content

AHEPANS: Στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας και των πυρόπληκτων σε Έβρο και Ρόδο

Για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της οργάνωσης μιλούν στη Voria.gr ο νέος ανώτερος πρόεδρος της AHEPA και ο κυβερνήτης της AHEPA Ελλάς, Χρήστος Καραπιπέρης

Στην πρώτη γραμμή βοήθειας προς τους πλημμυροπαθείς κατοίκους της Θεσσαλίας βρίσκονται οι AHEPANS.

Τα μέλη της μεγαλύτερης παγκόσμιας ομογενειακής οργάνωσης έσπευσαν από την πρώτη στιγμή στις περιοχές που χτυπήθηκαν με σφοδρότητα από την καταστροφική μανία της κακοκαιρίας Daniel, προσφέροντας τρόφιμα και πόσιμο νερό στους ανθρώπους που εξακολουθούν μέχρι σήμερα να στερούνται είδη πρώτης ανάγκης. Παράλληλα, όμως, έχει ήδη αρχίσει μία προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων, προκειμένου να συνδράμουν στις προσπάθειες αποκατάστασης της Ρόδου και του Έβρου, που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Η ηγεσία της οργάνωσης με επικεφαλής τον νέο ανώτερο πρόεδρο της AHEPA, Σάββα Τσίβικο, βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, καθώς η AHEPA συμμετέχει στην 87η Διεθνή Έκθεση, προκειμένου αφενός να συντονίσει τις προσπάθειες αυτές. Παράλληλος στόχος είναι να προβάλει τις καμπάνιες συγκέντρωσης κονδυλίων για κοινωφελείς σκοπούς, μεταξύ των οποίων η ανακαίνιση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, του νοσοκομείου που αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη προσφορά της οργάνωσης στην Ελλάδα και φέρει το όνομά της.

«Σκοπός της παρουσίας εδώ είναι η επαφή με τα μέλη μας -που είναι αρκετά στη Θεσσαλονίκη- και τους προέδρους των τμημάτων, για καλύτερο συντονισμό σχετικά με την προώθηση των θεμάτων που αφορούν τα μέλη μας στη Ελλάδα και όχι μόνο. Επισκέφτηκα νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ για ένα νέο έργο που βρίσκεται στα σκαριά, να συγκεντρώσουμε τα χρήματα για να ανακαινίσουμε τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της Προπαιδευτικής Κλινικής. Μέχρι το τέλος του χρόνου ελπίζω να είμαστε σε θέση να αρχίσουμε το έργο, γιατί είναι κάτι που χρειάζεται. Θα γίνει ουσιαστικά καινούργια η πτέρυγα και θα έχει αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία», είπε στη Voria.gr ο κ. Τσίβικος.

Σχετικά με τις προσπάθειες ενίσχυσης των πυρόπληκτων περιοχών, ο ύπατος κυβερνήτης της οργάνωσης ανάφερε πως από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά στη Ρόδο και εν συνεχεία στον Έβρο, άρχισε μία προσπάθεια με σκοπό να μαζευτούν 250.000 δολάρια. «Θέλουμε κι εμείς να συνδράμουμε στις μεγάλες προσπάθειες που απαιτούνται για την αποκατάσταση των ζημιών. Αυτή τη στιγμή επίσης και από την πρώτη μέρα της καταστροφής στη Θεσσαλία τα μέλη μας προσφέρουν καθημερινά τροφή και νερό σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Τα τμήματά μας σε αυτές τις περιοχές είναι στην πρώτη γραμμή και θα συνεχίσουμε αυτό το έργο, γιατί είναι η στιγμή που η κοινωνία μας χρειάζεται», είπε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, η οργάνωση συνεχίζει τις διαρκείς της προσπάθειες για προάσπιση των εθνικών μας θεμάτων, για προαγωγή της φιλανθρωπίας και της παιδείας, αλλά και ανάπτυξης περαιτέρω οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Αμερικής. «Έχουμε αρχίσει μία νέα προσπάθεια με την οργάνωση εμπορικών αποστολών, γιατί αυτό που χρειάζεται η χώρα μας είναι οι επενδύσεις από το εξωτερικό. Προωθούμε επίσης μέσω των δραστηριοτήτων μας τον τουρισμό, ειδικά από την Αμερική προς την Ελλάδα. Βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία κατακόρυφη αύξηση κι αυτό θέλουμε να συνεχιστεί. Το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε τουριστικό και στη Βόρεια Ελλάδα και φυσικά στη Θεσσαλονίκη, γιατί δεν θέλουμε ο κόσμος να επισκέπτεται μόνο την Αθήνα και τα νησιά, αλλά να γνωρίσει και τη νύμφη του Θερμαϊκού», τόνισε ο κ. Τσίβικος.

Προστασία των δασών και προετοιμασία για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση

Η οργάνωση προετοιμάζει άλλα δύο μεγάλα project στην Ελλάδα με πρώτη μία ολοκληρωμένη παρέμβαση για την προστασία των δασών. «Το project έχει τίτλο Δρυμός 2026 και ουσιαστικά είναι μία δράση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στα δάση, που έχει τρεις άξονες. Ο πρώτος είναι οι αναδασώσεις και ήδη κάνουμε μία στη Νέα Παλλήνη στην Αττική. Ο δεύτερος περιλαμβάνει εκπαιδεύσεις για εθελοντές, αλλά και γενικά για πρόληψη. Εμείς έχουμε το πλεονέκτημα ότι διαθέτουμε τμήματα σε 30 πόλεις στην Ελλάδα, άρα μπορούμε να έχουμε καλύτερη διάχυση της πληροφορίας στις τοπικές κοινωνίες. Θα γίνει και ένα συνέδριο γι’ αυτόν τον λόγο με πιστοποιημένους επιστήμονες από το εξωτερικό. Ο τρίτος άξονας είναι η προσφορά υλικοτεχνικής υποδομής σε υπηρεσίες. Μέσα σε αυτόν εντάσσεται και η Μονάδα Εγκαυμάτων του Ευαγγελισμού, έργο για το οποίο είχαμε εδώ και καιρό εξασφαλίσει το κονδύλι, αλλά είχε παγώσει λόγω κορωνοϊού. Θέλω να πιστεύω ότι θα το έχουμε μέχρι το 2024. Επίσης, είμαστε σε συμφωνία με το σώμα ειδικού πολέμου για ένα ειδικό δορυφορικό σύστημα επικοινωνιών αξίας περίπου 80.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα φορητό σύστημα διασφαλίζει τις επικοινωνίες σε συνθήκες καταστροφών. Περιλαμβάνει κάποιες φορητές δορυφορικές κεραίες συν τον εξοπλισμό με όλο το software και τις άδειες που απαιτούνται για τη χρήση του δορυφόρου. Σε αυτό είμαστε στην τελική φάση και πιστεύω ότι θα κλείσει μέσα στο 2023», είπε στη Voria.gr ο κυβερνήτης της AHEPA Ελλάς, Χρήστος Καραπιπέρης.

Το δεύτερο μεγάλο project τιτλοφορείται «Μέλλον 4.0 – Ετοιμάσου για το αύριο». «Εκεί έχουμε δράσεις ώστε να προετοιμάσουμε την ελληνική κοινωνία σε επίπεδο soft skills απέναντι σε αυτό που έρχεται με την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση», ανέφερε ο κ. Καραπιπέρης, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα, που αφορά όλο τον κόσμο θα περιλαμβάνει εκπαιδευτικά προγράμματα, workshops, σεμινάρια και εκδηλώσεις για δούμε.