Skip to main content

Ανοιχτή Πόλη: Οι συζητήσεις μετά την αποχώρηση Μπουτάρη

Η παράταξη είχε επαναπαυθεί στη λύση Μπουτάρη μετά και το «χρίσμα» που είχε δώσει ο πρωθυπουργος και πλέον βρίσκεται μπροστά στην ανάγκη νέων επιλογών

Την πολιτική κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί στον δήμο Θεσσαλονίκης μετά την αποχώρηση του Γιάννη Μπουτάρη από τον εκλογικό στίβο και την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Νίκου Ταχιάου εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, συζήτησε χθες βράδυ το Συντονιστικό Όργανο της προσκείμενης στον ΣΥΡΙΖΑ δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη».

Η παράταξη είχε επαναπαυθεί στη λύση Μπουτάρη, μετά και το «χρίσμα» το οποίο του είχε δώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πλέον, βρίσκεται μπροστά στην ανάγκη νέων επιλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη του Συντονιστικού εξέφρασαν την άποψη ότι, ασχέτως της αποχώρησης του κ. Μπουτάρη, η παράταξη θα πρέπει να επιμείνει στη συγκρότηση ενός ευρέως προοδευτικού - δημοκρατικού μετώπου, «ώστε η πόλη να μην επιστρέψει στη μιζέρια, στην εσωστρέφεια και στην απομόνωση του παρελθόντος».

Ως πιθανοί συνομιλητές για τη συγκρότηση αυτού του μετώπου αναφέρθηκαν η παράταξη της «Πρωτοβουλίας», η «Κίνηση των 5» δημοτικών συμβούλων και οι Οικολόγοι. Ωστόσο, εκφράστηκε προβληματισμός για το εάν θα μπορέσουν να υπάρξουν συγκλήσεις σε προγραμματικές θέσεις αλλά και στο πρόσωπο του υποψηφίου, μέσα στα ασφυκτικά πλέον, χρονικά πλαίσια που απομένουν.

Μάλιστα, όπως, ειπώθηκε, «στο μεταξύ ενδέχεται να μας προλάβει το κόμμα και να ανακοινώσει εκείνο τον υποψήφιο δήμαρχο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα πρόκειται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ όπου θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και η περίπτωση της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ως επικρατέστερη λύση αυτή τη στιγμή στην Κουμουνδούρου, φαντάζει η περίπτωση της υφυπουργού Κατερίνας Νοτοπούλου. Όμως, δεν θα πρέπει να αναμένονται ανακοινώσεις, τουλάχιστον σήμερα.

Τέλος, στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της «Ανοιχτής Πόλης» συζητήθηκε και το θέμα των καταλήψεων στα σχολεία με αιχμή το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και αποφασίστηκε να εκδοθεί ανακοίνωση στην οποία θα καταγγέλλονται αυτές οι καταλήψεις ως υποκινούμενες «από ακραία εθνικιστικά και φασιστικά στοιχεία».