Skip to main content

Βρέθηκαν αρχαία στην πλατεία Ελευθερίας (φωτο+vid)

Ο δήμος Θεσσαλονίκης αναμένει την εκτίμηση της αρχαιολογικής υπηρεσίας σχετικά με τα αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν.

των Κάτια Γερακαρίτου - Αρετή Τασούλα

Αρχαιολογικά ευρήματα εντοπίστηκαν στην πλατεία Ελευθερίας κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ανάπλαση του χώρου.

Τα αρχαία βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάση Παππά πρόκειται για ένα ίχνος τείχους, πιθανώς βυζαντινού, καθώς και άλλα στοιχεία – μπετοσίδερα από παλιό κτίσμα που βρισκόταν στην περιοχή.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης αναμένει την εκτίμηση της αρχαιολογικής υπηρεσίας σχετικά με τα ευρήματα. Για τις εξελίξεις των ανασκαφών κάθε εβδομάδα πραγματοποιείται σύσκεψη με τον ανάδοχο, την αρχαιολογική υπηρεσία και τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου.

Ο κ. Παππάς, μιλώντας στη Voria.gr, ξεκαθάρισε ότι οι εργασίες πραγματοποιούνται από την πρώτη στιγμή παρουσία αρχαιολόγου, ο οποίος έχει προσληφθεί. «Στο χώρο γίνονται συγκεκριμένες τομές – σκάμματα, όπου μας υποδείξει ο αρχαιολόγος. Σε κάποια από τις πρώτες τομές εντοπίστηκε ίχνος τείχους και κάποια μπετοσίδερα (σταλ 1) πιθανότατα από παλιό κτίσμα Ταχυδρομείου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την εξέλιξη του έργου, ενώ σημείωσε ότι ο ανάδοχος βρίσκεται στο πέρας των ανασκαφών.

 


Οι εργασίες στην πλατεία Ελευθερίας, μετά από πολλά εμπόδια, ξεκίνησαν στα μέσα Μαρτίου μετά και την αποχώρηση του ιδιοκτήτη του πάρκινγκ. Ο ανάδοχος περιέφραξε το χώρο με λαμαρίνες και ξεκίνησε τις εργασίες.

Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών είναι 12 μήνες. Ωστόσο, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Θανάση Παππά το έργο εκτιμάται πως θα παραδοθεί νωρίτερα, σε διάστημα δέκα μηνών.



Το ηλιακό ρολόι, η ανάδειξη του βυζαντινού τείχους και τα επιδαπέδια φωτιστικά σώματα είναι μεταξύ των στοιχείων που συμβάλλουν στην αλλαγή εικόνας στην πλατεία.
Συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει κατασκευή ενός «κοσμικού» ρολογιού κοντά στο θαλάσσιο μέτωπο, το οποίο θα εμφανίζει στο δάπεδο ιστορικές ημερομηνίες, αποτελώντας έντονο χαρακτηριστικό σημείο της πλατείας και ενισχύοντας την ανάδειξη  του εβραϊκού στοιχείου της πόλης.

Επίσης, προβλέπεται η ανάπτυξη με ενιαία δαπεδόστρωση από το μέτωπο των κτιρίων στα ανατολικά μέχρι τα δυτικά και από το βόρειο μέτωπο μέχρι τη θάλασσα, η δημιουργία μιας ισχυρής συστάδας δέντρων σε θέση η οποία ενισχύει τόσο το υφιστάμενο ψηλό πράσινο, όσο και τους υπόλοιπους περιβαλλοντικούς συντελεστές, και την οργάνωση της ζώνης των καθιστικών κάτω από τα δένδρα με διάταξη προς τη θάλασσα και στο βόρειο τμήμα του χώρου.