Skip to main content

Βεργίνα: H νέα-παλιά έρευνα για τους νεκρούς των βασιλικών τάφων – Κοτταρίδη στη Voria: «Περσινά ξινά σταφύλια»

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό αμφισβητεί τον Ανδρόνικο για τα οστά του Φιλίππου στον Τάφο ΙΙ, τοποθετώντας τον στο Τάφο Ι - «Είχε δημοσιευτεί και το 2015 και είχε απορριφθεί μετ΄ επιτάσεως», λέει στη Voria η Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων

Φωτιές ανάβει στην επιστημονική κοινότητα η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Archaeological Science: Reports τον περασμένο Δεκέμβριο για την ταυτότητα των ενοίκων των βασιλικών τάφων στη Βεργίνα.

Σύμφωνα με την έρευνα, την υποία υπογράφουν ο Ομότιμος Καθηγητής Φυσικής Ανθρωπολογίας – Παλαιοανθρωπολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αντώνης Μπατσιώκας, ο Ισπανός Juan Luis Arsuaga και ο Αμερικανός Nicholas Brandmeir, στους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας έχουν ταφεί: στον Τάφο Ι ο βασιλιάς Φίλιππος, η σύζυγός του Κλεοπάτρα και το νεογέννητο παιδί τους, στον Τάφο ΙΙ ο βασιλιάς Αρριδαίος και η σύζυγός του Αδέα Ευριδίκη και στον Τάφο ΙΙΙ ο Αλέξανδρος Δ΄έφηβος γιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η μελέτη αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα έως τώρα γνωστά και δημοσιευμένα στοιχεία του Μανόλη Ανδρόνικου και των συνεργατών του, σύμφωνα με τους οποίους ο Φίλιππος έχει ταφεί στον Τάφο ΙΙ.
 
Μάλιστα η ίδια μελέτη παρουσιάστηκε και τον Ιούλιο του 2015 ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών, ενώ τότε το υπουργείο Πολιτισμού είχε εκδώσει μια μακροσκελή ανακοίνωση απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς Μπαρτσιώκα.

«Τα γνωστά περσινά ξινά σταφύλια», είναι το δηκτικό σχόλιο της Αγγελικής Κοτταρίδη στη Voria. Σύμφωνα με την κ. Κοτταρίδη οι συγγραφείς της έρευνας βασίστηκαν σε φωτογραφίες και εξέτασαν μακροσκοπικά τα οστά, μάλιστα, όπως αναφέρει, αυτό για το οποίο υποστηρίζουν ότι είναι του Φιλίππου, προέρχεται από ανασκαφή στην ... πρώην Γιουγκοσλαβία.

Image

 

 

«Οι συγγραφείς της εργασίας αυτής δεν είδαν ποτέ από κοντά τα οστά των βασιλικών τάφων της Βεργίνας», επισημαίνει στη Voria.gr η Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων, ενώ σχολιάζοντας μια σχετική για το θέμα ανάρτηση, έγραψε: «και πάλι οι γνωστοί ανυπόστατοι ισχυρισμοί (για να μην χρησιμοποιήσω βαρύτερους χαρακτηρισμούς) του Μπαρτσιώκα.... Το οστό με την σύμφυση στο γόνατο σύμφωνα με τον κάτοχο του εργαστηρίου στο πανεπιστήμιο Κομοτηνής, τον καθηγητή Νικόλαο Ξυροτύρη δεν προέρχεται καν από τις Αιγές....όσο για τον ανδρικό σκελετό στον Τάφο Ι, τον οποίο αποτύπωσα εγώ η ίδια κατά την ανασκαφή, είχε ριχτεί μέσα στον τάφο μετά την σύληση (βρέθηκαν π.χ. τα οστά των κάτω άκρων του ανάμεσα στα μπάζα με τρόπο που έδειχνε σαφώς ότι ήταν συναρθρωμένα δηλαδή δεν προέρχονταν από το ανακάτεμα της υφιστάμενης ταφής) και ανήκαν προφανώς σε κάποιον από τους τυμβωρύχους (φαινόμενο επαναλαμβανόμενο στις Αιγές).... Το να γράφεις κάτι για τους βασιλικούς τάφους δίνει μερικά λεπτά αναγνωρισιμότητας, αλλά έλεος πια!.... Για να τελειώνουμε, στον Τάφο Ι θαμμένη ήταν μια νεαρή γυναίκα με ένα έμβρυο ή νεογέννητο βρέφος, πιθανότατα η Νικησίπολις η Φεραία (μία από τις 7 συζύγους του Φιλίππου που εξαφανίζεται από το προσκήνιο στα μέσα του 4ου αι., την εποχή που χρονολογείται σύμφωνα με τα συνευρήματα αυτός ο τάφος, στον Τάφο ΙΙ ο Φίλιππος Β΄ και η Μήδα (η θράκισσα προτελευταία σύζυγός του) στον Τάφο ΙΙΙ ο Αλέξανδρος Δ΄.... Όλα πολύ αναλυτικά στο βιβλίο μου "Μακεδονικοί θησαυροί"... Όσο για τις "μακροσκοπικές" φωτογραφίσεις του προαναφερθέντος, είναι ένας βαρύγδουπος τρόπος να πει ότι απλώς είδε και φωτογράφισε από απόσταση τα οστά.... Εξετάσεις στο μικροσκόπιο έκαναν οι αρχικοί μελετητές Ν. Ξηροτύρης, Jonathan Musgrave, και αργότερα ο Θ. Αντικατζίδης».

Οι ίδιοι οι συγγραφείς πάντως αναφέρουν πως για την έρευνά τους βασίστηκαν σε μακροσκοπικές εξετάσεις από φωτογραφίες, ακτινογραφίες, ανατομική εξέταση και ιστορικές πηγές για την ανάλυση των σκελετικών κατάλοιπων, ενώ στα συμπεράσματα της δημοσίευσης αναγνωρίζουν πως «δεν έχουμε διαθέσιμα όλα τα στοιχεία και περιμένουμε τη δημοσίευση των ανασκαφικών ημερολογίων του τάφου Ι. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για το γενετικό υπόβαθρο, τη χρονολόγηση και την παλαιοπαθολογία των ευρημάτων».