Skip to main content

ΒΕΘ σε Χατζηδάκη: Απαραίτητη η παράταση για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές

Τα προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου της πόλης σχετικά με τη διασύνδεση των POS

Την παράταση της προθεσμίας για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές ζητά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

«Το ΒΕΘ έχει επισημάνει κατ΄ επανάληψη την ανάγκη ψηφιοποίησης των διαδικασιών του δημοσίου και παράλληλα έχει δώσει τα εύσημα για τις προσπάθειες που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση» αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης, που υπογράφει την επιστολή, τονίζοντας, ωστόσο, πως «όταν η ψηφιοποίηση αφορά μικρές επιχειρήσεις δεν μπορεί να γίνεται αυτόματα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι δυνατότητες των υπόχρεων (τεχνογνωσία, χρόνος αναβάθμισης των POS, κόστος αγοράς κ.α.) αλλά και τα όποια πρακτικά προβλήματα προκύπτουν στις συναλλαγές».

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «σύμφωνα με παράπονα επιχειρηματιών - μελών μας, παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην αναβάθμιση των POS από τους παρόχους τους, δυσκολίες σύνδεσης και δικτύωσης τους από τους προμηθευτές των ταμειακών μηχανών, καθώς εκείνοι καλούνται να κάνουν την τελική σύνδεση, όπως επίσης και αδυναμία εξυπηρέτησης του όγκου των επιχειρήσεων που - λόγω των τεχνικών ζητημάτων- θα πρέπει να διασυνδεθούν όλες εντός ελαχίστων ημερών. Παράλληλα καταγράφεται μία σειρά από πρακτικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα η ακύρωση απόδειξης ταμειακής μηχανής προκειμένου να εκδοθεί τιμολόγιο σε περίπτωση συναλλαγής χονδρικής πώλησης και πληρωμής με κάρτα».

«Ο επιχειρηματικός κόσμος, αναμφίβολα, είναι θετικός προς στο μέτρο που προωθείται, ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, χωρίς δική τους ευθύνη, επιχειρηματίες δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν την απαιτούμενη διαδικασία μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Κατά συνέπεια θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο αγώνας δρόμου, στον οποίο επιδίδονται οι επιχειρηματίες και να δοθεί παράταση προκειμένου να υπάρξει ομαλή μετάβαση της αγοράς στη νέα πραγματικότητα» καταλήγει η επιστολή.