Skip to main content

Άννα Ευθυμίου: Πώς θα παραμείνουν οι νέοι στη Θεσσαλονίκη

Άρθρο της Άννας Ευθυμίου, υποψήφιας βουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία στην Α' Θεσσαλονίκης

Της Άννας Ευθυμίου*

Μία από τις πιο σοβαρές επιπτώσεις των επανειλημμένων κρίσεων που πέρασε η Ελλάδα αποτελεί η φυγή των νέων ανθρώπων προς τις χώρες του εξωτερικού. Η φυγή αυτή, το περίφημο brain drain, που εξακολουθεί να καταγράφεται έως σήμερα έστω και με μικρότερη ένταση, είναι βέβαιο ότι θα έχει και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη χώρα μας για ευνόητους λόγους.  

Πώς θα μείνουν οι νέοι στη χώρα μας, πώς θα μείνουν στη Θεσσαλονίκη; Πώς θα δώσουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στον τόπο τους, γυρνώντας την πλάτη σε πιο δελεαστικούς ίσως μισθούς στο εξωτερικό ή ακόμη στις πιο πολλές ευκαιρίες εργασίας, πλην όμως σε μια χώρα μακριά από οικογένεια και φίλους, με διαφορετικό τρόπο ζωής και με διαφορετικές απαιτήσεις;

Η απάντηση είναι λίγο πολύ αυτονόητη. Απαιτούνται υψηλότεροι μισθοί. Απαιτούνται αμοιβές και δουλειές που να είναι αντίστοιχες με το επίπεδο σπουδών των νέων μας, το οποίο κατά γενική ομολογία στην Ελλάδα είναι από τα πιο υψηλά παγκοσμίως. Απαιτείται, επίσης, πλουραλισμός στις θέσεις εργασίας, αλλά και ελκυστικές εργασιακές συνθήκες που αποκλείουν τη μαύρη εργασία.

Πώς, όμως, θα επιτευχθούν όλα αυτά; Αρκεί μια κυβερνητική απόφαση, μια νομοθετική ρύθμιση που θα μπορούσε, σαν ένα άλλο μαγικό ραβδάκι, να οδηγήσει στην υλοποίηση όλων αυτών, διατηρώντας όμως παράλληλα τη χώρα στον δρόμο της δημοσιονομικής υπευθυνότητας τον οποίο έχουμε αποφασίσει να ακολουθήσουμε; Δυστυχώς, μαγικά ραβδάκια δεν υπάρχουν και καλά θα κάνουμε να μην πιστεύουμε αυτούς που προσπαθούν να μάς πείσουν ότι υπάρχουν...

Θεωρώ ότι η λύση βρίσκεται πίσω από την ενδυνάμωση της οικονομίας της χώρας μας, πίσω από τις νέες επενδύσεις, τις οποίες σταθερά η κυβέρνηση αυτή την τετραετία στοχοποίησε. Με μια συντονισμένη και σωστά μεθοδευμένη προσπάθεια, κατάφερε να τοποθετήσει και πάλι τη χώρα στον επενδυτικό χάρτη. Το ζούμε στη Θεσσαλονίκη, με την προσέλκυση πολυεθνικών εταιριών - παγκόσμιων τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Pfizer, η Cisco, η Deloitte, οι οποίοι εγκαθίστανται και επενδύουν στην περιοχή, δημιουργώντας θέσεις εργασίας για νέους ανθρώπους. Αλλά και μικρότερες νεοφυείς εταιρίες δημιουργούν κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στη χώρα μας, τα ονομαζόμενα tech hubs, απευθύνοντας κάλεσμα και σε Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού να επιστρέψουν, για να στελεχώσουν τις ομάδες τους. Στην πράξη, αυτό σημαίνει αύξηση της ανταγωνιστικότητας, καλύτεροι μισθοί, ευκαιρίες απασχόλησης.

Παράλληλα, προγραμματική δέσμευση για τη Ν.Δ. για αυτήν την τετραετία είναι οι καλύτεροι μισθοί, με 25% αύξηση στον κατώτατο και τον μέσο μισθό. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας, αλλά και της κυκλικής οικονομίας που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καλά αμειβομένων με βιώσιμο τρόπο, αλλά και με προοπτικές εξέλιξης. Είναι μείζον θέμα η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων της κυκλικής οικονομίας, σύμφωνα με την οποία, όσες στάσεις γίνονται, τόσες πράσινες θέσεις εργασίας δημιουργούνται.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, εκτιμώ ότι υπάρχει ένα ακόμη ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Εκτός από τα σπουδαία πανεπιστημιακά της ιδρύματα, διαθέτει και φορείς που μπορούν να την μετατρέψουν σε πόλο τεχνολογίας, έρευνας και καινοτομίας. Είχα εγκαίρως επισημάνει, από το 2010 ακόμη, από τη θέση της εντεταλμένης δημοτικής συμβούλου Θεσσαλονίκης για θέματα νεολαίας, την ανάγκη η πόλη μας να αποκτήσει αυτόν τον ρόλο προκειμένου να σταματήσει η διαρκής φυγή των νέων προς το εξωτερικό. Στηρίζω διαχρονικά την ενίσχυση σπουδαίων αναπτυξιακών φορέων, όπως το ΕΚΕΤΑ και την ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ αλλά και την υλοποίηση εμβληματικών έργων όπως το ThessIntec, που θα αποτελέσει πόλο έλξης επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.

Αλλά και σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση ικανοποιητικών συνθηκών στον χώρο εργασίας, η ψηφιακή κάρτα εργασίας, αίτημα ετών των συνδικαλιστικών μας φορέων, υλοποιείται. Είναι πολύπλευρη και κυρίως επίμονη η παρέμβαση που πρέπει να γίνεται ώστε το πιο ελπιδοφόρο κομμάτι της κοινωνίας μας, οι νέοι, να παραμείνουν στον τόπο μας. Οφείλουμε να προσφέρουμε στους νέους ένα μέλλον με ελπίδα, προοπτικές και εξέλιξη. Και οφείλουμε να το κάνουμε με πρόγραμμα, συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα που θα φέρουν αποτέλεσμα.

*Η Άννα Ευθυμίου είναι υποψήφια βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην Α' Θεσσαλονίκης