Skip to main content

ΒΕΘ: Ώρα μηδέν για 730.000 ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές στον ΕΦΚΑ

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου σημειώνει πως η υπουργός Εργασίας έκλεισε το όποιο παράθυρο για νέα παράταση

Υπό τη δαμόκλεια σπάθη να μείνουν εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης βρίσκονται περίπου 733.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες) αν δεν σπεύσουν να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα, επισημαίνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

«Το υπουργείο Εργασίας δια στόματος της Υπουργού, Δόμνας Μιχαηλίδου έκλεισε το όποιο ‘παράθυρο’ για νέα παράταση λέγοντας  πως έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα μετά την covid εποχή. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως όσοι οφείλουν δεν έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν τα ποσά που έχουν σε εκκρεμότητα. Πρέπει να γίνει αντιληπτή η περιρρέουσα κατάσταση που βιώνουμε εξαιτίας της ακρίβειας, των υψηλών δαπανών για την ενέργεια, τις πρώτες ύλες αλλά και της μειωμένης κατανάλωσης. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που είναι ούτως ή άλλως οικονομικά πιεσμένοι, τώρα κινδυνεύουν θα βρεθούν στον αέρα χωρίς ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη» σχολιάζει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης.

«Θα πρέπει να βρεθεί μία λύση, που θα είναι βασισμένη σε μία ρεαλιστική βάση, έστω και την ύστατη στιγμή. Μία ενδεχόμενη ρύθμιση οφειλών στον τομέα της υγείας ή μία νέα παράταση με συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο θα μπορούσε να ανακουφίσει χιλιάδες μικρούς επιχειρηματίες που σήμερα αγωνιούν για την επόμενη ημέρα» καταλήγει ο κ. Καπνοπώλης υπογραμμίζοντας πως είναι απαραίτητη η έμπρακτη στήριξη του μικρομεσαίου επιχειρείν ώστε να ενισχυθούν οι προοπτικές ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, που ταλανίζεται από μία σειρά προβλημάτων.