Skip to main content

Ακαταδίωκτο για επικεφαλής της ΕΒΖ ψήφισε η κυβέρνηση

Η ποινική δίωξη κατά των προσώπων αναστέλλεται για τις πράξεις μη καταβολής πάσης φύσεως οφειλών της εταιρείας προς το Δημόσιο και άλλους φορείς

Ακαταδίωκτο σε πρόσωπα που διατέλεσαν Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι, Διευθύνοντες Σύμβουλοι και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) ψήφισε η κυβέρνηση με τροπολογία στον νόμο 4587/18 «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και άλλες διατάξεις».

Όπως μεταδίδει ο agrotypos, με τη συγκεκριμένη διάταξη (άρθρο 44) η ποινική δίωξη κατά των προσώπων, που από τις 31/3/2016, διατέλεσαν ή διατελούν Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι, Διευθύνοντες Σύμβουλοι και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) Α.Ε.» αναστέλλεται για τις πράξεις μη καταβολής πάσης φύσεως οφειλών της εταιρείας προς το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ., τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τους Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού, καθώς και για την πράξη του άρθρου μόνου του α.ν. 690/1945.

Στο σχετικό άρθρο αναφέρονται ακόμη τα εξής:

«Κατά των προσώπων του προηγούμενου εδαφίου και για το χρονικό διάστημα που ορίζεται στην παράγραφο 2 δεν επισπεύδονται πράξεις ή μέτρα εκτέλεσης κατά τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων ή άλλον ειδικό νόμο ή διασφαλιστικά μέτρα, καθώς και κάθε διαδικασία που κατατείνει στην είσπραξη των οφειλών της εταιρείας προς το Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., ασφαλιστικούς οργανισμούς και Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού.

Πράξεις ή μέτρα που έχουν επισπευσθεί κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου αναστέλλονται για το χρονικό διάστημα που ορίζεται στην παράγραφο 2.

Η αναστολή της προηγούμενης παραγράφου διαρκεί μέχρι την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης της εταιρείας από το δικαστήριο, κατά τις διατάξεις των άρθρων 99 επ. του ν. 3588/2007 (Α΄153).

Με την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης της εταιρείας από το δικαστήριο, εξαλείφεται το αξιόποινο και παύει η ποινική δίωξη εναντίον των προσώπων της παραγράφου 1 για αδικήματα των οποίων η αντικειμενική υπόσταση συνίσταται στις πράξεις μη καταβολής των οφειλών της εταιρείας που περιγράφονται στην παράγραφο 1 και αίρονται οι πράξεις ή τα μέτρα εκτέλεσης που έχουν επισπευσθεί εναντίον τους».

Τετράμηνη παράταση

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως ανέφερε η voria.gr την Παρασκευή το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία δίνεται νέα τετράμηνη προστασία στην ΕΒΖ από τους πιστωτές της ενόψει της κατάθεσης σχεδίου εξυγίανσης στο πλαίσιο του Πτωχευτικού Κώδικα/άρθρο 106.

Στις 3 Ιανουαρίου του 2019 λήγει η προηγούμενη τετράμηνη προστασία από τους πιστωτές της ΕΒΖ, γεγονός που καθιστούσε έστω και στο παρά πέντε επιτακτική την εξεύρεση λύσης, προκειμένου να μην οδηγηθεί η ζαχαροβιομηχανία σε άναρχη πτώχευση.  Αξίζει να σημειωθεί πως με δεδομένη την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση της ΕΒΖ, ως συνέπεια των, συνεχώς, ζημιογόνων χρήσεων τα τελευταία χρόνια, οι ληξιπρόθεσμες δανειακές και άλλες υποχρεώσεις της εταιρείας ξεπερνούν τα 230 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους 210 εργαζόμενους, που διεκδικούν δεδουλευμένα 3,5 μηνών, ήταν η καλύτερη δυνατή λύση για την εταιρεία, η οποία αν και εμφανίζεται ως πολύφερνη νύμφη, για σειρά επενδυτών, εντούτοις φαίνεται να παραμένει συνεχώς στα… αζήτητα με τους εργαζόμενους αλλά και τους τευτλοπαραγωγούς να βιώνουν την ανασφάλεια επί μακρόν. Είναι ενδεικτικό πως η τευτλοκαλλιέργεια αργοπεθαίνει λόγω των προβλημάτων της ΕΒΖ, η οποία είναι η μόνη εταιρεία που μπορεί να επεξεργαστεί τεύτλα στη χώρα μας (δείτε εδώ