Skip to main content

ΒΕΘ: Ναι στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, όχι στον εφησυχασμό

Να δοθεί μάχη στο μέτωπο της ακρίβειας, των πληθωριστικών πιέσεων και του ενεργειακού κόστους ζήτησε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης, στο καθιερωμένο δείπνο για την έλευση του νέου έτους

Την ανάγκη ενίσχυσης της μεταρρυθμιστικής δυναμικής που διαμορφώθηκε το προηγούμενο διάστημα, αλλά και της συνέχισης των προσπαθειών κατά της φοροδιαφυγής, χωρίς, όμως, οριζόντια μέτρα που στοχοποιούν τον πολύ μικρό και τον πλέον ευάλωτο επιχειρηματία υπογράμμισε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Αναστάσιος Καπνοπώλης, από το βήμα του αποψινού, καθιερωμένου δείπνου για την έλευση του νέου έτους. Τόνισε δε πως θα πρέπει να δοθεί μάχη στο μέτωπο της ακρίβειας, των πληθωριστικών πιέσεων και του ενεργειακού κόστους, σημειώνοντας επίσης πως κρίσιμο ζητούμενο είναι να αποφευχθεί η παγίδα του εφησυχασμού.

«Η νέα χρονιά ξεκινά με θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία, παρά τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στο διεθνές περιβάλλον. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στα τέλη του προηγούμενου έτους σηματοδοτεί και συμβολικά το τέλος μιας υπερδεκαετούς κρίσης που έπληξε βαθιά την οικονομία, τις επιχειρήσεις, την ελληνική κοινωνία» σημείωσε, σπεύδοντας όμως να σημειώσει πως μέσα σε αυτό το σημαντικά βελτιωμένο περιβάλλον, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αντιμέτωπες με σειρά προκλήσεων, με μία από τις σοβαρότερες, που επηρεάζει το παρόν, αλλά και το μέλλον της επιχειρηματικότητας, το μείζον πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, που πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό.

Το θετικό και αναπτυξιακό πρόσημο της επιχειρηματικότητας παρά τις αντιξοότητες υπογράμμισε ο α’ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Ιορδάνης Τσώτσος, σημειώνοντας πως το 2023 δημιουργήθηκαν 57.000 νέες επιχειρήσεις, ενώ διαγράφηκαν 21.000. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά το παράδειγμα του Επιμελητηρίου Πέλλας, όπου είναι πρόεδρος, που κατέγραψε 560 εγγραφές και 130 διαγραφές. Τόνισε επίσης πως οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θέλουν σταθερό περιβάλλον, σταθερούς κανόνες φορολογίας και όχι οριζόντια μέτρα, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση της ΚΕΕΕ για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στο 100% και τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% για τις επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης), Στάθης Κωνσταντινίδης, τόνισε πως  το 2024 προδιαγράφεται ιδιαίτερα ευοίωνο, καθώς η Ελλάδα επιστρέφει στις αξιόπιστες και προηγμένες οικονομίες της Ευρώπης και η ανάπτυξη αποκτά βιώσιμα χαρακτηριστικά, υποστηριζόμενη από δημόσιες και ιδιωτικές -ημεδαπές και ξένες- επενδύσεις.

Κάλεσε δε τις επιχειρήσεις να τολμήσουν το άλμα μπροστά, διεκδικώντας τη θέση που τους αξίζει στη διεθνή αγορά και να αξιοποιήσουν τα πολλά προγράμματα που εκπονούνται για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό τους.

Αναφερόμενος στη Βόρεια Ελλάδα τόνισε πως βρίσκεται στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδιασμού με χιλιάδες έργα να βρίσκονται σε εξέλιξη. «Βλέπω καθημερινά οργασμό υλοποίησης έργων υποδομών από τη δυτική Μακεδονία μέχρι τη Θράκη» ανέφερε, σημειώνοντας πως ιδίως στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλα και εμβληματικά έργα με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις, που μπορεί να δυσχεραίνουν την καθημερινότητά μας, αλλά είναι δεδομένο ότι σύντομα θα δώσουν άλλη αναπτυξιακή προοπτική για τις επόμενες δεκαετίες.  

Την ίδια στιγμή πάντως έντονη κριτική για τη μη πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης έναντι των μεγάλων ομίλων άσκησαν στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος –που υπογράμμισε ειδικότερα την απουσία των επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης- και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κυανίδης.

Πρωτοβουλία για τη δημιουργία συμβουλίου με τη συμμετοχή των προέδρων όλων των Επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης, που θα αποτελέσει πλατφόρμα συνεργασίας με τη νέα δημοτική αρχή ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας και Εξυπηρέτησης Πολιτών του κεντρικού δήμου, Παντελής Καζαντζίδης. Η δε αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, αναφέρθηκε στις προσπάθειες ανάδειξης της πόλης στο διεθνές στερέωμα, που φέρνει καρπούς.  

Χαιρετισμό απηύθυνε και η εκπρόσωπος του κόμματος της Πλεύσης Ελευθερίας, Καλλιόπη Ευαγγελίδου.

Το φλουρί κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας κέρδισε για δεύτερη συνεχή χρονιά η κυβέρνηση.