Skip to main content

Με αιχμές η αποχώρηση Λουφάκη από τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης

Κάνοντας τον απολογισμό του, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΑΖΚ επιχείρησε να σκιαγραφήσει το σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η Ζώνη ως προς τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν

Σε απολογισμό της τετραετούς παρουσίας του στη θέση του προέδρου της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας ΑΕ προχώρησε σήμερα ο Κυριάκος Λουφάκης. Ο γνωστός επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει ήδη ενημερωθεί από τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρο Kαλαφάτη, ότι η θητεία του που έληξε χθες δεν θα ανανεωθεί, μιλώντας στους δημοσιογράφους επιχείρησε να σκιαγραφήσει όχι τόσο τα πεπραγμένα των τεσσάρων ετών όσο το σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η Ζώνη ως προς τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κ. Λουφάκη στο πεδίο των υποδομών η ΑΖΚ ΑΕ τα τελευταία χρόνια έχει εμπλακεί στη δημιουργία αφενός του Διεθνούς Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς ΤhessINTEC και αφετέρου του δικού της θύλακα Αγροδιατροφής στην ευρύτερη περιοχή της Θέρμης. Όπως είπε, είναι αισιόδοξος για το ThessINTEC, το οποίο προχωράει ανάμεσα στις γραφειοκρατικές διαδικασίες που υπάρχουν στη χώρα μας. Εξίσου αισιόδοξος δήλωσε και για τον θύλακα Αγροδιατροφής, που, αν και –σύμφωνα με τον κ. Λουφάκη- έχει καθυστερήσει, τις επόμενες λίγες εβδομάδες εισέρχεται στην τελική ευθεία με την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Όπως αποκάλυψε, μάλιστα, για εγκατάσταση στον θύλακα, ώστε να αξιοποιήσουν τα κίνητρα που ήδη έχει θεσπίσει η πολιτεία, έχουν ενδιαφερθεί τρεις ελληνικές επιχειρήσεις, δύο ξένες, αλλά και δύο εγχώριοι οργανισμοί. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου, που περιλαμβάνει τη διαμόρφωση του οικοπέδου των 60 στρεμμάτων, τα έργα υποδομής και τα αρχικά κτήρια είναι επτά εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Λουφάκη πολύ σημαντική για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα της Θεσσαλονίκης είναι η κοιτίδα που έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί μέσα στο κτήριο της Ζώνης, στην οδό Φιλικής Εταιρείας 12, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου αυτή τη στιγμή είναι εγκατεστημένες 12 start ups, οι οποίες κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Για τον απερχόμενο πρόεδρο το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΑΖΚ ΑΕ είναι η υποστελέχωση, καθώς σήμερα έχει μόνο τρεις μονίμους υπαλλήλους. «Χρειαζόμαστε άλλους τρεις κι έναν μάνατζερ για διευθύνοντα σύμβουλο, αλλά και διπλασιασμό του προϋπολογισμού μας στα 600.000 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι αυτή η ενίσχυση απαιτείται ώστε η Ζώνη να προωθεί τα ανοιχτά της θέματα.

Παρά την προσπάθειά του ο Κυριάκος Λουφάκης δεν έκρυψε την απογοήτευσή του από το γεγονός ότι δεν θα συνεχίσει στη Ζώνη, ενώ αναφερόμενος στους τέσσερις υφυπουργούς Μακεδονίας Θράκης με τους οποίους έχει συνεργαστεί έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Κατερίνα Νοτοπούλου, που τον επέλεξε «κάνοντας υπέρβαση», όπως είπε, αλλά και στον Θόδωρο Καράογλου, ο οποίος επίσης υποστήριξε ενεργά τη Ζώνη. Όπως ενημέρωσε, το επόμενο διάστημα οι μέτοχοι, τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, θα συγκαλέσουν γενική συνέλευση της ΑΖΚ ΑΕ, η οποία θα κληθεί να εγκρίνει τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας.